Topao čaj štiti vas od ove OPAKE bolesti

Ispijanje toplog čaja utiče na manji rizik od dobijanja glaukoma – bolesti oka koja može izazvati slepilo ukoliko se ne leči, pokazalo je nedavno istraživanje. Ipak, stručnjaci osporavaju ovu informaciju tvrdeći da ispitivanje objavljeno u britanskom oftalmološkom žurnalu nije pružilo dokaze za takav zaključak, prenosi „Gardijan”. Glaukom je oboljenje oka kod kojeg zbog viška tečnosti raste očni pritisak koji oštećuje živac, što uzrokuje slepilo ukoliko se bolest ne otkrije na vreme. Mnogi, međutim, nisu svesni da pate od ovog problema. Rizik od dobijanja glaukoma, smatraju stručnjaci, raste sa godinama života, međutim može da ugrozi i bebe. Procenjuje se da oko 57,5 miliona ljudi u svetu zna da ima glaukom.

Pomenuto istraživanje otvorilo je pitanje da li kofein može da utiče na pritisak u oku, a autori ovog ispitivanja smatraju da redovno ispijanje toplog čaja može smanjiti rizik od obolevanja. Istraživanje je sprovedeno u Americi, a tokom njega analizirani su medicinski podaci 1.678 pacijenata starijih od 40 godina. Ovi podaci datiraju iz 2005. i 2006. godine, a u njima su rezultati očnih pregleda sprovedenih na pomenutim pacijentima, ali i informacije o njihovim navikama u vezi s ishranom dobijene na osnovu posebnih upitnika koje su oni ispunjavali. Pokazalo se da 84 pacijenta imaju glaukom, i tu je bila uglavnom bila reč o osobama koje su uz ovo oboljenje imale i dijabetes.

Istraživači su, međutim, primetili da od glaukoma manje obolevaju osobe koje tokom sedmice obavezno uzimaju najmanje šest šolja toplog čaja, uprkos činjenici da je među njima bilo starijih ljudi, gojaznih, pa i obolelih od dijabetesa. Ispostavilo se da je rizik od dobijanja glaukoma kod ljubitelja toplog čaja smanjen za čak 74 odsto.

„Zaključak je da oni koji piju topao čaj imaju znatno manje šanse da se razbole od glaukoma u odnosu na one koji ga ne piju”, objašnjavaju autori studije.

Istraživački tim smatra da određene supstance iz biljaka od kojih se pravi čaj, poput flavonoida i antioksidanasa, mogu pružiti oku zaštitni efekat i dodaje da je čaj koji sadrži kofein bogatiji antioksidansima. Ipak, priznaju da njihovo istraživanje nije bilo dovoljno detaljno i nije jasno ukazalo na vezu između toplog čaja i smanjenja rizika od glaukoma. Tajna ostaje i činjenica da ledeni čaj ne umanjuje rizik od pomenutog očnog oboljenja, iako ima iste sastojke kao i topli napitak.

Melani Hingorani sa Kraljevskog koledža oftalmologije poziva na oprez: „Ništa nije dokazano i zato se ne treba osloniti na ovakve tvrdnje o smanjenom riziku od glaukoma. Svako stariji od 40 godina treba da ide na očni pregled u razmaku od godinu ili dve”, kaže ova lekarka.

Ona podseća da se glaukom može držati pod kontrolom kapima za oči. Drugi stručnjaci smatraju da je topao čaj bez šećera idealan napitak, jer sadrži malo kalorija, prijatan je i blagotvoran za grlo. Ipak, smatraju, pitanje da li ovaj napitak smanjuje rizik od glaukoma – ostaje otvoreno.

 

penzioneri.me/D. Ivanović, „Politika“

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci