OVU BILJKU ZOVU ČUVAR ZDRAVLJA: Leči bronhitis i upale, a najbolja je za ŽENE!

Prema drevnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, zlih sila… Zato je i dobila ime čuvarkuća. Njen latinski naziv Sempervivum znači “uvek živa”.

Zaista je to vrlo otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgajati, a dokazano je da je čuvar zdravlja jer sadrži obilje lekovitih flavonoida i kiselina.

Lekoviti sok

Mesnati listići puni su soka kojim se od davnina leči upala uha, tako što se iz lista iscedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tečnost u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tečnost iscuri iz uha.

Čuvarkuća
Čuvarkućafoto: Printscreen/youtube

Zbog protivupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odličan prirodni lek za kožne bolesti i rane i prva pomoć kod uboda insekata i opekotina. U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i pega od sunca, a može se nanositi i na mesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Koža se premaže sokom od čuvarkuće ili se stavi obloga od iseckanog lišća.

Sveže isceđen sok od čuvarkuće može se i piti (ili se može pojesti nekoliko listova) kao prirodni lek za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćenje creva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod nervne rastrojenosti. Neka istraživanja pokazala su da čuvarkuća smanjuje rizik od raka i pomaže u lečenju kancerogenih bolesti.

Umirujući čaj

Od čuvarkuće se može pripremiti i čaj koji se preporučuje protiv menstrualnih tegoba, dijareje i čira na želucu. Pogodan je i za ispiranje afti ili ranica u ustima kao i za ispiranje grla u slučaju gnojne angine. U 2,5 dcl vode stavite 12 g osušenih ili 10 g svežih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta, a potom procedite i pustite da se malo ohladi. Preporučuje se šoljica čaja ujutru na prazan želudac, a nakon toga svakih sat vremena po jednu kašiku čaja, dok ne popijete pripremljenu količinu.

Mešavina čuvarkuće i meda (750 g svežih listova sameljite i pomešajte s 1 kg meda) smatra se odličnim prirodnim lekom za miome i tegobe sa štitnom žlezdom, tako da se uzima 1 kašika ujutru na prazan stomak, a tokom dana još 1-2 kašike.

Na bolnu slezinu stavljaju se topli oblozi od listova čuvarkuće skuvanih u mleku, a hladni napitak od čuvarkuće (1-2 lista stavite u čašu vode i pustite da odstoji pola sata) preporučuje se protiv groznice.

 

penzioneri.me/Ordinacija.hr

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci