Florida – bogata i zabavna država starih

Florida, američka država na poluostrvu na krajnjem jugoistoku zemlje, već decenijama predstavlja posljednju destinaciju za mnoge Amerikance koji se odlučuju da tamo provedu penzionerske dane.

U 2013. godini skoro svaki peti stanovnik (18,7 odsto) imao je preko 65 godina, što je najviše od svih 50 država SAD. Međutim, zanimljivo je da je 2010. godine ovaj procenat bio 17,4 odsto, a da je istovremeno, za svega tri godine, procenat stanovništva srednjih godina porastao sa 40,7 na 41,5 odsto.

Ove brojke pokazuju da, pored doseljenika penzionera, Florida i sama počinje da stari nakon pola vijeka izuzetnog razvoja turizma, ekonomije, standarda, itd. Generacije njenih bejbibumera sada i same ulaze u pozno doba.

Dobra vijest je da se ekonomija oporavlja, pa, za razliku od nekoliko godina unazad, ponovo dolaze penzioneri sa sjevera zemlje, kojima je Florida druga, ljetnja kuća. Tako, zahvaljajući svojoj obali, moru i klimi (koja ponekad uključuje i uragane), sudbina starenja Floride ipak nije tako zabrinjavajuća kao drugde u Americi i svijetu.

Dobrostojeći stariji građani svakako će privući i nove mlade u potrazi za poslom, a na Floridi će ga biti. Uostalom, ova država je glavni konkurent čuvenoj Kaliforniji na sasvim drugoj obali, po industriji zabave, od filmova, preko zabavnih parkova, do svakodnevnog načina života.

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci