GRUPA PENZIONERA CG PORUČILA: Povećanje penzija od najmanje 20 odsto ili masovni protesti

Nezadovoljni svojim položajem i standardom penzioneri traže od Vlade da im poveća penzije za 20 odsto ili izlaze na proteste, jer i previše je ta populacija građana bila diskriminisana i na marginama društva, odnosno ćutala na svoju štetu, poručuje Grupa penzionera Crne Gore.

„Više ne pristajemo na to. I penzioneri imaju svoje dostojanstvo, i hoće i oni pristojnije da žive, a ne da gladuju kao u zla vremena DPS-a i družine, kada su im povećavane penzije svake prestupne godine i u promilima. Ovaj cjenovni udar i povećanje životnih namirnica dodatno su uticali na pogoršanje ionako lošeg standarda većine penzionera, i mnogi od njih ponovo su dovedeni u situaciju da se bore za golo preživljavanje, jer ono prihvatljivo povećanje penzija poslije smjene odnarođene vlasti 30.8.2020. godine, rastuća inflacija je potrla, jer je većina cijena važnih životnih namirnica porasla i preko 100 odsto, i stoga su penzioneri prinuđeni da traže ovo povećanje penzija, kao kompromis za inflaciju odnosno da bi bar malo ublažili krizu u kojoj su se mnogi našli“, poručuje grupa najstarijih građana.

Penzioneri smatraju prilično zakašnjelom državnu intervenciju za smanjenje cijena životnih namirnica, posebno što te mjere nijesu bile sveobuhvatne i na duži rok, odnosno njima nijesu obuhvaćene one namirnice i artikli iz čuvene Monstatove korpe.

„Samo mjerama kojima bi se sve bez izuzetka cijene životnih namirnica vratile na nivo od prije godinu ili dvije, moglo bi se govoriti o nekom značajnijem smanjenju cijena i prihvatljivijem za platežnu moć većine građana, a pogotovo većine penzionera; sve drugo je reklama, farsa ili politikantske mjere za lakovjerne i pred neke izbore. Imajući sve ovo u vidu, i da život od 270 ili 300 i nešto više eura penzije nije život no siromaštvo kojemu se nažalost ne nazire kraj, penzioneri „okreću list“, i ubuduće će nastojati da se organizuju i sami više pozabave svojim statusom u društvu, životnim standardom, stambenom problematikom i drugim pitanjima, manje će brinuti tuđe interese i tapšati onima koji su ih doveli do nivoa beznađa“, navodi se u proglasu.

Penzioneri očekuju da će Vlada i njen premijer i ministar finansija imati razumijevanja za opravdani zahtjev penzionera i situaciju u kojoj se većina njih našla, ne svojom krivicom i odobriti traženi iznos od 20 odsto za povećanje penzija, jer prekipjelo je penzionerima – i oni su, ističu, ljudi koji hoće da pristojnije žive, a ne da kao neki od njih prosjače po ulicama ili prebiraju po kontejnerima dok se, na drugoj strani, nekontrolisano rasipa narodni novac gdje ne treba.

Znatan dio penzionera nezadovoljan je djelovanjem dosadašnjih udruženja i planiraju osnivanje sopstvenog sindikata.

„Savezi nijesu imali u fokusu sve penzionere i njihove probleme, već su gledali lične interese, a neki iz tih udruženja bavili su se i nezakonitim radnjama i na štetu penzionera, pa sada sudovi s nekim od njih imaju posla. Ovakva udruženja izgubila su povjerenje i podršku penzionera Crne Gore i zato će ovaj budući osnovani sindikat penzionera preuzeti ulogu staranja o ovoj populaciji. Zato će novoosnovani sindikat zajedno sa direktorom Rankom Aligrudićem raditi na poboljšanju dostojanstva penzionera i njihovog statusa u društvu, a preko Vlade na još značajnijem povećanju penzija i rješavanju drugih pitanja penzionera“, poručuju iz novog udruženja.

V.M.

Slične novosti

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares198 views

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti

Ana Ana - jun 15, 2024

PIO fond jе jučе objavio važnе informacijе za jеdnu grupu starijih građana, a tiču sе jеdnokratnе pomoći. Srеdstva za isplatu jеdnokratnе pomoći pеnzionеrima…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci