Počela isplata pomoći penzionerima i socijalno ugroženima

Penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja počeće danas isplata novca u okviru pomoći koju je Evropska unija (EU) obezbijedila Crnoj Gori, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

On je na sjednici Vlade kazao da su se stekli uslovi za realizaciju isplate iz paketa pomoći EU, u ukupnom iznosu od 27 miliona eura, u cilju prevalizaženja energetske krize i pomoći socijalno ugroženim kategorijama.
„Definisana je okvirna struktura potrošnje za prevazilaženje energetske krize koja je obuhvatila pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja od 8,5 miliona eura“, rekao je Adrović.

On je naveo da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizovati isplatu korisnicima materijalnog obezbjeđenja i materijalnog obezbjeđenja boraca iz sredstva opredijeljenih Zakonom o budžetu za ovu godinu, preko Pošte u vanrednom terminu.

„Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) će izvršiti uplatu korisnicima najniže penzije i privremene naknnade iz sredstava opredijeljenih Fondu PIO na način na koji se isplaćuju penzije u vanrednom terminu“, dodao je Adrović.

On je precizirao da je paketom od 150 eura obuhvaćeno 40,34 hiljade korisnika najniže penzije, za šta je bilo potrebno isplatiti oko 6,05 miliona eura, dok je za 104 korisnika privremene naknade izdvojeno 15,6 hiljada eura.

„Za 446 korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca potrebno je 66,9 hiljada eura, a po 350 eura će dobiti 6,27 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja za šta je potrebno 2,2 miliona“, dodao je Adrović.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, kazao je da su se stvorili formalni uslovi za isplatu dijela tih sredstava prema definisanim kategorijama.

„U komunikaciji sa direktorom Fonda PIO utvrđeno je da su stvorene sve procedure za isplatu ovih sredstava. Ići će prvo isplata korisnicima koji imaju račune u poslovnim bankama, a narednih dana i ostalima“, kazao je Damjanović na sjednici Vlade.

Ukupna pomoć EU iznosi 30 miliona eura, od čega je prva tranša od 27 miliona eura uplaćena 23. marta.

V.M.

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci