Seks u poznim godinama: Zdrav za žene, nezdrav za muškarce?

Novo američko istraživanje koje su sproveli naučnici sa univerziteta u Mičigenu, pokazuje da seks za muškarce u poznijim godinama može da bude opasan po zdravlje, prije svega za kardiovaskularni sistem, kaže Hui Liu, glavna autorka studije.

Novo istraživanje otkriva: seks u poznim godinama je za žene veoma zdrav, dok za muškarce baš i nije. I to – što je češći i bolji – tim je opasniji. Naročito se povećava rizik od srčanog udara.

Najprije ljepša uvertira: Većina ljudi očigledno i u poznim godinama ima želju za seksom. Pritom se misli na starost oko 75 godina. Istraživanje pokazuje da među osobama starim 75 godina, 61 procenata žena i 58 procenata muškaraca ima redovno želju za seksom. Oko 40 procenata osoba iznad 60 godina raduje se ispunjenom seksualnom životu. Seks je zdrav, kažu ljekari, on nas čini mladima i vitalnima, stimuliše naš hormonalni sistem i čini nas srećnima.

Sada slijede lošije vijesti za starije muškarce: novo američko istraživanje koje su sproveli naučnici sa univerziteta u Mičigenu, pokazuje da seks za muškarce u poznijim godinama može da bude opasan po zdravlje, prije svega za kardiovaskularni sistem, kaže Hui Liu, glavna autorka studije. Sa druge strane, kod većine starijih žena seks se odražava pozitivno na kardiovaskularni sistem.

Sociološkinja Hui Liu je analizirala i uporedila podatke koji su 2005./2006. prikupljeni od ukupno 2204 muškaraca i žena u SAD između 57 i 85 godina starosti, sa podacima koji su od tih osoba prikupljeni pet godina kasnije.

Dio seniora bio je seksualno aktivan, a dio umjereno. Rezultati koji su objavljeni u stručnom magazinu “Journal of Health and Social Behavior”, iznenadili su naučnike. Oni su “doveli u pitanje rasprostranjenu tezu, prema kojoj su seksualni odnosi podjednako zdravi za sve”, kaže Hui Liu.

Najvažniji rezultati istraživanja:

Zadovoljavajući seks i redovni orgazmi kod starijih žena mogu da smanje rizik od visokog pritiska i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Razlog za to bi mogao da bude seksualni hormon oksitocin koji se oslobađa prilikom ženskog orgazma.

Sa druge strane, kod muškaraca istih godina raste opasnost od visokog pritiska i ubrzanog lupanja srca. Ukoliko su najmanje jednom sedmično imali seks, rizik od infarkta u periodu od pet godina bio je duplo veći nego kod onih koji su seksualno bili umjereniji.

Stres prilikom seksa

Zbog čega? Hui Lui pretpostavlja da bi to moglo da bude zbog stresa.

Doduše, za razliku od žena, muškarci mogu i u poznim godinama da budu plodni. Ipak tokom života se mijenja mnogo toga. Naprimjer slabe kosti i mišićna masa, tijelo proizvodi manje testosterona, dakle manje muških hormona. Krvni sudovi gube na elastičnosti, arterije se sužavaju. Zbog svega toga, muškarcima u godinama je često potrebno više vremena dok polni organ nije spreman za upotebu. Penis u poodmaklim godinama se ne podiže više sam od sebe i nije krut kao nekad. Ejakulacija i orgazam često potpuno izostaju.

I uzimanje ljekova protiv problema sa erekcijom povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod starijih muškaraca. I kako sada glasi zaključak? Da stariji muškarci budu oprezniji i da se bolje uzdržavaju od seksa? Nikako. Jer erotsko zadovoljstvo nas čini mladima, lijepima, radoznalima i doprinosi dobroj formi. Za te tvrdnje sada nemamo empirisjko istraživanje, nego jednostavno tako tvrdimo.

A uostalom, ovo istraživanje je obuhvatilo suviše veliki razmak u godinama, od 57 do 85. Muškarci od 57 su još mladi-ći… Takođe nisu eksplicitno izdvojeni podaci za muškarce koji su koristili vijagru i slično, a poznato je da su problemi sa kardiovaskularnim sistemom jedno od veoma čestih neželjenih dejstava sredstava za jačanje potencije. Dakle, ovo je samo još jedna od meta-studija, pa ovaj tekst nemojte previše ozbiljno shvatati.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci