Penzionerima najbolje u Norveškoj, Crna Gora na 68. mjestu

Na rang-listi koja obuhvata 96 država, Srbija je na neslavnom 78. mestu, gdje joj “društvo prave” Venecuela, Turska, južnoafričke i azijske zemlje.

Kada je reč o regionu, Srbija je ubedljivo na najnižoj poziciji. Slovenija je na visokom 29. mestu svjetske liste, Albanija na 53, Hrvatska na 67, a Crna Gora je odmah iza, na 68. mjestu.

Najbolja država za stare je Norveška, slede Švedska i Švajcarska, a među prvih 10 su još Kanada, Nemačka, Holandija, Island, SAD, Japan i Novi Zeland. Stari najgore žive u Avganistanu, koji je poslednji na listi, zatim Mozambiku i u Pojasu Gaze.

Ovo istraživanje ocenjivalo je četiri kategorije za život i to: kvalitet života, povoljnost okruženja, zdravstveno stanje i sigurnost prihoda. U pogledu mogućnosti da pruži kvalitetan život starima Srbija je čak na 92. mestu. Povoljnost okruženja je nešto bolje ocenjena, pa je svrstana na 67. mesto. Nešto je bolja situacija sa zdravstvenim stanjem jer je Srbija tu na 62. mestu. Sigurnost prihoda stavila nas je na 49. mesto.

Izuzev Japana, koji je na devetom mestu, sve druge države u prvih 10 su iz zapadne Evrope, severne Amerike i Australije (Novi Zeland). Afričke zemlje čine polovinu zemalja sa najnižim rangom. Ove zemlje, među kojima je i Srbija, imaju najniže ocenjene mogućnosti za kvalitetan život i zdravstveno stanje svojih starih.

 penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci