Počela isplata pomoći penzionerima i socijalno ugroženima

Penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja počeće danas isplata novca u okviru pomoći koju je Evropska unija (EU) obezbijedila Crnoj Gori, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

On je na sjednici Vlade kazao da su se stekli uslovi za realizaciju isplate iz paketa pomoći EU, u ukupnom iznosu od 27 miliona eura, u cilju prevalizaženja energetske krize i pomoći socijalno ugroženim kategorijama.
„Definisana je okvirna struktura potrošnje za prevazilaženje energetske krize koja je obuhvatila pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja od 8,5 miliona eura“, rekao je Adrović.

On je naveo da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizovati isplatu korisnicima materijalnog obezbjeđenja i materijalnog obezbjeđenja boraca iz sredstva opredijeljenih Zakonom o budžetu za ovu godinu, preko Pošte u vanrednom terminu.

„Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) će izvršiti uplatu korisnicima najniže penzije i privremene naknnade iz sredstava opredijeljenih Fondu PIO na način na koji se isplaćuju penzije u vanrednom terminu“, dodao je Adrović.

On je precizirao da je paketom od 150 eura obuhvaćeno 40,34 hiljade korisnika najniže penzije, za šta je bilo potrebno isplatiti oko 6,05 miliona eura, dok je za 104 korisnika privremene naknade izdvojeno 15,6 hiljada eura.

„Za 446 korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca potrebno je 66,9 hiljada eura, a po 350 eura će dobiti 6,27 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja za šta je potrebno 2,2 miliona“, dodao je Adrović.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, kazao je da su se stvorili formalni uslovi za isplatu dijela tih sredstava prema definisanim kategorijama.

„U komunikaciji sa direktorom Fonda PIO utvrđeno je da su stvorene sve procedure za isplatu ovih sredstava. Ići će prvo isplata korisnicima koji imaju račune u poslovnim bankama, a narednih dana i ostalima“, kazao je Damjanović na sjednici Vlade.

Ukupna pomoć EU iznosi 30 miliona eura, od čega je prva tranša od 27 miliona eura uplaćena 23. marta.

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci