Deset znakova koji najavljuju klimaks

Obratite pažnju na simptome kako biste se na vreme pripremili za menopauzu. Češće se javljaju urinarne infekcije, a sa njima i problem inkontinencije. Nagle promene raspoloženja i sve veća nervoza utiču i na pojavu nesanice

KADA nastupi menopauza, obično na izmaku pete decenije života, dešavaju se velike hormonalne promene, koje intenzivno utiču na ceo organizam. Ženama ovaj period može da bude veoma neprijatan, i trebalo bi, upozovaju stručnjaci da obrate pažnju na simptome kako bi se na vreme pripremile za klimaks.

Pouzdani signal da se nešto u telu menja je izostanak redovne menstruacije, iznenadni talasi vrućine ili valunzi i sve veća nervoza. Osim ovih najčešćih, na menopauzu može da ukaže i ovih 10 znakova.

1. Lupanje srca

Promena nivoa hormona utiče i na rad srca. Neposredno pre ili čim počne menopauza mogu da se osete neke neprijatnosti, kao što su naglo i ubrzano lupanje srca, kao da ćete svakog časa ostati bez daha. Uz to, može da se javi i iznenadna malaksalost, zbog koje morate da sednete nakratko, da se odmorite.

2. Upala mokraćnih puteva

Imunitet se automatski snižava, i zbog toga dolazi do ponavljanih upala. Zato, čim se desi prva ovakva infekcija u periodu očekivane menopauze, trebalo bi da počnete da uzimate vitamine, koji će vas zaštititi upravo od ovakvih upala u budućnosti.

3. Inkontinencija

Ovaj problem se javlja paralelno sa urinarnom infekcijom. Pre pojave menopauze, naime, naglo slabe mišići u karlici, zbog čega mnogim ženama “slabi petlja”. Zato je veoma važno da se na vreme počne sa redovnim vežbama za jačanje mišića u ovoj regiji.

4. Bol u grudima

Probadanje počinje u leđima i širi se prema grudima. Uzrok može da bude neki zdravstveni problem sa srcem. Ali, mnogo češće probadanje je posledica povećanog nivoa holesterola, što se dešava u ovom periodu upravo zbog variranja hormona.

5. Izbegavanje društva

Pogoršanje zdravstvenog stanja, ponavljanje bolesti i komplikacije, teraju vas u izolaciju, gde ćete na miru odmoriti od svih problema. Zbog čestih promena raspoloženja, nemate želju da se srećete sa nepoznatim ljudima. To, ipak, nije model ponašanja koji se preporučuje, jer može da uvede u depresiju.

6. Nesanica

Nagle promene raspoloženja i sve veća nervoza utiču i na pojavu problema sa spavanjem. Žene se, zbog toga, često bude noću oblivene znojem, a čak i u tim trenucima osećaju nagle nalete vrućine i lupanje srca. Da biste se oslobodili ovog problema, pokušajte pre spavanja da primenite neku metodu relaksacije, koje će vas opustiti i pomoće da što pre zaspite.

7. Problemi sa seksom

Gubi se prirodna vlažnost vagine, što može da se reši češćom upotrebom lubrikanata. I želja za seksom polako nestaje, a žena gubi interesovanje. Menja se odnos prema partneru, ponekad se javlja čak i gađenje, što je takođe uzrokovano hormonskim promenama u organizmu. Odjednom on počinje drugačije da joj miriše, i zbog toga više nije ni atraktivan, ni poželjan.

8. Promena kvaliteta kože

Dok se u pubertetu zbog hormonskih promena na koži pojavljuju bubuljice i povećava lučenje masnoće, u periodu pre dolaska menopauze dešava se potpuno suprotno. Nekim ženama koža postaje čak ekstremno suva, što može da se reši promenom kreme i odgovarajućom hidratacijom. Idealno vreme je da se počne sa korišćenjem prirodnih ulja, koja će dobro da podmažu kožu.

9. Kosa gubi sjaj

Kvalitet kose se menja takođe pod uticajem hormona. Gubi se sjaj, a vlasi postaju lomljive. Uz to često se javlja i pojačano opadanje kose. Jedino što u ovom periodu možete da uradite jeste da uzimate vitamine koji će delovati kao botoks, i pomoći će da kosa ponovo bude sjajna i lepa.

10. Opuštanje mišića

Čak i ako u teretani budete provodili svake nedelje nekoliko sati, mišići više nikada neće biti kao što su bili pre menopauze. Na kritičnim mestima počinju da se pojavljuju suvišni kilogrami, grudi se opuštaju… Dobro odabranim i redovnim aktivnostima ove posledice mogu da se ublaže.

penzioneri.me/novosti

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci