STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu starosnu penziju, čovjek pao i preminuo na ulici, porodica ne samo što nije mogla da se oporavi od šoka nego nije ni znala da li papire treba da povuče iz penzijskog fonda ili ipak sačeka prvu penziju.

Njegova supruga koja je svoj problem podijelila sa javnošću kaže da zna da bi imao pravo na penziju da je dobio rješenje iako mu prva prinadležnost još nije ni isplaćena, ali ne zna da li isto važi i ukoliko je samo predao zahjtev.

Ima, kaže, sina na redovnom školovanju, pa bi značila očeva penzija.

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u slučaju smrti korisnika prava, iznosi penzije, odnosno novčane naknade pripadaju do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je korisnik umro. Dakle, korisniku pripada cio iznos penzije u mjesecu u kojem nastupi smrt. U slučaju koji se navodi u pitanju, korisniku, odnosno njegovim zakonskim nasljednicima, pripala bi penzija od datuma ostvarivanja prava do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je korisnik preminuo.

Izmjenama Zakona o PIO, koji se primenjuje od 1. januara ove godine, u slučaju smrti penzionera iznosi penzije i novčane naknade pripadaju do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je korisnik umro, saopštio je Fond PIO.

Iz fonda su naveli da će za korisnike prava koji su preminuli počev od 1. januara ove godine od banaka i povjerilaca tražiti povraćaj iznosa penzija i novčanih naknada koje korisniku ne pripadaju nakon posljednjeg dana u mjesecu u kojem je preminuo. Pojašnjavaju da je, u skladu sa navedenim izmjenama, banka obavezna da iznose penzija, odnosno novčane naknade koji su isplaćeni nakon posljednjeg dana u mjesecu u kojem je penzioner preminuo, vrati fondu na njegov zahtjev i ne može iz tih iznosa namirivati svoja potraživanja koja eventualno ima prema korisniku prava.

Isto važi i za povjerioce kojima su uplaćena sredstva nakon posljednjeg dana u mjesecu u kojem je korisnik preminuo, po osnovu realizacije obustave od penzije. U skladu sa ovom izmjenom, mijenja se i član 111 Zakona o PIO, u smislu da se porodična penzija ostvarena poslije smrti penzionera isplaćuje najranije od prvog dana narednog mjeseca po isteku mjeseca u kome je penzioner umro.

To, pojašnjavaju iz Fonda PIO, znači da će se u slučaju smrti penzionera, počev od 1. januara ove godine, pravo na porodičnu penziju utvrditi i isplaćivati najranije od prvog dana narednog mjeseca po isteku mjeseca u kome je korisnik umro, pod uslovom da porodični penzioner nije u tom periodu u osiguranju.

Fond PIO je kao primjer naveo da u slučaju da penzioner premine 15. marta 2024. godine, pravo na porodičnu penziju onima koji bi je dobili pripada najranije od 1. aprila 2024. godine. Ovim izmjenama zakona riješiće se problem naplate više isplaćenih iznosa penzije nakon smrti penzionera, a porodice preminulih korisnika neće biti oštećene.

Preciziraju da kada se pravo na porodičnu penziju utvrđuje po smrti osiguranika, pravo na porodičnu penziju se ostvaruje i isplaćuje od narednog dana u odnosu na dan smrti, pod uslovom da je zahtjev podnijet u roku od šest mjeseci od dana ispunjenja uslova propisanih za sticanje prava.

Ukoliko je zahtjev podnijet poslije isteka tog roka, a podnosilac zahtjeva u tom periodu nije bio u osiguranju, pravo na porodičnu penziju pripada mu najduže za šest mjeseci.

biznis.kurir.rs/Politika

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci