Penzionerima najbolje u Norveškoj, Crna Gora na 68. mjestu

Na rang-listi koja obuhvata 96 država, Srbija je na neslavnom 78. mestu, gdje joj “društvo prave” Venecuela, Turska, južnoafričke i azijske zemlje.

Kada je reč o regionu, Srbija je ubedljivo na najnižoj poziciji. Slovenija je na visokom 29. mestu svjetske liste, Albanija na 53, Hrvatska na 67, a Crna Gora je odmah iza, na 68. mjestu.

Najbolja država za stare je Norveška, slede Švedska i Švajcarska, a među prvih 10 su još Kanada, Nemačka, Holandija, Island, SAD, Japan i Novi Zeland. Stari najgore žive u Avganistanu, koji je poslednji na listi, zatim Mozambiku i u Pojasu Gaze.

Ovo istraživanje ocenjivalo je četiri kategorije za život i to: kvalitet života, povoljnost okruženja, zdravstveno stanje i sigurnost prihoda. U pogledu mogućnosti da pruži kvalitetan život starima Srbija je čak na 92. mestu. Povoljnost okruženja je nešto bolje ocenjena, pa je svrstana na 67. mesto. Nešto je bolja situacija sa zdravstvenim stanjem jer je Srbija tu na 62. mestu. Sigurnost prihoda stavila nas je na 49. mesto.

Izuzev Japana, koji je na devetom mestu, sve druge države u prvih 10 su iz zapadne Evrope, severne Amerike i Australije (Novi Zeland). Afričke zemlje čine polovinu zemalja sa najnižim rangom. Ove zemlje, među kojima je i Srbija, imaju najniže ocenjene mogućnosti za kvalitetan život i zdravstveno stanje svojih starih.

 penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci