LJUBAV PEKA I MILENE DAPČEVIĆ JE MIJENJALA ISTORIJU SFRJ: Partizanke nisu mogle da podnesu brak mlade glumice i proslavljenog generala, a Milovan Đilas je stradao jer ih je branio

Milena Dapčević, nekadašnja zvijezda socijalističkog filma i supruga proslavljenog partizanskog generala Peka Dapčevića preminula je juče u Beogradu u 88. godini.

Njenu karijeru je obilježio film “Ankina vremena”, snimiljen 1954. godine, a savremenici su je opisivali kao „lijepu ženu, jednu od onih lijepih žena koja i pojavom i glasom kao da sugeriše da postoji samo njena tajna, nešto što samo ona zna i što nikad neće reći“.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Život Milene Dapčević bio je obilježen umjetnošću, ali i ljubavlju sa Pekom Dapčevićem, koji joj je donio potomstvo i brojne trenutke sreće, ali zbog koga je početkom 50-tih godina prošla kroz strašnu osudu okoline, koja nije mogla da podnese da se proslavljeni partizanski vojskovođa i zavodnik oženi djevojkom mlađom 17 godina.

Peko Dapčević je posle rata imao čin general-pukovnika JNA i bio je na položaju načelnika Generalštaba Jugoslovenske narodne armije. Kao takav, i još visok i lijep, važio je za jednog od najpoželjnijih neženja u Beogradu,a od njega se, posle brojnih ljubavnih avantura očekivalo da se oženi drugaricom iz rata, a ne nekom tamo provincijskom glumicom.

Zanimanje kurva

U ljeto 1952. godine Peko Dapčević ljetovao je u jednom dubrovačkom hotelu samo za visoke komunističke funkcionere, a ispred hotela je sniman film „Svi na more“, s lijepom i mladom Milenom Vrsajkov u glavnoj ulozi. Među njima se rodila ljubav, a zatim su se i vjenčali.

FOTO: PRINTSCREEN YT

Taj brak, međutim, naišao je na oštru osudu supruga drugih rukovodilaca. Odbacili su je kao strano tijelo jer je bila bez ratnih i revolucionarnih zasluga. Vjerovatno su se i same osjećale ugroženim, uplašene da ih muževi ne zamijene mlađima. Peko Dapčević je tokom rata bio u ljubavi sa Stanom Tomašević, prvom ženom koju je Tito postavio za partizanskog komesara. Odlikovala se hrabrošću, ali i izrazitom ljepotom, pa je njena ratna fotografija koju je načinio jedan britanski fotograf obišla svijet. Nazivali su je „Titovom manekenkom“. Ništa od toga joj, međutim, nije vredjelo. Peko je izabrao ženu koja je imala 11 godina kad je počeo rat.

Anonimna pisma Mileni bila su otrovna, telefonski pozivi vulgarni, a bojkot legendarnog komandanta i njegove 17 godina mlađe supruge bio je toliko jak da su na dočeku Nove 1954. godine u Klubu književnika s bračnim parom Dapčević sjedjeli samo Milovan Đilas i njegova supruga. Đilas, Pekin ratni drug, osjetio je potrebu da o tome napiše politički tekst. Već početkom januara 1954. pod naslovom „Anatomija jednog morala“, između ostalog, opisao je ponašanje „nekih visokih funkcionerki i supruga visokih funkcionera“ (Ivanji pominje žene Tita, Rankovića, Kardelja):

FOTO: PRINTSCREEN YT

„Naročito su bile izvještene u surovosti one koje se nijesu mogle pohvaliti za svoju mladost vrlinama koje su tražile od drugih, od nevjeste. Jedna je rekla, imitirajući slabu literaturu: ‚Prosto osećam odvratni zadah razvrata ako sam s njom u istoj prostoriji.‘ A jedna druga, koja je proživjela mladost u onom vremenu kada se u Skoju oslobađanje od ‚buržoaskih‘ moralnih predrasuda djevičanstva i vjernosti smatralo prvim znakom ženske emancipacije, rekla je: ‚Više se ne zna ko su naše drugarice! Ne razlikuje se ko je kurva, a ko je drugarica.‘ A jedna opet: ‚Njeno zanimanje je takvo da može biti samo kurva‘…“

Obračun s Đilasom

A 16. i 17. januara – nešto više od dvije nedjelje posle tog dočeka Nove godine – počeo je politički obračun s Đilasom, koji će ga, u finalu, odvesti na robiju.

Pekin položaj bio je složen: njegov voljeni, mlađi brat, pukovnik Vlado Dapčević, načelnik Uprave za agitaciju i propagandu JNA, 1948. izjasnio se za Staljina, a 1950. pokušao je da pobjegne iz zemlje i bio osuđen na dvadeset godine robije. U obračunu s Đilsom je ćutao – nije mogao protiv njega, ali ni protiv onog što je Tito odlučio.

FOTO: PRINTSCREEN YT

Posle skandala zbog Đilasa i „Anatomije jednog morala“, Tito ga je smijenio s mjesta načelnika Generalštaba JNA i poslao za ambasadora u Grčkoj. Umro je 1999. godine. Milena je ostala uz njega do kraja.

 

(Kurir.rs)

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci