Top lista 9 najboljih mjesta za penzionere: Na spisku i nekoliko gradova iz komšiluka

Evropa je popularan izbor za penzionere iz cijelog svijeta, posebno Amerikance. Neki penzioneri žele da iskuse kulturu svojih predaka, dok su drugi možda uživali u odmoru na kontinentu i žele da tamo provode više vremena. U zavisnosti od zemlje ili grada, evropske destinacije mogu imati niske troškove života, prijatnu klimu ili generalno visok kvalitet života, prenosi  tportal.

Svaka zemlja ima različita pravila za vizu i boravak, ali uglavnom većina zahtjeva dokaz o minimalnom nivou prihoda i privatno zdravstveno osiguranje. Mnogi imaju ograničenja za penzionere i zahtijevaju od njih da imaju posao ili posjeduju imovinu, dok drugi predviđaju i jedno i drugo.

Portal Travel + Leisure je proučio najnovija pravila i trendove i sastavio listu od devet najboljih mjesta za penzionisanje u Evropi.

Algarve, Portugal

Prelijepe bijele pješčane plaže, topla atlantska voda, idealno vrijeme tokom cijele godine i niz aktivnosti na otvorenom čekaju penzionere u ovom regionu na južnoj obali Portugala. Istorijski gradovi poput Silvesa imaju prelijepu mavarsku arhitekturu, a prometni lokalni aerodrom i relativna blizina Lisabona čine region lako dostupnim. Smatra se jednim od najboljih mjesta na svijetu za penzionisanje, Algarve nudi izvanredan izbor golf terena, zdrav način života, mediteransku ishranu i niske troškove života. Najbolje od svega za jednojezične starije, engleski je široko rasprostranjen.

Zakoniti stanovnici mogu se registrovati u nacionalnoj zdravstvenoj službi da bi dobili pristup javnim bolnicama i zdravstvenim centrima uz plaćanje prema korištenju, iako je vredno napomenuti da je dobijanje privatnog zdravstvenog osiguranja potrebno kao uslov za boravišnu dozvolu. (Ostali zahtjevi uključuju pasoš i dokaz o prihodima.) Ove su dozvole obavezne za penzionere koji žele ostati duže od tri mjeseca, iako jednom izdata dozvola ostaje važeća pet godina. Stanovnici takođe mogu podnijeti zahtjev za trajnu dozvolu nakon isteka početne.

Ako jednostavno želite da idete u dugu posjetu i da se ne selite u zemlju, to je takođe moguće: nije potrebna viza za boravak kraći od 90 dana u periodu od šest mjeseci. Dohodak se generalno oporezuje, ali Portugal nudi 10 godina neoporezivih penzija prema određenim odredbama svog programa privremenog boravka (NHR).

Bordo, Francuska

Lijep riječni grad u jugozapadnoj Francuskoj uživa u toplim ljetima i blagim zimama.

Dobro lociran, na kratkoj vožnji od Atlantskog okeana i u blizini mnogih poznatih vinarija, grad ima mnogo toga da ponudi posjetiocima i stanovnicima. Muzeji, galerije, koncertne dvorane, javni parkovi, restorani, kafići, pijace na otvorenom i živahan noćni život su brojni. Doći do tamo (i putovati kada se nastanite) je takođe lako zahvaljujući modernom sistemu brzih vozova koji povezuje Bordo sa raznim gradovima u Francuskoj i širom Evrope.

Francuski zdravstveni sistem je prepoznat kao jedan od najboljih na svijetu, a na sreću budućih stanovnika, pod određenim uslovima dostupan je i nedržavljanima. Ako živite u zemlji tri uzastopna mjeseca i boravite najmanje 183 dana u godini, imate pravo da se prijavite za javnu zdravstvenu zaštitu.

Budimpešta, Mađarska

Sa prelijepim istorijskim zgradama, odličnim restoranima, termalnim kupatilima i ljubaznim građanima, Budimpešta postaje popularna destinacija za penzionisanje i Evropljana i Amerikanaca. Grad je stekao reputaciju da je pristupačan početkom 2000-ih i, iako su cijene od tada porasle, troškovi života su i dalje relativno niski.

Mađarska je članica EU, što olakšava kontinentalna putovanja (ali ne zaboravite, zemlja koristi sopstvenu valutu, forintu). Bogata kultura, živahan noćni život i lokacija na Dunavu privukli su veliku međunarodnu zajednicu, što znači da je govornike engleskog jezika lako pronaći.

Strancima je dozvoljeno da kupuju imovinu u Budimpešti, a zdravstveni sistem se generalno smatra dobrim. Strani penzioneri mogu steći pravo na stalni boravak nakon samo tri godine neprekidnog boravka u Mađarskoj, pod uslovom da ispunjavaju određene kriterijume, kao što je da imaju dom u toj zemlji.

Ljubljana, Slovenija

Ovaj glavni grad sa oko 295.000 stanovnika sve je popularniji među onima koji odlaze u penziju. Slovenija je nezavisna od 1991. godine i članica Evropske unije od 2004. godine i može se pohvaliti bogatom kulturom i raznolikim prirodnim okruženjem. U roku od nekoliko sati vožnje od Ljubljane možete pronaći širok spektar atrakcija, od jadranskih plaža i alpskih skijališta do italijanskog grada Venecije.

Slovenija ima dugu istoriju vinarstva i nekoliko mjesta svjetske baštine Uneska, od kojih se jedno nalazi u centru Ljubljane. Glavni grad takođe nudi šarmantnu mješavinu stare i nove arhitekture i urbano jezgro za hodanje koje je u rangu sa mnogim poznatijim evropskim gradovima – ali bez gomile turista.

Za boravak do 90 dana nije potrebna viza. Ako želite da ostanete duže od toga, počećete sa podnošenjem zahtjeva za privremenu boravišnu dozvolu. Zdravstvena zaštita se smatra adekvatnom i mnogi ljudi kupuju privatno zdravstveno osiguranje ako se ne kvalifikuju za javni program. Dohodak podleže porezu na rezident, ali se dvostruko oporezivanje može izbeći pravilnim podnošenjem poreske prijave.

Split, Hrvatska

Hrvatska je veoma atraktivna i kao mjesto za penzionisanje, piše Travel + Leisure. Ne samo da zemlja ima oko 3.600 milja obale, već topla, suva ljeta i blage zime stvaraju poželjnu klimu. Drugi najveći grad u zemlji, Split nudi lak pristup nekim od najboljih plaža u Hrvatskoj. Rimski car Dioklecijan je tu sagradio svoju palatu, a njeni ostaci su proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom. Restorani, barovi, kulturni i zabavni prostori i mnogi stanovnici koji govore engleski olakšavaju prilagođavanje strancima.

Alicante, Španija

Smješten na jugoistočnoj obali Španije, Alikante nudi odlične plaže, dinamičan noćni život i istorijske atrakcije. Klima je njegova najpoznatija atrakcija – topli primorski grad nazvan je najsunčanijim u Evropi – ali je kulinarska scena jednako impresivna. Gastronomska ponuda po razumnim cijenama kreće se od jednostavne do luksuznije, sa štandovima sa svežim morskim plodovima i zanatskim proizvodima na centralnoj pijaci.

Sa populacijom od nešto više od 330.000 ljudi, Alikante ima sve pogodnosti metropole, a ipak održava reputaciju prijatnog i prijateljskog grada. Dobro je povezan sa destinacijama širom Španije zahvaljujući odličnom željezničkom sistemu, a prometni aerodrom Alikante-Elče takođe olakšava putovanje.

Tamo je svakako moguće živjeti u luksuzu s obzirom na dugogodišnju popularnost Alikantea među stranim državljanima, ali je takođe moguće iznajmiti skromniji dom za manje od 1.000 dolara mjesečno ili ga kupiti za samo 100.000 dolara. Zdravstvena zaštita takođe ima tendenciju da bude pristupačna i, kao što je slučaj u cijeloj Španiji, smatra se da je izuzetnog kvaliteta, sa najsavremenijom opremom i visoko obučenim ljekarima.

Valeta, Malta

Valeta je mali glavni grad Malte, zemlje koja se sastoji od tri ostrva u Sredozemnom moru oko 60 milja južno od Sicilije. Iako ima oko 6.000 stanovnika, ovo mjesto svjetske baštine UNESCO-a je iznad svoje težine u pogledu istorije i kulture. Atraktivne karakteristike uključuju živopisnu obalnu lokaciju na poluostrvu između dve zaštićene luke i arhitekturu koja datira iz 16. vijeka. Korisni javni prevoz i dobra prohodnost doprinose jednostavnosti života tamo.

Glavni jezik pored malteškog je engleski, zemlja ima veliku populaciju iseljenika iz Velike Britanije i Australije, a pristupačnost je još jedan plus: jednosobni stanovi u glavnom regionu mogu se iznajmiti za samo 750 dolara mjesečno, a namirnice a cijene u restoranima su takođe razumne.

Privatna zdravstvena zaštita na Malti se preporučuje za iseljenike koji nisu iz EU i visoko je ocijenjena i jeftina u poređenju sa američkim opcijama. Malta i SAD imaju sporazum o izuzeću od dvostrukog oporezivanja dohotka. Pored toga, prebivalište se može uspostaviti na nekoliko načina, čineći prelazak na Maltu dostupnim penzionerima.

Kinsejl, Irska

Smešten na južnoj obali Republike Irske, Kinsejl je istorijski grad poznat po svojoj živopisnoj arhitekturi i naprednoj pomorskoj kulturi. Za penzionere koji uživaju u prirodi ovo bi moglo biti idealno mjesto. Obala nudi plaže, pecanje i vožnju čamcem, dok su na obali dostupni biciklizam, planinarenje i jahanje. U blizini je jedan od najljepših golf terena u zemlji, Old Head, a čak i za one koji ga ne vole, savršeno je mjesto za šetnju uz morski povjetarac i zadivljujući pogled.

Govori se engleski, a gurmani će ceniti obilje restorana i svežih morskih plodova. Vrijeme je blago, a blizina grada Korka (30 minuta sjeverno) čini putovanje željeznicom i međunarodnim letovima pristupačnim.

Da bi ostali duže od tri mjeseca, podnosioci zahtjeva za vizu moraju da pokažu adekvatan prihod (oko 54.000 dolara godišnje) i značajnu uštedu. Vize za privremeni boravak mogu se obnavljati jednom godišnje na pet godina, nakon čega se trajanje produžava na pet godina po vizi. Savjetuje se privatno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita se smatra dobrom.

Prag, Češka

Ovaj jedinstveni i zadivljujući grad posebno je dobrodošao strancima – dom za više od 200.000 iseljenika i sve veći broj penzionera. Nazvan Grad od sto kula, Prag je u velikoj mjeri bio pošteđen u Drugom svetskom ratu, o čemu svedoči njegova živopisna barokna i gotička arhitektura. Njegov cio Stari grad je proglašen za svjetsku baštinu, ali je takođe moderna metropola sa visokim životnim standardom, umjetnošću svjetske klase i muzejima, raznolikom kuhinjom i nizom istorijskih pabova i inovativnih pivara.

Izvan centra grada mogu se naći povoljne cijene za iznajmljivanje, uključujući mnoge impresivne moderne stanove. Smješten u centru Evrope, Prag je odlična baza za istraživanje cijelog kontinenta. Pored toga, zdravstveni sistem je među najboljima u Evropi. Zdravstveno osiguranje je obavezno, ali po razumnoj cijeni, a postoji mnogo visokokvalitetnih, dobro obučenih ljekara, od kojih mnogi govore engleski. Državljani SAD ili drugi nerezidenti EU koji žele da se penzionišu u Pragu moraju da dobiju dugoročnu vizu, počevši od podnošenja zahtjeva u češkom konzulatu koji im najviše odgovara. Zahtev za stalni boravak se može podnijeti nakon pet godina legalnog boravka u Češkoj Republici.

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci