Slovenci dugo žive, a premalo dece se rađa: Nema ko da im radi i privređuje, razvijaju plan kako da dosele stručnjake

U tom slučaju bi trebalo voditi politiku doseljavanja kvalifikovane radne snage i stručnjaka

Zbog demografske stagnacije, Slovenija sve više postaje staro društvo, budući da se očekivani životni vek produžuje, dok stopa fertiliteta od 1,62 deteta po ženi ne dostiže prosek reprodukcije u Evropskoj uniji.

– Imamo teškoće sa obnavljanjem populacije, moramo da nastavimo da tražimo rešenja – kazao je slovenački predsednik Borut Pahor na savetovanju o demografskim trendovima i starenju stanovništva, piše Al Džazira.

– Zbog niske stope fertiliteta dolazi do brzog starenja stanovništva, a jedno od rešenja bila bi imigracija – kazao je na savetovanju ekonomista Janez Malačič, stručnjak za pitanja demografskih kretanja.

On je upozorio da bi u tom slučaju trebalo voditi politiku doseljavanja kvalifikovane radne snage i stručnjaka.

Međutim, upozorio je, u modernim društvima nastaje nov reproduktivni model, a moderna društva još nisu pronašla prava rešenja kako nadomestiti premali broj novorođenih.

Prema statistici koju je prošle godine objavila Evropska komisija, troškovi sve starijeg stanovništva i dugotrajne socijalne i zdravstvene zaštite u Sloveniji će se do 2070. godine povećati sa sadašnjih 22 posto BDP-a na preko 28 odsto.

Budući da je taj trend u Sloveniji među najizraženijima u Evropi, njoj se preporučuju strukturne promene i politika “aktivnog starenja” stanovništva, uz celoživotno učenje starijih zaposlenih i kasniji odlazak u penziju, što društvo teško prihvata.

Prema poslednjim statističkim podacima, deo stanovništva od 20 do 64 godine koji je 2016. iznosio 62,2 odsto, već 2030. pašće na 55,6 odsto, dok će udeo starijih od 65 godina porasti sa 18,4 na 24,8 odsto.

 

penzioneri.me/Tanjug

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci