Povećanje minimalne penzije na 450 eura nije pravično

Povećanje minimalne penzije na 450 eura, bez rasta ostalih penzija nije pravično i moglo bi da dovede do diskriminacije, ocijenjeno je u Jutarnjem programu TVCG.

“Već postoji veliki nemir među dijelom penzionera koji kažu da sada primaju 350 eura, a radili su 40 godina i sada će i neko sa 15 godina staža imati istu penziju”, kazao je Keković.
Navodi i da nijesu svi zadovoljni najavljenim izjednačavanjem minimalne penzije na 450 eura.

“Podržavamo i povećanje zarada i penzija sezibilni smo kada je se priča o penzinom fondu i doprinosima. Tu ćemo tražiti posebna pojašnjenja, sa tim se ne smijemo igrati moramo krajnje odgovorno da se odnosimo prema penzionoj politici”, kazao je Keković.

Advokat Veselin Radulović kaže da će najavljeno povećanje minimalnih penzija na 450 eura dovesti do diskriminacije.

“To rješenje nije uredu, nije pravično, nije logično… Mislim da bi vlada morala ozbiljnije da se bavi tim pitanjima. Lijepo je to čuti, ali treba sve to da pokrije realna priča”, kazao je Radulović.

Neizvjesnost za oko 1.500 budućih penzionera

Keković podsjeća da je Unija slobodnih sindikata (USSCG) uputila inicijativu da se po hitnom postupku na sjednicama Vlade i Skupštine usvoje izmjene i dopune člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). Uputili su i inicijativu prema Skupštini za razrešenje sudija/kinja Ustavnog suda zbog nestručnog i nesavjesnog obavljanja sudijske funkcije.

Keković kaže da odluka Ustavnog suda još uvijek nije objavljena u Službenom listu.

ČARAPIĆ: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura, ostalima povećanje možda za godinu

“Kada se ta odluka objavi muškarac koji napuni 66 ili 67 godina moraće da prekine radni odnos, ako ne bude imao 40 godina staža on će ostati i bez penzije i bez posla“, kazao je Keović i dodao da su žene, kako kaže, u malo boljoj poziciji.

Keković ističe i da su sudije Ustanog suda odlukom u ovom slučaju najblaže rečeno pogriješile.

“Ljudi nam se javljaju oni su u panici mnogi se sada plaše da su izgubili to pravo. Ogromna je nestailnost i nesigurnost. Godišnje oko 1.500 naših kolega i koleginica traži pravo na penziju, pa je toliko njih sada u neizvjesnosti i nesigurnosti“, kazao je Keković. On se nada brzoj reakciji Vlade i Skupštine.

Advokat Radulović kaže da Vlada može brzo da pripremi izmjene zakona, ali nije siguran da će Skupština u roku od mjesec da ispuni obaveze i usvoji izmijene tog akta.

“Ustavni sud je naknadano shvatio posljedice i zbog toga je naknadno usvojio ovaj rok da se za mjesec izmijeni Zakon o PIO“, kazao je Radulović.

Radulović ističe da su posljedice ovakve odluke ozbiljne, te da čitav postupak prati niz apsurdnih pojava.

“Žene sutkinje i tužiteljke jesu bile diskriminisane, ali ova odredba sama po sebi nije diskriminatorska, već je pozitivna diskriminacija za žene. Motiv je bio da se zaštite žene, a tokom postupka Ustavni sud je utvrdio da su muškarci diskriminisani, pa je donio odluku koja će u praksi proizvesti mnogo teže posljedice po kuškarce nego po žene“, kazao je Radulović i dodaje da je sve to apsurdno.

Kaže i da se nije dovoljno računa vodilo o stavovima Evropskog suda za ljudska prava.

“Donijeli su odluku kao da u Crnoj Gori postoji puna rodna ravnopravnost muškaraca i žena, a Crna Gora je daleko od toga“, navodi Radulović.

Kaže da su sada na potezu Vlada i Skupština da pokušaju o da saniraju posljedice.

“Ali moraju da se drže stavova Ustavnog suda. Nije dobro što je Ustavni sud zauzeo stav da su žene potpuno ravnopravne sa muškarcima u Crnoj Gori, jer one to nisu“, zaključio je Radulović.

Slične novosti

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci