Florida – bogata i zabavna država starih

Florida, američka država na poluostrvu na krajnjem jugoistoku zemlje, već decenijama predstavlja posljednju destinaciju za mnoge Amerikance koji se odlučuju da tamo provedu penzionerske dane.

U 2013. godini skoro svaki peti stanovnik (18,7 odsto) imao je preko 65 godina, što je najviše od svih 50 država SAD. Međutim, zanimljivo je da je 2010. godine ovaj procenat bio 17,4 odsto, a da je istovremeno, za svega tri godine, procenat stanovništva srednjih godina porastao sa 40,7 na 41,5 odsto.

Ove brojke pokazuju da, pored doseljenika penzionera, Florida i sama počinje da stari nakon pola vijeka izuzetnog razvoja turizma, ekonomije, standarda, itd. Generacije njenih bejbibumera sada i same ulaze u pozno doba.

Dobra vijest je da se ekonomija oporavlja, pa, za razliku od nekoliko godina unazad, ponovo dolaze penzioneri sa sjevera zemlje, kojima je Florida druga, ljetnja kuća. Tako, zahvaljajući svojoj obali, moru i klimi (koja ponekad uključuje i uragane), sudbina starenja Floride ipak nije tako zabrinjavajuća kao drugde u Americi i svijetu.

Dobrostojeći stariji građani svakako će privući i nove mlade u potrazi za poslom, a na Floridi će ga biti. Uostalom, ova država je glavni konkurent čuvenoj Kaliforniji na sasvim drugoj obali, po industriji zabave, od filmova, preko zabavnih parkova, do svakodnevnog načina života.

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci