ALIGRUDIĆ: Stanove za penzionere ne mogu da grade NVO, to mora da radi Fond PIO, opštine ili nadležno ministarstvo

Udruženju penzionera iz Bijelog Polja nedostaje 200.000 eura da bi završili izgradnju 12 stanova u Ribarevinama. Zbog toga su uputili apele Fondu PIO i nadležnom ministarstvu da im pomognu. Direktor Fonda Ranko Aligrudić ističe da su u projekat ušli ishitreno, prije nego je zatvorena finansijska konstrukcija.

Aligrudić kazao je gostujući u emisiji TVCG “Mreža”, da je akcija izgradnje stanova za penzionere bila lijepo osmišljena ideja, koja je nažalost izazvala kontroverze i tu se nešto mora korigovati.

“Što se tiče penzionera iz Bijelog Polja, to je paradigma stanja u kojem se u tom polju nalazimo. Nepojmljivo je da neko može da počne izgradnju zgrade, u ovom slučaju tri, sa po četiri stana, a da nije zatvorio finansijsku konstrukciju. Mi smo 2019. dali 170.000 eura, Opština odobrila plac i oslobodila komunalija, to je vrijednost od 62.000 eura i to je trebalo da zatvori konstrukciju za izgradnju 18 stanova. Predsjednik Udruženja penzionera Bijelo Polje je na svoju ruku sa predsjednikom Opštine krenuo u akciju, a bez zatvorene finansijske konstrukcije, i to tik pred lokalne izbore. I sada se pojavljuju apeli za završetak tih zgrada, a upravo su oni u Udruženju znali da sa sredstvima koja smo mi uplatili ne mogu završiti započeto”, objašnjava Aligrudić.

Ističe da je Upravni odbor zauzeo stav da se mora promijeniti metodologija gradnje, kako bi se izbjegli ovakvi a i drugi problemi sa gradnjom stanova za penzionere.

“Stav Vlade je da NVO ne mogu da grade stanove za penzionere i da će to morati da grade Fond PIO, opštine ili nadležno ministartvo, a da sredstva obezbijedi država”, kaže Aligrudić.

Зграде које су започете у Рибаревинама  Zgrade koje su započete u Ribarevinama (Foto: TVCG)

Predsjednik Udruženja panzionera Bijelo Polje Milan Minić kaže da kada su krenuli u ovaj projekat pojavili su se odmah problemi, jer DUP ne dozvoljava izgradnju zgrade za kolektivno stanovanje, već samo zgrade za individualno stanovanje, što podrazumijeva maksimum četiri stana.

“Nijesmo imali drugog izbora, jer bolje da izgradimo nešto nego ništa, ušli smo u posao ali to je odmah sve poskupilo, jer umjesto jednog projekta morali smo da radimo četiri. Ako bi imali novca, a fali nam 202.000 eura, ovi stanovi bi bili useljeni za dva mjeseca. Mislim da ćemo ići i prema predsjedniku Vlade i ministrima, a spremni smo i da izađemo na ulicu”, kaže Minić.

Aligrudić je naglasio da su samo trebali da sačekaju da se tačno utvrdi modalitet gradnje, ko, kako i na koji način gradi.

“Predlog Fonda PIO je da se stanovi ne daju na kupovinu, nego na korišćenje i da penzioneri nemaju nikavog učešća, već samo opština i država i onda bi se izbjegli mnogi problemi. Tako bi do stanova došli i oni penzioneri koji po sadašnjim uslovima ne mogu da učestvuju u otplati tih stanova i bivaju isključeni sa rang lista”, naglašava Aligrudić za TVCG.

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci