U Podgorici odžana Izborna skupština SOBNOR-a Crne Gore

Na Izbornoj Skupštinu SOBNOR-a Crne Gore koja je održana u nedjelju u Podgorici, za predsjednika je izaban Radojica Radojević

Danas je u Podgorici održana Izborna Skupština SOBNOR-a Crne Gore. Skupštini je od ukupno 45 delegata izabranih u opštinskim organizacijama, prisustvovalo 41. Prije početka Skupštine predsjedavajući Radojica Radojevic je istakao da u periodu izmedju dvije izborne skupštine SOBNOR-a Crne Gore, nažalost, preminuo je jedan broj članova i rukovodilaca nase organizacije. Uz osjećaj zahvalnosti prema njima , minutom ćutanja odata im je dužna pošta.


Nakon izbora radnog predsjedništva i komisija Izborne Skupštine, konstatovano je da su se stvorili uslovi za rad Izborne skupštine po utvrdjenom Dnevom Redu. Izvještaj o Radu za period 2013 – 2017. godine. SOBNOR-a Crne Gore podnio je VD predsjednika Radojica Radojević, koji je istakao brojne aktivnosti SOBNOR-a koje su se odvijale u ovom period od četiri godine. Iako SOBNOR-a Crne Gore djeluje u otežanim uslovima u potpunosti je realizovao svoje programske aktivnosti. Inače i u ovom periodu najveće aktivnosti SOBNOR-a Crne Gore bile su usmjerene na poštovanju izvorne ideje i tekovina naše slavne NOB-e, organizovanje posjeta spomenika i spomen obeležja, obelježavanje značajnih datuma iz naše revolucije u opštinama gdje smo organizovani i sa pijetetom odajemo dužnu poštu poginulim borcima za slobodu, organizovanje svečanih sjednica i akademija kada su u pitanju neki značajni jubileji iz naše revolucije.


Delegati izborne skupštine su jednoglasno prihvatili izlaganje Radojevića i dali punu podršku rukovodstvu SOBNOR-a Crne Gore na dosadašnjem radu i vodjenju organizacije. Odato je priznanje i zahvalnost Branislavu Ljumoviću, borcu NOR-a koji je obavljao funkciju predsjednika u većem periodu mandata. U nastavku sjednice predsjedavao je Vidoje Despotović, p.predsjednik SOBNOR-a.

Razmatran je i jednoglasno usvojen na predlog Nadzornog Odbora, Finansijski izvještaj o utrošku sredstava za ovaj mandatni period, koji je obrazložio predsjednik Nadzornog Odbora Djordjije Zloković iz Herceg Novog. Dogovrene su obaveze i programski zadaci do kraja 2018. Godine.

Delegati su se takodje upoznali sa Informacijom OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica u vezi Treće Konferencije boračkih organizacija NOR-a gradova bivše SFRJ, koja je održana14 maja 2017 godine u Podgorici. Prošle 2017. godine domaćin Treće Konferencije je bila OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica i prisustvovalo je 30 boračkih organizacija većih gradova bivše SFRJ, dva udruženja iz grdskih opština i dvije NVO – Vojni penzioneri Crne Gore i delegacija AVNOJ-a Slovenije .To je bio veličanstven skup slobode, zajedništva i antifasizma s ciljem poštovanja i čuvanja onih časnih tekovina i ideja nase slavne NOB-e. Svi učesnici Konferencije , jedinstveni su u stavu da je ova ideja opravdala u svakom pogledu očekivanja i zajednički predlog svih je da se nastavi u narednim godinama naizmenično po gradovima bivše SFRJ.

Ova manifestacija slobode i antifasizma održana u Podgorici je ocijenjena kao veoma uspješna od strane prisutnih i javnosti. Opšta je ocjena da je Podgorica ova dva dana bila u pravom smislu JUGOSLAVIJA U MALOM.
Istaknuti su problemi finansiranja rada SOBNOR-a Crne Gore kao i činjenica da državni organi, kojima su se obraćali u više navrata,nemaju sluha da odobre finansiranje rada SOBNOR-a kroz Budžet, osim odobrenih manjih sredstava za rad, medjutim imamo najave da će se taj odnos u narednom period popraviti barem kada je riječ o aspektu finansijske prirode. Delegati su jedinstveni u ocjeni da i pored složene finansijske situacije u kojoj se nalazi ova organizacija, rad i aktivnosti bili su na zavidnom nivou-uspješni. Na opštinskom nivou organizovanja OBNOR-a, takodje se u pojedinim opštinama dešava ignorisanje naših zahtjeva po ovom pitanju, dok ima lokalnih zajednica koje poštuju ove zakonske obaveze.
Uz diskusiju više delegata Izvještaj o radu SOBNOR-a za izvještajni period jednoglasno usvojen. Učesnici su u diskusijama dali visoku ocjenu rada ove organizacije za mandatni period. U nastavku rada izborne skupštine, jednoglasno je izabran Upravni odbor SOBNOR-a Crne Gore sa mandatom od četiri godine od 11 članova i to.

1.Radojević Radojica iz Podgorice,
2.Momir Abazović iz Podgorice,
3.Vidoje Despotović iz Pljevalja,
4.Mihailo Kilibarda iz Herceg Novog,
5.Radmila Čagorović iz Podgorice,
6.Miroslav Mirko Stanić iz Bijelog Polja,
7.Petar Labudović iz Berana,
8.Ljubenko Borović iz Kotora,
9. Veselin Marković iz Budve,
10. Andrija Ćetković iz Ulcinja,
11. Perišić Komnen iz Nikšića.
Delegati Izborne Skupštine jednoglasno su izabrali za Prdsjednika SOBNOR-a Crne Gore sa mandatom od četiri godine, Radojicu Radojevića iz Podgoricea, za P.Predsjednike takodje jednoglasno Momira Abazovića iz Podgorice, Vidoja Despotovića iz Pljevalja i Mihaila Kilibardu iz Herceg Novog. U ime izabranih zahvalo se p.predsjedik SOBNOR-a Mihailo Kilibarda iz Herceg Novog i poželio uspješan rad Organizacije u narednom periodu.
Izabran je i Nadzorni Odbor od tri člana, a za predsjednika Nadzornog Odbora Djordjije Zloković iz Herceg Novog, članovi su Rudović Veselin iz Cetinja i Stojanović Slobodan iz Kotora.
Istoga dana održana je konstitutivna sjednica novoizabranog Upravnog Odbora SOBNOR-a Crne Gore. Usvojen program rada i finansijski plan SOBNOR-a za 2018.god. Jednoglasno je Upravni odbor imenovao za Sekretara Radmilu Čagorović iz Podgorice.

Upravni Odbor je imenovao i predsjedništvo SOBNOR-a, koje čine Radojica Radojević, Momir Abazović, Vidoje Despotović, Mihailo Kilibarda, Radmila Čagorović, Vasilije Lalošević i Milutin Cicmil. Za pošasnog člana SOBNOR-a Crne Gore imenovan je doc. Dr. političkih nauka Pavle Vukčević iz Splita, inače je rodjen u Lješanskoj nahiji u Podgorici.
Nakon završetka sjednice priredjen je koktel za učesnike izborne Skupštine.

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci