Čak 1179 penzionera u Herceg Novom prima ispod minimalnih 179 eura

Hercegnovski penzioneri su revoltirani jer minimalna penzija nije povećana sa 125 na 150 eura, kao i najavljenim poskupljenjem struje, a generalno sve većim troškovima života.

Poznato je da su i bez ovog poskupljenja građani Crne Gore plaćali najskuplju struju u regionu. Tu cijenu penzioneri i siromašni građani ne mogu podnijeti. Savez penzionera smatra da nije bilo nikakve potrebe za poskupljenjem koje je pogodilo većinu penzionera Crne Gore, rekao je godišnjoj Skupštini Opštinskog Udružnja penzionera, predsjednik Saveza penzionera Crne Gore, Branko Vešović

Posebna pažnja na Skupštini posvećena je rješavanju stambenog pitanja brojnih socijalno ugroženih penzionera, kao i otvaranju narodne kuhinje.

Sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić, rekla je da se intezivno radi na pronalaženju adekvatne lokacije za izgradnju stambene zgrade za penzionere.

Najveći dio sredstava sa kojima raspolaže Udruženje penzionera Herceg Novog ide na humanitarnu pomoć onima koji se nalaze u teškom socijalnom položaju, čulo se na Skupštini.

– Glavni problem u životu penzionera je socijalni status. Jer, nominalna vrijednosti penzije je neodrživa, mnogi nemaju krov nad glavom i zebu od neadekvatne zdravstvene zaštite ako se ugasi Bolnica Meljine – rekao je predsjednik Udruženja Herceg Novog, Aleksa Radulović.

Udruženje penzionera Herceg Novi broji 6857 penzionera, od kojih njih 1178 prima penziju ispod minimuma životne egzistencije od 179 eura, a njih 3132 primaju penziju manju od 283 eura, te su dovedeni na rub bijede i jedva preživljavaju, čulo se na godišnjoj Skupštini ove organizacije. Čak 103 penzionera u Herceg Novom nemaju riješeno stambeno pitanje, a njih 31 je ozbiljno socijalno ugroženo.

 

penzioneri.me/radiojadran

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci