Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu Lakićević i  Ivana Grdinića.

Predstavnici penzionera su upoznali ministarku sa problemima sa kojima se nosi najstarija a i najbrojnija staleška populacija koja je izgradila ovu državu.

Penzioneri su podržali  stav Vlade Crne Gore na povećanje najniže penzije na 450 eura, koju prima oko 74.000 penzionera.

“Međutim, istakli su da se mora pristupiti izradi sistemskog zakona o PIO, gdje bi se ispravile nepravde, diskriminacija, jer se ne mogu poistovjećivati penzioneri sa 15 godina staža osiguranja, sa onim penzionerima sa stažom penzijskog osiguranja od 30  ili 40 godina, jer njihova uplata štednje u Fond PIO nije jednaka, pa i penzije ne mogu biti jednake”, navode u saopštenju.

Upoznali su ministarku sa problemima crnogorski penzionera sa srazmjernim penzijama, sa zatjevom da se ta nepravda mora ispraviti.

“Takođe su upoznali ministarku sa neprimjerenom pljačkom penzionerske članarine, koja umjesto da služi svojoj namjeni, siromašnim i bolesnim penzionerima, ona se uglavnom troši na rashode rukovodstava penzionerski udruženja, uglavnom   članova još uvijek DPS-a, čija primanja iznose i do 1.000 eura, a to nije bio cilj formiranja ovih udruženja i Saveza penzionera. Ova udruženja su se pretvorila u ispostave DPS-a, zbog čega su podnijeli i tužbu nadležnom sudu, da se vrati pokradeni novac i visoka primanja kao i  89 penzionerski stanova  samo u Podgorici, kao i još u drugim gradovima i poslovni prostori koji su oteti penzionerima, što potvrđuje  Izvještaj Upravnog odbora Fonda PIO”, dodaju u saopštenju.

Penzioneri su oduševljeno saslušali izlaganje ministarke i prijatno iznenađeni koliko je ministarka upoznata sa penzionerskim problemima, ukazala na nužnost donošenja sistemskog zakona o PIO, čime bi se ispravile brojne nepravde, a pitanje  srazmjernih crnogorskih penzionera će se regulisati u datim rokovima od strane Ministarstva rada i socijalnog staraa i Vlade Crne Gore, na emu se već radi.

“Saradnja ministarke sa penzionerima koji su dali podršku novoj Vladi će se nastaviti u narednom periodu, na obostrano zadovoljstvo”, zaključuju.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci