Penzioneri Herceg Novog: Cijene struje novi udar na standard

Upravni odbor Opštinskog udruženja penzionera Herceg Novi osudio je novi skok cijena struje, smatrajući da je takvo zahvatanje sredstava iz džepa penzionera neustavno. Kako su na vanrednoj sjendici zaključili, ono je urađeno bez pojedinačne saglasnosti svakog korisnika – potrošača električne energije:

– Bez te saglasnosti ne mogu se uvoditi novi nameti, odnosno trebalo je uvesti izjašnjavanje kao za samodoprinose. Nehumano je pozivati se da se za potrošače do 300 kw ne uvodi obračun navedenih elemenata. Humanije bi bilo da oslobode plaćanja utroška struje sve socijalne slučajeve do 300 kw, kako su to uradili u Srbiji i Hrvatskoj – saopšteno je iz vrha hercegnovske penzionerske organizacije.

Povećanje cijene struje i uvođenje dva nova vida obračuna elemenata za struju itekako ugrožavaju ionako slab standard penzionera, nezavisno od određenih povlastica za potrošače do utrošenih 300 kw, smatraju oni:

– Poskupljenje utiče linearno na sva ostala poskupljenja proizvoda i usluga. Neosnovano se, neustavno i nezakonito uvođenje dva nova obračunska elementa za potrošenu struju i to : dvije nadoknade  za podsticanje OIE i jedna naknada za podsticanje OIE 2 za takozvanu izgradnju izvora ekološke struje, što ide u direktno zahvatanje sredstava penzionera i građana, koji nisu dužni  da finansiraju navedene nove izvore ekološke struje, posebno ne na ovaj način. Imajući u vidu da je to uvijek bila obaveza države ili u novije vrijeme privatnika – pojašnjavaju iz UO penzionera Herceg Novog.

Oni dodaju da su posebno penzioneri i građani oštećeni zbog smanjivanja priliva i odliva u budžetu Crne Gore zbog neefikasnosti državnih organa, promašenih, pogrešnih i nelegalnih privatizacija, neosnovano datih garancija, velikih sudskih troškova za izgubljene sporove države, slabe naplate doprinosa za PIO kao i naplate poreza, posebno na dobit, kao i drugih finansijskih promašaja i malverzacija.

– Povećanje penzija od 2,3 odsto od januara prošle godine i 2 odsto od 1. januara ove godine je minimalno i mizerno, jer to ne predstavlja povećanje penzija, već usklađivanje penzija sa troškovima života – navedeno je u saopštenju koje su potpisali predsjednici 13 Mjesnih udruženja i UO opštinskog udruženja penzionera Herceg Novi.

 

penzioneri.me/radiojadran

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci