Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi i od toga kada ste se penzionisali.

Koliko, zapravo, mora biti visoka satnica?

Bruto satnica za radnu nedjelju od 37,7 sati prema poslednjim proračunima ne smije da padne ispod 21,19 eura, pišu njemački mediji.

Ako ostvarujete ovaj iznos preko godine, to će odgovarati bruto godišnjoj plati od 41.541 eura. S takvim primanjima, na sadašnjoj ljestvici penzije, nakon 45 godina rada, dobili biste penziju od oko 1.538,55 eura. Prema tome, penzija od 1.538 eura dovoljna je da može dobro da se živi u starosti, navode njemački mediji.

Zakonska penzija je ograničena. To znači da od primanja od 6.000 eura nema povećanja i, bez obzira na veću zaradu, ono na zapadu iznosi 3.077 eura, a na istoku 3.032 eura.

Da li je minimalna satnica dovoljna za dobru penziju?

Ako zarađujete više od 22 eura po satu, možete da budete srećni, jer sa takvom satnicom penzija će vam u starosti biti vrlo solidna. Međutim, situacija je drugačija za ljude koji trenutno primaju minimalnu satnicu od nešto više od 12 eura. Nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa, dobićete skromnu penziju od 871,20 eura – prilično malo, pišu njemački mediji.

To mišljenje dijeli i Nemačko penziono osiguranje. Prema tome, svi ljudi u Njemačkoj koji primaju bruto penziju manju od 1.200 eura smatra se kako im prijeti rizik od siromaštva.

Visina penzije zavisi i od toga kada ste se penzionisali

Pored satnice, vaša penziji zavisi i od doba za odlazak u penziju. Ako radite do kraja radnog vijeka (45 godina ukupno), dobićete, naravno, i punu penziju.

Penzija manja od 1.000 eura: svaka treća žena ugrožena

Za milione žena odlazak u penziju vjerovatno će biti sve samo ne opušten. Svaka treća žena koja radi na puno radno vrijeme ima penziju manju od 1.000 eura.

Prema tome, oko 2,7 miliona žena ima nizak iznos penzije. Sa ukupno 7,1 miliona zaposlenih s punim radnim vremenom, to odgovara udjelu od oko 38 odsto.

Da bi ostvarili mjesečnu penziju od 1.000 eura, zaposleni s punim radnim vremenom moraju da zarađuju ​​2.844 eura bruto mjesečno tokom 40 godina.

Onaj ko želi da prima nešto veću penziju od 1.200 eura mora 40 godina da prima mjesečnu platu od 3.413 eura.

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci