Udruženje penzionera Crne Gore: Penzioner ima pravo na život dostojan čovjeka

I dalje će se u Vladi i njenim institucijama o egzistencijalnim pitanjima najstarije populacije odlučivati ne na osnovu realnih potreba i interesa penzionera nego zavisno od interesa samih donosioca odluka, jedan je od zaključaka sa nedavno održanog sastanka najodgovornijih predstavnika Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i šest mjesnih udruženja iz Podgorice: Maslina, Gorice, Jedinstva, Gornje Gorice, 19. decembra i Proletera.

Udruženja kao i pojedinaci pokazuju intersovanje i želju da aktivno učestvuju u rješavanju pitanja u svom interesu.

Kako navode, u razmatranje tema i pitanja koja se nameću svojim značajem i aktuelnošću pošlo se od uvjerenja da snaga bilo koje društvene organizacije, udruženja i sl. nije jedino u njihovoj brojnosti već u onome za šta se koja od njih zalažu, kakvi su im programi i kojim se sredstvima, odlučnošću i istrajnošću bore za ciljeve koje postavljaju pred sobom.

“S tim u vezi naši ciljevi su jasni. Složili smo se da je središna tačka našeg djelovanja penzioner sa svim svojim problemima, potrebama i očekivnjima, dakle građanin koji polaže pravo na život dostojan čovjeka. Pri tome imamo u vidu da se  društvene i ekonomske prilike mijenjaju iz časa u čas, uslovi života takođe, danas važe određena pravila već sjutra se događa nešto drugo, promjene su najčešće sasvim neočekivane, a sve to zajedno rijetko penzionerima donosi nešto dobro. Naša iskustva govore da svi društveni subjekti koji u sferi svojih nadležnosti i interesovanja imaju penzionere i njihove potrebe i interese moraju da mijenjaju svoj odnos prema ovoj populaciji”, konstatovano je na sastanku penzionera.

Prije svih, kako su naveli, u kategoriji odgovornih moraju biti donosioci odluka u najvišim organima vlasti u institucijama sistema, ali i u penzionerskim udruženjima i organizacijama.

Svi skupa nijesu na novou tih obaveza niti se ponašaju u skladu sa svojim odgovornostima. To treba da se u osnovi mijenja. Nije za očekivati da će se suštinski nešto izmijeniti kao izraz dobre volje bilo koje instance u strukturi vlasti ako penzioneri ne preduzmu nešto za sebe. Kao i do sada biće da se i dalje donose odluke bez prethodne analize i stručne obrade i da se kao i do sada paušalno interveniše kao u slučaju sadašnjeg povećanja najnižih penzija sa ranijih 296 na 450 eura, a svim ostalim na osnovu usklađivanja pripalo je povećanje od svega 2,8 odsto. Da ne bi bilo nejasnoća, ocjenjujemo da je mjera zaštite standarda i zaustavljanje daljeg siromašenja penzionera sa njnižim penzijama bila humana i neophodna i donesena je u pravi čas. Ali standard pada i ostalim penzionerima i oni trpe posljedice visoke inflacije i rasta cijena osnovnih životnih namirnica što se, očigledno, teško zaustavlja, i krajnje su neopravdano izuzeti od ove mjere, kao da su građani drugog reda.

“Znamo da su u svakom uređenom društvu stvari potpuno drukčije. Niti su penzije socijala niti milostinja, penzije su, ekvivalent za ulaganja tokom radnog vijeka nekadašnjih radnika, sadašnjih penzionera, samo što se u našim uslovima godinama unazad, kao i sada, pogrešno izračunavaju na štetu penzionera.

Sva ova kao i mnoga druga pitanja poput zdravstvene zaštite, zbrinjavanje i njega bolestnih i iznemoglih, izgradnja domova za penzionere, rješavanje stambenih potreba, unapređenje sportsko-rekreativnih aktivnosti, organizovanje raznovrsnih oblika kulturnog izražavanja i sl. biće predmet našeg intenzivnog djelovanja i angažovanja. U tom smislu već smo pristupili izradi dokumenata kojima će se na bazi stručnih i uporednih analiza funkcionisanja penziono-invalidskog osiguranja u drugim zemljama ponuditi relevantnim državnim organima Crne Gore naš predlog reforme kojim ćemo istovremeno u potpunosti ispoštovati zahtjev penzionera u pogledu prava na život dostojan čovjeka penzionera i potencijalnu izdašnost crnogorske privrede”, kažu penzioneri.

Oni će  zahtijevati da se na zakonit način uredi kompletan sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, sa jedne i donese strategija socijalnih njera za penzionere kojima je intervencija države neophodna, ali ne na štetu i sa računa, Fonda PIO, s druge strane.

“U tom smislu smo u prethodnom periodu tražili prijem kod predsjednika Vlade Milojka Spajića, predsjednika države Jakova Milatovića i predsjednika Skupštine Crne Gore Andrija Mandića. Za sada na naš zahtjev se jedino odazvala ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić”, navode iz Udruženja penzionera.

Na sastanku sa ministarkom bilo je riječi o značajnim problemima sa kojima se susreću penzioneri, pri čemu je postignut visok nivo razumijevanja i saglasnost da u narednom periodu zajednički, posebno u pogledu pružanja stručne pomoći sa naše strane, tražimo rješenja.

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci