TESTIRANJE NA BOLESTI: Ovih 8 pregleda mora uraditi svaki muškarac!

Testiranje na bolesti i pregledi kod doktora su jedna od najvažnijih stvari koje čovjek može učiniti za svoje zdravlje.

Cilj je da otkrijete bolest u ranoj fazi, prije nego što se pojave simptomi jer ju je tada lakše liječiti.

RAK PROSTATE

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Uglavnom se sporo razvija, ali postoje i agresivni oblici raka prostate. Postoje testovi za rano otkrivanje bolesti, a liječenje je tada najefikasnije. Zdravlje prostate se može ispitati putem digitalno-rektalnog pregleda (DRE) i specifičnog antigena prostate (PSA) iz krvi.

RAK TESTISA

Ovaj neuobičajeni rak razvija se u testisima, reproduktivnim žlijezdama koje proizvode spermije. Većinom se javlja kod muškaraca u dobu od 20. do 54. godine. Muškarci izloženi većem riziku treba da razgovaraju s doktorom o dodatnim pregledima.

RAK DEBELOG CRIJEVA

Rak debelog crijeva je drugi najčešći smrtonosni oblik raka. Muškarci imaju veći rizik od žena. Može se proširiti i na druge djelove tijela. Uglavnom zahvata osobe iznad 50. godine. Kolonoskopija je najčešći oblik testiranja polipa i raka debelog crijeva. Sumnjivi polipi se mogu ukloniti za vrijeme testiranja.

RAK KOŽE

Najopasniji oblik raka kože je melanom. Stariji ljudi imaju dvostruko veći rizik za razvoj melanoma. Rizik može povećati i preterano izlaganje suncu, opekotine ili sunčanje u solarijumu. Doktori preporučuju brzu reakciju i pregled kod specijaliste ako uočite bilo kakvu promjenu na koži, pogotovo u obliku, boji i veličini mladeža.

VISOK KRVNI PRITISAK (HIPERTENZIJA)

Rizik za visok krvni pritisak povećava se s godinama, povećanom težinom i nezdravim načinom života. Normalan krvni pritisak je 120 sa 80. Visok krvni pritisak je 140 sa 90 ili više, a između tih vrednosti je prehipertenzija – prekretnica na putu do visokog krvnog pritiska.

HOLESTEROL

Visok nivo LDL holesterola u krvi uzrokuje naslage na zidovima arterija. To povećava rizik od srčanih bolesti. Ateroskleroza može napredovati bez ikakvih simptoma. Vremenom to može dovesti do srčanog i moždanog udara. Promjene u načinu života i ljekovi mogu smanjiti ovaj “loš” holesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

DIJABETES TIPA 2

Nekontrolisani dijabetes može dovesti do bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega, slepila, oštećenja živaca i nemoći. Ako se otkrije na vrijeme, dijabetes se može kontrolisati i mogu se izbeći komplikacije uz odgovarajuću ishranu, vejžbanje, gubitak težine i ljekove. Zdrave odrasle osobe iznad 45. godine treba da obave testiranje najmanje svake tri godine.

GLAUKOM

Ova bolest postepeno oštećuje očni živac i može dovesti do slepila. Nepovratni gubitak vida može se dogoditi prije pojave simptoma. Glaukom predstavlja neuobičajeno visok pritisak u oku koji se može liječiti prije oštećenja vidnog živca. Učestalost testiranja za glaukom zavisi od godina: pre 40. godine: svake dvije do četiri godine od 40. do 54. godine: svake godine do tri godine od 55. do 64. godine: svake godine do dvije godine nakon 65. godine: svakih šest do 12 meseci.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci