Počela isplata pomoći penzionerima i socijalno ugroženima

Penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja počeće danas isplata novca u okviru pomoći koju je Evropska unija (EU) obezbijedila Crnoj Gori, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

On je na sjednici Vlade kazao da su se stekli uslovi za realizaciju isplate iz paketa pomoći EU, u ukupnom iznosu od 27 miliona eura, u cilju prevalizaženja energetske krize i pomoći socijalno ugroženim kategorijama.
„Definisana je okvirna struktura potrošnje za prevazilaženje energetske krize koja je obuhvatila pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja od 8,5 miliona eura“, rekao je Adrović.

On je naveo da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizovati isplatu korisnicima materijalnog obezbjeđenja i materijalnog obezbjeđenja boraca iz sredstva opredijeljenih Zakonom o budžetu za ovu godinu, preko Pošte u vanrednom terminu.

„Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) će izvršiti uplatu korisnicima najniže penzije i privremene naknnade iz sredstava opredijeljenih Fondu PIO na način na koji se isplaćuju penzije u vanrednom terminu“, dodao je Adrović.

On je precizirao da je paketom od 150 eura obuhvaćeno 40,34 hiljade korisnika najniže penzije, za šta je bilo potrebno isplatiti oko 6,05 miliona eura, dok je za 104 korisnika privremene naknade izdvojeno 15,6 hiljada eura.

„Za 446 korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca potrebno je 66,9 hiljada eura, a po 350 eura će dobiti 6,27 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja za šta je potrebno 2,2 miliona“, dodao je Adrović.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, kazao je da su se stvorili formalni uslovi za isplatu dijela tih sredstava prema definisanim kategorijama.

„U komunikaciji sa direktorom Fonda PIO utvrđeno je da su stvorene sve procedure za isplatu ovih sredstava. Ići će prvo isplata korisnicima koji imaju račune u poslovnim bankama, a narednih dana i ostalima“, kazao je Damjanović na sjednici Vlade.

Ukupna pomoć EU iznosi 30 miliona eura, od čega je prva tranša od 27 miliona eura uplaćena 23. marta.

V.M.

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci