Penzionerima najbolje u Norveškoj, Crna Gora na 68. mjestu

Na rang-listi koja obuhvata 96 država, Srbija je na neslavnom 78. mestu, gdje joj “društvo prave” Venecuela, Turska, južnoafričke i azijske zemlje.

Kada je reč o regionu, Srbija je ubedljivo na najnižoj poziciji. Slovenija je na visokom 29. mestu svjetske liste, Albanija na 53, Hrvatska na 67, a Crna Gora je odmah iza, na 68. mjestu.

Najbolja država za stare je Norveška, slede Švedska i Švajcarska, a među prvih 10 su još Kanada, Nemačka, Holandija, Island, SAD, Japan i Novi Zeland. Stari najgore žive u Avganistanu, koji je poslednji na listi, zatim Mozambiku i u Pojasu Gaze.

Ovo istraživanje ocenjivalo je četiri kategorije za život i to: kvalitet života, povoljnost okruženja, zdravstveno stanje i sigurnost prihoda. U pogledu mogućnosti da pruži kvalitetan život starima Srbija je čak na 92. mestu. Povoljnost okruženja je nešto bolje ocenjena, pa je svrstana na 67. mesto. Nešto je bolja situacija sa zdravstvenim stanjem jer je Srbija tu na 62. mestu. Sigurnost prihoda stavila nas je na 49. mesto.

Izuzev Japana, koji je na devetom mestu, sve druge države u prvih 10 su iz zapadne Evrope, severne Amerike i Australije (Novi Zeland). Afričke zemlje čine polovinu zemalja sa najnižim rangom. Ove zemlje, među kojima je i Srbija, imaju najniže ocenjene mogućnosti za kvalitetan život i zdravstveno stanje svojih starih.

 penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci