Nada (80) i Nikola (89) su prijatelji iz detinjstva: Život ih je razdvojio, posle tri decenije su se ponovo sreli, a onda im se desila ljubav (FOTO)

Sudbina ponekad ume da bude vrlo uporna i ne prestaje da meša prste, jer za pravu ljubav nikad nije kasno.

Nada (80) i Nikola (89) Vitković poznaju se još od detinjstva, ali trebalo je da prođe više decenija, drugih ljubavi i teškoća da bi danas sedeli srećno ušuškani u garsonjerici doma za stare. Kada su se konačno našli, shvatili su i da imaju veliku zajedničku ljubav – putovanja, po čemu ih znaju i sve komšije na Voždovcu i uživaju u njihovim dogodovštinama.

– Njegov dobar drugar živeo je kuća do moje i stalno je dolazio kod njega. Tako smo, dečurlija, uvek stajali na ulici. I onda smo se družili. Nije bilo da smo izlazili, samo isped kuće. Za mene je on bio mator, devet godina stariji. Sećam se da sam rekla drugarici: “Šta ovaj matori uvek dobacuje” – priseća se Nada davnih dana u Beogradu.

– Svašta smo mi to tako mangupi. Samo nešto da se priča – dodaje Nikola sa smeškom i odmahuje rukom.

– Posle je svako otišao na svoj stranu. On se oženio, ja se udala. On je imao dete, ja nisam. Ugledala sam ga u firmi. Radili smo u “Jugoautu”. Nikola kao poslovođa, ja kao blagajnica. Posle gledam, otkud da se mi u firmi opet sretnemo – nastavlja Nada.

Neočkivano prošli su zajedno kroz teške trenutke, kada su konačno shvatili da su jedno za drugo.

– Ja sam pre živela sa bakom, koja je me othranila. Imala je 90 godina, na samrti je bila, nijedan dom nije hteo da je primi u Beogradu, već u Šapcu, njega sam mogla da platim. Nikola je kod Šapca kupio plac, pa bih ga zamolila da me poveze do doma kad ide. To nas je zbližilo. Više smo razgovarali u kolima nego u prodavnici. Kada je moj suprug preminuo, on je bio pred razvodom. Posle smrti moje bake on se već razišao sa svojom suprugom. Prešao je kod mene, deset godina smo živeli vanbračno, a 33 u braku – prepričava Nada.

 

A otkako su zajedno posebno ih je zbližilo veliko zajedničko interesovanje: kofer u rukama i put pod nogama.

– Za više od četiri decenije mi smo proputovali uzduž i popreko sve okolo zemlje. Išli smo kolima i dok smo radili, gde god da nam se svidi mi ostanemo malo. Po Jadranu pređeme obalu tri put. Kad smo dočekali penziju poučlanjivali smo se u sva moguća društva i koristili priliku za sve divne izlete. Stigli smo do Moskve, Kijeva, Lenjingrada. Bili smo u Rumuniji, Grčkoj, Italiji, Slovačkoj… – uzbuđeno nastavlja Nada, na čijem licu se vidi da preleće preko svakog grada i države.

 

-Jednom smo hteli dobro da obiđemo Budimpeštu. Potrefilo se da smo došli za neki kongres i svi hoteli bili su zauzeti. Parkirali smo se ispred hotela, večerali, slušali muzikku, a pošto “škoda” može fino da se spusti kao francuski ležaj, mi smo uvek imali pripremljen i ćebe i sve. Negde u pola noći kucka nam policajac sa čuvarom. Traži pasoše. Pokušavamo da im objasnimo da smo morali tu, jer nema mesta, a čuvar nam na kraju na srpskom odgovara: Spavajte, slobodno. Mi ćemo vas čuvati – prepričava simpatičan događaj i s uzdahom zaključuje: “Nekad je bilo divno putovati. Mogli ste da stanete, nađete lepo mesto, pakirate se. Niko vam neće smetati.”

Godine su ih stigle, pa su pečati u pasošu malo osušili, ali oni su još povezaniji i skladniji u garsonjeri u Domu za stare Voždovac.

– Ako neko kaže da nije bilo nikad neke trzavice u braku, lažu. Nismo svadljivi, ali kad se podigne tenzija, mora neko da popusti i da se sačeka da se ohlade glave – saglasni su oboje.

Ne misle da su morali baš da prevale više od tri decenije da bi bili skladni zajedno. Uvek bi se lepo slagali, ali tako je sudbina htela i ugrabili su drugu veliki priliku koju im je dala. Imaju samo jedno drugog i ne puštaju.

penzioneri.me/(M.Ro.)

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci