Zabavne aktivnosti kod kuće za bake i unuke

Unuci imaju zaista posebnu vrstu veze sa svojim bakama koja se razvija od prvih koraka i ranog djetinjstva, odlaska u vrtić i školu pa do zrelije dobi. Baka je tu kada treba napraviti najbolje kolače, staviti kremu na povrijeđeno koljeno, razmaziti i dati najbolji savjet koji ste ikad dobili. Ona su često te koje su nas naučile i prva slova kroz slikovnice, a sve to učinile su kroz igru i zabavu.

Čini se kako baka uvijek ima neku super ideju u rukavu i da sa njom zabava ne prestaje. Uvijek je spremna da se posveti svom unuku i da sa njim ili njom krene u razne avanture, tako da ne čudi što su bake često super bića u našim glavama. Iako baki sigurno ne nedostaje ideja za zabavu, nikad nije dosta prijedloga dodatnih aktivnosti koje će oduševiti obe strane. Pa krenimo!

Stopala u obliku leptira

Stvorite malo remek djelo sa vašim unukom koje kasnije možete uokviriti i objesiti na zid. Potreban vam je malo jači komad papira i akrilne boje (alternativno možete iskoristiti i tempere) kako biste krenuli sa ovim zanimljivim projektom. Iscjedite boje na papir ili u neku kanticu i pokažite djetetu da umoči nogice u boju ili više boja kako biste dobili šareni efekt.

Nakon toga mu pomozite da stane na papir i pomoću stopala napravi oblike krila leptira. Na to možete zajedno prstima ili uz pomoć kista dodati neke druge oblike, šljokice i ime djeteta.Savjetujemo da sav okolni prostor dobro obložite novinskim papirom prije nego što krenete sa ovom aktivnošću, zato što će inače postojati opasnost da u procesu igre dobijete nešto što niste očekivali: šarene mrlje po tepihu i zidovima.

Potraga za blagom u vašoj bašti

Jedna od najzabavnijih aktivnosti koju će vaši nešto stariji unuci prosto obožavati je potraga za blagom. Ovu zabavu možete organizovati u prirodi, ali još bolje u sopstvenoj bašti. Napravite listu predmeta koje vaš unuk treba pronaći, kao što su na primjer list crvene boje, grančica sa određenog drveta ili perce. Zatim krenite u avanturu potrage za tim predmetima, a svaki put kada dijete pronađe neki od tih predmeta uslikajte ih fotoaparatom ili telefonom. Dijete na taj način može napraviti album sa fotografijama i pored svake staviti oznaku. Ovako se na jednostavan i zabavan način usvajaju nova znanja koja će kasnije biti korisna u školi.

Vrijeme je za kuhanje!

Nema boljeg načina da angažujete vaše unuke do kuvanja. Djeca obožavaju sve što ima veze sa mješanjem i eksprerimentisanjem, kao i aktivnosti gdje će se osjećati kao odrasli tako da im to nikada neće dosaditi. Kroz kuhanje ćete djeci usaditi i svoju tradiciju, naučiti ih kako da prate instrukcije i razvijaju svoju pažnju. Za početak predlažemo da to bude slatkiš i nešto jednostavno, kao što su na primjer čokoladni kolačići.

Šarena vodena aktivnost

Odlična zabava za mlađu djecu zahtijeva samo malo vode i boje! Ova veoma jednostavna aktivnost sastoji se iz miješanja boja koje će očarati svako malo dijete i naučiti ga kako boje izgledaju kada se iskombinuju. U vaše dvorište ili na terasu iznesite nekoliko posudica sa vodom u koje ćete ubaciti različite jestive boje. Predlažemo da za početak uzmete plavu i žutu zato što daju odličan efekt kada se pomješaju. Sa strane ostavite jednu veću plastičnu zdjelu u kojoj dijete može miješati boje, a predlažemo da to radi sa kapaljkama i kistovima kako bi moglo što više eksprimentisati sa zanimljivim oblicima koji će nastajati u procesu. Kada jednom krene sa miješanjem boja, dijete neće moći prestati.

penzioneri.me/kućica.net

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci