S godinama se boginje teže podnose

Boginje se najčešće javljaju kod djece, ali nije rijetkost da se pojave i kod odraslih u zrelim godinama. Ljekari kažu da to nije ništa neobično, jer oni koji ih nisu preležali u djetinjstvu preleže ih kasnije sa svojom djecom.


Činjenica je, međutim, da „crvene tačkice“ po koži stariji teže podnose nego djeca. Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti koje se karakterišu osipom po koži i simptomima oboljenja najčešće disajnih organa, praćenih povišenom temperaturom. Najpoznatije su male boginje – morbili, srednje boginje – varicella, crvenka – rubeola i danas iskorijenjene, ali najopasnije velike boginje – variola vera.

– Kod odraslih pacijenata danas najčešće viđamo srednje, takozvane ovčije boginje i to kod onih osoba koje ih nisu preležale u djetinjstvu, pa kad postanu roditelji, preleže ih zajedno sa djecom. Ali, za razliku od djece mlađeg uzrasta, gdje ova bolest gotovo uvijek protiče sa blagim simptomima, uz minimum komplikacija, uz mirovanje i toaletu promjena, kod odraslih ide sa visokim temperaturama, mnoštvom promjena i na koži i na sluznicama i vrlo često uz sekundarne bakterijske komplikacije. S obzirom na to da kad se osoba jednom zarazi, stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije pri padu imuniteta da izazove kliničku sliku herpes zostera,.danas se sve češće i kod ovog oblika praktikuje vakcinacija – kaže za “Danas” dr Branka Lazić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Stari grad.

Male boginje kod nas gotovo su iščezle u drugoj polovini prošlog vijeka obaveznom vakcinacijom male djece za koje su one i najopasnije. Međutim, sa jačanjem antivakcinalnog lobija, kako tvrdi naša sagovornica, opao je procenat vakcinisane djece, pa su se u dva maha sporadično javile i kod djece, ali i kod mlađih odraslih osoba, što može u budućnosti predstavljati veliki problem.

Osip na koži ponekad zna da zavara i same ljekare prilikom davanja dijagnoze, pa se dešava da „crvene tačkice“ pripisuju alergijama, a onda se ispostavi da su to ipak boginje. Doktorka Lazić ističe da se to može dogoditi jer sve vrste boginja mogu da imaju i atipične oblike, te se mogu zamijeniti sa drugim oboljenjima, pa i sa alergijama.

– Praćenjem i čestim kontrolama sumnjivih slučajeva ova nedoumica se otklanja. Komplikacije su najteže kod, na svu sreću, iskorijenjenih velikih boginja, ali i lakši oblici naruše imunitet, pa nisu retki bronhitisi, upale pluća, srednjeg uha i slično, kaže dr Lazić i ističe da je aktivna imunizacija najbolja prevencija, ali ukoliko se bolest već pojavi, onda pomaže izolacija pacijenta, uz mirovanje 21 dan i simptomatsku terapiju.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci