Počinje adaptacija Doma starih u Risnu, Mujović potpisao ugovor o izvođenju radova

Vlada Crne Gore nastavlja sa konkretnim projektima usmjerenim na ranjive kategorije društva, kroz rekonstrukciju Doma starih „Grabovac“ u Risnu, za koju su danas potpisali Ugovor o izvođenju radova ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i izvršni direktor kompanije RAMEL Marinko Radulović.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 6.566.184,47 eura, a rok završetka 547 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Planirani početak radova je maj 2024. godine”, “, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Kako su kazali, projektom je planirano i rušenje postojećeg montažnog objekta izgrađenog 1973. godine i izgradnja novog, ukupne bruto površine 3.403,96 m2, za smještaj ukupno 52 korisnika.

Prema riječima ministra Mujovića, projekat nije poklon Domu starih u Risnu, jer su njegovi korisnici, svojim životima i davanjem Crnoj Gori, to zavrijedili i zaradili.

“Ovo je način da im se kao društvo odužimo i pokažemo inkluzivan odnos prema onima koji su to zaslužili, ugrađujući svoj životni i radni vijek u razvoj Crne Gore”, kazao je Mujović.

On je istakao i da je ovo jasna poruka da 44. Vlada Crne Gore posebno vodi računa o socijalno ugroženim, starim i nemoćnim licima, kojima je potrebna pažnja i pomoć.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić je kazala da joj je posebno čast i zadovoljstvo što je danas potpisan ugovor koji za resor kojim rukovodi ima veliki značaj.

„U određenoj mjeri sam emotivna i želim da istaknem da je ovo projekat o kojem se priča dugo godina, čak od 2016. godine, a ipak je došao dan kad je potpisan ugovor i kad će njegova realizacija krenuti u maju 2024. godine“, kazala je Nišić.

Ministarka je dodala da izgradnja jednog ovakvog objekta šalje pozitivnu poruku da Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Vlada Crne Gore brinu o starijima na način kako su obećali, odnosno da će im obezbijediti dostojanstveno starenje u punom smislu te riječi.

„Naši stariji sugrađani koji se odluče za takav vid smještaja moći će da imaju sve benefite koje bi imali i u svojoj porodici. Ministarstvo rada i socijalnog staranja predano će raditi na cijelom sistemu deinstitucionalizacije, stvaranju malih kućnih zajednica, pomoć u kući, kako bismo na kraju naše tradicionalno i lijepo crnogorsko društvo uveli u jedan evropski sistem gdje će oni koji zaista budu željeli moći da prime punu njegu i u svojim domovima, a naše starije koji se odluče za institucionalni smještaj, da u njima imaju najadekvatnije i najbolje uslove koje ne pruža samo Crna Gora, nego pruža čitav svijet. Ovo za nas danas znači mnogo, rekonstrukcija će donijeti puno Ministarstvu rada i socijalnog stranja i zaista sam ponosna i srećna što u maju 2024. godine kreće ralizacija ovog projekta“, kazala je Nišić.

Ona je iskazala očekivanje da će za nekih 18 mjeseci kad je predviđen zvršetak radova, svi u Crnoj Gori imati jedan objekat koji je reprezentativan na nivou Crne Gore i Evropske unije.

“Dom starih „Grabovac“ u Risnu postoji 77 godina i ona medicinska, zdravstvena njega i prihosocijalna podrška po kojoj smo čuveni u regionu, izgradnjom jednog ovakvog objekta će doći do punog izražaja iz razloga što ćemo sigurno biti jedan od najreprezentativnijih domova starih u regionu i Evropi” istakao je direktor Doma starih Srđan Dragomanović.

Projekat se finansira iz kredita Njemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 45 miliona eura i grant od strane Evropske u iznosu od 4.7 miliona eura. Dodatno, Vlada Crne Gore je obezbijedila 10 miliona eura kako bi pojačala obuhvat korisnika, I povećala kvalitet projekta.

“Cilj projekta je poboljšanje energetske efikasnosti u odabranim administrativnim zgradama, obraovnim i socijalnim ustanovama, za koje se troškovi za energiju i vodu pokrivaju iz budžeta Crne Gore, kao i ispunjavanje obaveza propisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije, a koje su proizašle iz EU direktiva. Osim navedenog, smatra se da će postizanje cilja projekta doprinijeti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i postizanju planiranog nacionalno određenog doprinosa (INDC/ PNOD). Takođe, očekuje se i pozitivan uticaj na upošljavanje domaćih građevinskih i konsultantskih firmi, što treba da doprinese održavanju kontinuiteta njihovih prihoda, kao i očuvanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

Za implementaciju projekta zaduženo je Ministarstvo energetire i rudarstva, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom finansija i Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Upravom za državnu imovinu.

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci