Penzionerima najbolje u Norveškoj, Crna Gora na 68. mjestu

Na rang-listi koja obuhvata 96 država, Srbija je na neslavnom 78. mestu, gdje joj “društvo prave” Venecuela, Turska, južnoafričke i azijske zemlje.

Kada je reč o regionu, Srbija je ubedljivo na najnižoj poziciji. Slovenija je na visokom 29. mestu svjetske liste, Albanija na 53, Hrvatska na 67, a Crna Gora je odmah iza, na 68. mjestu.

Najbolja država za stare je Norveška, slede Švedska i Švajcarska, a među prvih 10 su još Kanada, Nemačka, Holandija, Island, SAD, Japan i Novi Zeland. Stari najgore žive u Avganistanu, koji je poslednji na listi, zatim Mozambiku i u Pojasu Gaze.

Ovo istraživanje ocenjivalo je četiri kategorije za život i to: kvalitet života, povoljnost okruženja, zdravstveno stanje i sigurnost prihoda. U pogledu mogućnosti da pruži kvalitetan život starima Srbija je čak na 92. mestu. Povoljnost okruženja je nešto bolje ocenjena, pa je svrstana na 67. mesto. Nešto je bolja situacija sa zdravstvenim stanjem jer je Srbija tu na 62. mestu. Sigurnost prihoda stavila nas je na 49. mesto.

Izuzev Japana, koji je na devetom mestu, sve druge države u prvih 10 su iz zapadne Evrope, severne Amerike i Australije (Novi Zeland). Afričke zemlje čine polovinu zemalja sa najnižim rangom. Ove zemlje, među kojima je i Srbija, imaju najniže ocenjene mogućnosti za kvalitetan život i zdravstveno stanje svojih starih.

 penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci