TESTIRANJE NA BOLESTI: Ovih 8 pregleda mora uraditi svaki muškarac!

Testiranje na bolesti i pregledi kod doktora su jedna od najvažnijih stvari koje čovjek može učiniti za svoje zdravlje.

Cilj je da otkrijete bolest u ranoj fazi, prije nego što se pojave simptomi jer ju je tada lakše liječiti.

RAK PROSTATE

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Uglavnom se sporo razvija, ali postoje i agresivni oblici raka prostate. Postoje testovi za rano otkrivanje bolesti, a liječenje je tada najefikasnije. Zdravlje prostate se može ispitati putem digitalno-rektalnog pregleda (DRE) i specifičnog antigena prostate (PSA) iz krvi.

RAK TESTISA

Ovaj neuobičajeni rak razvija se u testisima, reproduktivnim žlijezdama koje proizvode spermije. Većinom se javlja kod muškaraca u dobu od 20. do 54. godine. Muškarci izloženi većem riziku treba da razgovaraju s doktorom o dodatnim pregledima.

RAK DEBELOG CRIJEVA

Rak debelog crijeva je drugi najčešći smrtonosni oblik raka. Muškarci imaju veći rizik od žena. Može se proširiti i na druge djelove tijela. Uglavnom zahvata osobe iznad 50. godine. Kolonoskopija je najčešći oblik testiranja polipa i raka debelog crijeva. Sumnjivi polipi se mogu ukloniti za vrijeme testiranja.

RAK KOŽE

Najopasniji oblik raka kože je melanom. Stariji ljudi imaju dvostruko veći rizik za razvoj melanoma. Rizik može povećati i preterano izlaganje suncu, opekotine ili sunčanje u solarijumu. Doktori preporučuju brzu reakciju i pregled kod specijaliste ako uočite bilo kakvu promjenu na koži, pogotovo u obliku, boji i veličini mladeža.

VISOK KRVNI PRITISAK (HIPERTENZIJA)

Rizik za visok krvni pritisak povećava se s godinama, povećanom težinom i nezdravim načinom života. Normalan krvni pritisak je 120 sa 80. Visok krvni pritisak je 140 sa 90 ili više, a između tih vrednosti je prehipertenzija – prekretnica na putu do visokog krvnog pritiska.

HOLESTEROL

Visok nivo LDL holesterola u krvi uzrokuje naslage na zidovima arterija. To povećava rizik od srčanih bolesti. Ateroskleroza može napredovati bez ikakvih simptoma. Vremenom to može dovesti do srčanog i moždanog udara. Promjene u načinu života i ljekovi mogu smanjiti ovaj “loš” holesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

DIJABETES TIPA 2

Nekontrolisani dijabetes može dovesti do bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega, slepila, oštećenja živaca i nemoći. Ako se otkrije na vrijeme, dijabetes se može kontrolisati i mogu se izbeći komplikacije uz odgovarajuću ishranu, vejžbanje, gubitak težine i ljekove. Zdrave odrasle osobe iznad 45. godine treba da obave testiranje najmanje svake tri godine.

GLAUKOM

Ova bolest postepeno oštećuje očni živac i može dovesti do slepila. Nepovratni gubitak vida može se dogoditi prije pojave simptoma. Glaukom predstavlja neuobičajeno visok pritisak u oku koji se može liječiti prije oštećenja vidnog živca. Učestalost testiranja za glaukom zavisi od godina: pre 40. godine: svake dvije do četiri godine od 40. do 54. godine: svake godine do tri godine od 55. do 64. godine: svake godine do dvije godine nakon 65. godine: svakih šest do 12 meseci.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci