TRENDI BAKA RAJKA VETERANKA: Penzioneri nisu “otpisani”

Gospođa Rajka Martinović  je mlada penzionerka izgledom a, reklo bi se i penzionerskim stažom. Ima profil na društvenoj mreži fejsbuk gdje je redovan posjetilac i aktivan učesnik, što se može zaključiti po broju postova i lajkova koji sve to bilježe.

„ Penzionerka sam sa nekoliko godina penzijskog staža. Ali vojnog. Status vojnog penzionera sam stekla prije pet godina, nakon smrti mog voljenog supruga koji je bio inžinjerijski  potpukovnik. Tako da stoji ovaj kompliment da sam mlada penzionerka i izgledom a i stažom“, kaže uvijek nasmijana gospođa Rajka.

Pitali smo je kako provodi penzionerske dane, da li joj je dosadno, kako obično kažu penzioneri?

„ Kao penzionerka, pored uobičajenih porodičnih obaveza, jer sam i majka i baka, veoma  sam aktivna u radu Udruženja vojnih penzionera, u sportsko- rekreativnom društvu „Vojni veteran“ gdje sam i sekretar, u Organizaciji boraca 1941-1945…Tamo sam i član Upravnog odbora. Kažu kako je nama penzionerima dosadno, kako ne umijemo da živimo. Vjerujte da nije tako. Ja prosto ne stižem da se odazovem svim dešavanjima koja se organizuju. Svuda nas ima, svuda smo spremni da priteknemo u pomoć koliko je u našoj moći. Ako ne fizički i finansijski, onda makar duhom, pričom, savjetom. Zahvalni su nam na tome ovi mladi, uvijek nas zovu na druženja i na čašicu razgovora. Mada, pravo da kažem, svoj se svome raduje, tako da se mi generacijski bliži, najbolje razumijemo. Inače, redovan sam član Udruženja književnika „Zenit“ i „Gorska vila“, tako da ispoljavam sebe i u tom vidu. Obožavam poeziju, i da je čitam i da pišem“.

Na pitanje da li se može živjeti od penzije danas, Rajka odgovara da može.

„ S obzirom da sam penzionerka oficira visokog čina, imam pristojnu penziju sa kojom mogu pristojno da živim bez razmetanja. Nisam od onih penzionera koji izdržavaju i djecu i unučad. Imala sam sreće u životu da sa svojim divnim suprugom odgojim divno potomstvo. Vaspitali smo ih i naučili da se bez truda i rada u životu ništa ne može steći. Zato su oni danas radni i vrijedni, imaju svoje porodice koje izdržavaju a baka je tu tek da časti kad stigne penzija. To su i meni nekad bila najslađa „primanja“. A moji unučići me vole, isto onoliko koliko i ja njih obožavam. Čini mi se da sam i zbog njih ovoliko aktivna i, što bi oni rekli, „trendi baka“, kaže gospođa Martinović.

Vrlo je aktivna na društvenim mrežama, posebno na fejsbuku. Pitali smo je šta za nju to znači.

„ Pored mnogobrojnih aktivnosti, imam dovoljno vremena za aktivnosti na društvenoj mreži Facebook.  S obzirom da sam raseljenik iz Sarajeva, fejsbuk mi je omogućio da uspostavim pokidane veze sa rodbinom i prijateljima iz bivše nam Jugoslavije.  Preko fejsbuka kontaktiram sa udruženjima književnika koji objavljuju moje pjesničke radove. Moje pjesme su štampane u više zbornika, po cijelom regionu. A stignem da objavim koju i na fejsu i imam na desetine lajkova“, kaže sa osmijehom Rajka.

Inače, penzionerka Rajka stigne sa svojim drugovima i drugaricama iz Udruženja vojnih penzionera da obiđe bolesne i iznemogle kolege. U  komisiji je za jednokratnu novčanu pomoć a učesnik je i Konferencije boraca NOR-a bivših jugoslovenskih republika. Tako se već tri puta susretala sa svojim „saborcima“ u Beogradu, Banja Luci i Podgorici.

Sa svojim drugarima penzionerima redovno ide na izlete, posjećuju kulturno-istorijske spomenike, a redovno idu i na takmičenja veterana širom Crne Gore. U Organizaciji boraca 1941-1945. redovan je član delegacije kada se polažu vijenci na spomenike palim borcima pri obilježavanju istorijskih datuma.

Na kraju našeg razgovora, zanimalo nas je šta jedna ovako interesantna pripadnica trećeg doba, misli o našem portalu penzioneri.me.

„ Vaš portal je veoma privlačan za penzionersku populaciju, i smatram to punim pogotkom. Za mnoge smo mi, kako u šali vole da kažu, otpisani, ali vjerujte da nije tako. Ima nas veoma aktivnih i aviznih kada su u pitanju računari i korišćenje društvenih mreža. Na vašem portalu ima mnogo interesantnih naslova, sve ono što interesuje nas penzionere. Veoma interesantno za generaciju trećeg doba. Samo tako nastavite. I hvala vam što ste nas se sjetili“, zaključuje gospođa Rajka, izvinjavajući se zbog brzine jer „žuri na neki događaj“. Srećno i dugovječno, gospođo Rajka.

Slavica Dragović

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci