Skoro polovina penzionera prima minimalnu penziju

Podaci o penzijama u prošloj godini pokazuju poremećen penzijski sistem i deformaciju, odnosno nepoštovanje zakonom utvrđenih penzija po kriterijumima dužine staža i visine izdvajanja penzijskih doprinosa, ocijenjeno je iz NVO Udruženje penzionera Crne Gore – za dostojan život čovjeka.

Oni su kazali da je, prema izvještaju o poslovanju Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) za prošlu godinu, 53,63 hiljade penzionera ili 44,7 odsto njihovog ukupnog broja primalo minimalnu ili nižu penziju, što je skoro dvostruko više u odnosu na 2021. godinu.

Iz Udruženja su naveli da dvije trećine ili skoro 80 hiljada od ukupno 120 hiljada penzionera u Crnoj Gori prima penziju ispod prosječne, koja je u decembru iznosila 362,9 eura .

Dodali su da penzije više od 800 eura prima samo 2,9 odsto ukupnog broja penzionera.

“Prosječna penzija je u januaru iznosila 373,92 eura . Prosječna penzija je samo 49,93 odsto prosječne plate, a trebalo bi da bude oko 80 odsto, koliko je penzioner sa punim radnim stažom izdvojio tokom svog radnog vijeka ” rekli su iz Udruženja.

Minimalne penzije vanredno su jednokratno povećane 36 odsto, što je, kako su kazali, bilo krajnje neophodno, dok ostale nijesu.

“To pokazuje da Švajcarski model nije dobar i da se usklađivanje penzija dijelom radi selektivno i naprečac. Opravdano su povećane minimalne penzije, a pitanje je i da li dovoljno s obzirom na to da je nastavljena praksa socijalnih jednokratnih davanja. Kupovna moć ostalih penzija, u isto vrijeme, umanjenja je 36 odsto plus socijalnih davanja “, saopštili su iz Udruženja.

Oni su poručili da je rezultat toga udvostručen broj penzionera sa minimalnom penzijom, uz tendenciju nastavka povećanja njihovog broja preko 50 odsto, pa i više.

V.M.

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci