OVAKVE VESTI MAME OSMEH Penzioneri koji ispunjavaju ovaj uslov dobiće i više od 400 evra!

Dobra vest za oko 12.000 najstarijih kojima primanja stižu iz Slovenije. Dobiće iznos od 127 do 437 evra, a prvi rok za prijavu ističe 30. aprila.

Penzioneri kojima deo primanja stiže iz Slovenije, najkasnije do 30. aprila mogu da se prijave Slovenačkom zavodu za penzijsko osiguranje kako bi do 30. septembra dobili dodatak na penziju u iznosu od 127 do 437 evra. Onima koji zahteve dostave posle tog roka, odnosno između 30. aprila i 30. septembra, novac će stići do kraja godine.

Prema statistici, u Srbiji je gotovo 12.000 slovenačkih penzionera. Visina iznosa koji će dobiti zavisi od penzije koju primaju. Takođe, svim onim penzionerima koji ne ispoštuju rokove biće isplaćen najniži iznos.

– On zavisi od visine penzije korisnika, uzimajući u obzir i inostrane penzije koje primaju – kaže naš sagovornik. – U 2019. godini ovaj dodatak iznosi od 127 do 437 evra. Korisniku koji je ostvario pravo na srazmernu penziju, primenom ugovora između Srbije i Slovenije, visina godišnjeg dodatka odrediće se prema srazmernom delu.

Penzioneri

Penzioneri, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Svi koji žele da dobiju slovenački dodatak trebalo bi da tamošnjem fondu dostave izjavu sa podatkom o visini dela čeka koji dobijaju u našoj zemlji, odnosno koji su primili u januaru ove godine.

Prijave za slovenački dodatak se mogu slati preko interneta, ali i poštom. Sve podatke bi trebalo dostaviti na obrascu koji su dobili od Zavoda iz Ljubljane. Ugovor između dve države, Slovenije i Srbije, postoji punih devet godina. U međuvremenu su potpisani i sporazumi o elektronskoj razmeni podataka.

 

penzioneri.me/Novosti/D.S.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci