Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi i od toga kada ste se penzionisali.

Koliko, zapravo, mora biti visoka satnica?

Bruto satnica za radnu nedjelju od 37,7 sati prema poslednjim proračunima ne smije da padne ispod 21,19 eura, pišu njemački mediji.

Ako ostvarujete ovaj iznos preko godine, to će odgovarati bruto godišnjoj plati od 41.541 eura. S takvim primanjima, na sadašnjoj ljestvici penzije, nakon 45 godina rada, dobili biste penziju od oko 1.538,55 eura. Prema tome, penzija od 1.538 eura dovoljna je da može dobro da se živi u starosti, navode njemački mediji.

Zakonska penzija je ograničena. To znači da od primanja od 6.000 eura nema povećanja i, bez obzira na veću zaradu, ono na zapadu iznosi 3.077 eura, a na istoku 3.032 eura.

Da li je minimalna satnica dovoljna za dobru penziju?

Ako zarađujete više od 22 eura po satu, možete da budete srećni, jer sa takvom satnicom penzija će vam u starosti biti vrlo solidna. Međutim, situacija je drugačija za ljude koji trenutno primaju minimalnu satnicu od nešto više od 12 eura. Nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa, dobićete skromnu penziju od 871,20 eura – prilično malo, pišu njemački mediji.

To mišljenje dijeli i Nemačko penziono osiguranje. Prema tome, svi ljudi u Njemačkoj koji primaju bruto penziju manju od 1.200 eura smatra se kako im prijeti rizik od siromaštva.

Visina penzije zavisi i od toga kada ste se penzionisali

Pored satnice, vaša penziji zavisi i od doba za odlazak u penziju. Ako radite do kraja radnog vijeka (45 godina ukupno), dobićete, naravno, i punu penziju.

Penzija manja od 1.000 eura: svaka treća žena ugrožena

Za milione žena odlazak u penziju vjerovatno će biti sve samo ne opušten. Svaka treća žena koja radi na puno radno vrijeme ima penziju manju od 1.000 eura.

Prema tome, oko 2,7 miliona žena ima nizak iznos penzije. Sa ukupno 7,1 miliona zaposlenih s punim radnim vremenom, to odgovara udjelu od oko 38 odsto.

Da bi ostvarili mjesečnu penziju od 1.000 eura, zaposleni s punim radnim vremenom moraju da zarađuju ​​2.844 eura bruto mjesečno tokom 40 godina.

Onaj ko želi da prima nešto veću penziju od 1.200 eura mora 40 godina da prima mjesečnu platu od 3.413 eura.

Slične novosti

Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares896 views

Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže

Ana Ana - sep 07, 2024

Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene,…

Pavićević: Zaposlena u Domu starih u Pljevljima za pet mjeseci završila srednju školu
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares389 views

Pavićević: Zaposlena u Domu starih u Pljevljima za pet mjeseci završila srednju školu

Ana Ana - sep 06, 2024

Zarija Pavićević iz Alternative sinoć je u Info plusu na ADRIA televiziji iznio podatak da je zaposlena u Domu starih u Pljevljima stekla…

Opozicija ukazala na loše strane Zakona o PIO: Prosječan građanin imaće manja primanja kada ode u penziju
Novosti, Penzije, Pitanja
shares765 views

Opozicija ukazala na loše strane Zakona o PIO: Prosječan građanin imaće manja primanja kada ode u penziju

Ana Ana - sep 06, 2024

Skupštinski odbor za ekonomiju podržao je, glasovima vladajuće većine, izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim je predviđeno smanjenje…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci