Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura, podaci su koje je Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO).

Kako ASP navodi u saopštenju u istom mjesecu je broj korisnika srazmjernih penzija u Crnoj Gori bio 5.647 korisnika, od čega je 4.150 penzionera imalo srazmjernu penziju ispod 250 eura. Prema zvaničnim pokazateljima, minimalna penzija u zemlji je 253 eura.

“Međutim, nije poznato koliko je od tih 4.150 penzionera imalo ukupno mjesečno penziono primanje ispod 250 eura, odnosno kada se saberu crnogorski dio penzije i dio penzije iz druge države, koji dobijaju”, saopštila je ASP.

Iz Fonda PIO javno saopštavaju da nemaju evidencije koliko je tih penzionera koji imaju stvarno mjesečno primanje ispod 250 eura, jer tvrde da nemaju podatke koliko ti penzioneri imaju srazmjerni dio primanja iz drugih država.

“Na taj način su oni penzioneri kojima je ukupna penzija, sa svim srazmjernim dijelovima ispod minimalne penzije, praktično diskriminisani u odnosu na ostalu populaciju najstarijeg doba, a u javnosti su česti apeli da se država pozabavi statusom ovih penzionera”, saopštila je Akcija za socijalnu pravdu.

ASP je, kako navode, pripremila predloge za izmjene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, čija su suština da se penzionerima koji po osnovu ukupnih srazmjernih dijelova imaju penziju ispod minimalne, uveća iznos od Fonda PIO, tako da njihova penzija ne može biti ispod minimalne penzije u zemlji.

“Predlozi će biti upućeni novoj vladi, a nakon što bude konstituisana nakon vanrednih parlamentarnih izbora, jer će ta vlada imati puni politički legitimitet”, poručuju iz Akcije za socijalnu pravdu.

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Njegove riječi doprele su do miliona ljudi, umro je u 100. godini, a ovo je njegova tajna dugovječnosti
Treće doba, Zdravlje
7 shares264 views

Njegove riječi doprele su do miliona ljudi, umro je u 100. godini, a ovo je njegova tajna dugovječnosti

Jasna Pejović - maj 10, 2023

Bili Grejem, svjetski poznati i najslušaniji hrišćanski propovjednik u istoriji, savjetnik predsjednicima, preminuo je u 100. godini života u svojoj kući u Severnoj…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci