GRUPA PENZIONERA CG PORUČILA: Povećanje penzija od najmanje 20 odsto ili masovni protesti

Nezadovoljni svojim položajem i standardom penzioneri traže od Vlade da im poveća penzije za 20 odsto ili izlaze na proteste, jer i previše je ta populacija građana bila diskriminisana i na marginama društva, odnosno ćutala na svoju štetu, poručuje Grupa penzionera Crne Gore.

„Više ne pristajemo na to. I penzioneri imaju svoje dostojanstvo, i hoće i oni pristojnije da žive, a ne da gladuju kao u zla vremena DPS-a i družine, kada su im povećavane penzije svake prestupne godine i u promilima. Ovaj cjenovni udar i povećanje životnih namirnica dodatno su uticali na pogoršanje ionako lošeg standarda većine penzionera, i mnogi od njih ponovo su dovedeni u situaciju da se bore za golo preživljavanje, jer ono prihvatljivo povećanje penzija poslije smjene odnarođene vlasti 30.8.2020. godine, rastuća inflacija je potrla, jer je većina cijena važnih životnih namirnica porasla i preko 100 odsto, i stoga su penzioneri prinuđeni da traže ovo povećanje penzija, kao kompromis za inflaciju odnosno da bi bar malo ublažili krizu u kojoj su se mnogi našli“, poručuje grupa najstarijih građana.

Penzioneri smatraju prilično zakašnjelom državnu intervenciju za smanjenje cijena životnih namirnica, posebno što te mjere nijesu bile sveobuhvatne i na duži rok, odnosno njima nijesu obuhvaćene one namirnice i artikli iz čuvene Monstatove korpe.

„Samo mjerama kojima bi se sve bez izuzetka cijene životnih namirnica vratile na nivo od prije godinu ili dvije, moglo bi se govoriti o nekom značajnijem smanjenju cijena i prihvatljivijem za platežnu moć većine građana, a pogotovo većine penzionera; sve drugo je reklama, farsa ili politikantske mjere za lakovjerne i pred neke izbore. Imajući sve ovo u vidu, i da život od 270 ili 300 i nešto više eura penzije nije život no siromaštvo kojemu se nažalost ne nazire kraj, penzioneri „okreću list“, i ubuduće će nastojati da se organizuju i sami više pozabave svojim statusom u društvu, životnim standardom, stambenom problematikom i drugim pitanjima, manje će brinuti tuđe interese i tapšati onima koji su ih doveli do nivoa beznađa“, navodi se u proglasu.

Penzioneri očekuju da će Vlada i njen premijer i ministar finansija imati razumijevanja za opravdani zahtjev penzionera i situaciju u kojoj se većina njih našla, ne svojom krivicom i odobriti traženi iznos od 20 odsto za povećanje penzija, jer prekipjelo je penzionerima – i oni su, ističu, ljudi koji hoće da pristojnije žive, a ne da kao neki od njih prosjače po ulicama ili prebiraju po kontejnerima dok se, na drugoj strani, nekontrolisano rasipa narodni novac gdje ne treba.

Znatan dio penzionera nezadovoljan je djelovanjem dosadašnjih udruženja i planiraju osnivanje sopstvenog sindikata.

„Savezi nijesu imali u fokusu sve penzionere i njihove probleme, već su gledali lične interese, a neki iz tih udruženja bavili su se i nezakonitim radnjama i na štetu penzionera, pa sada sudovi s nekim od njih imaju posla. Ovakva udruženja izgubila su povjerenje i podršku penzionera Crne Gore i zato će ovaj budući osnovani sindikat penzionera preuzeti ulogu staranja o ovoj populaciji. Zato će novoosnovani sindikat zajedno sa direktorom Rankom Aligrudićem raditi na poboljšanju dostojanstva penzionera i njihovog statusa u društvu, a preko Vlade na još značajnijem povećanju penzija i rješavanju drugih pitanja penzionera“, poručuju iz novog udruženja.

V.M.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci