Florida – bogata i zabavna država starih

Florida, američka država na poluostrvu na krajnjem jugoistoku zemlje, već decenijama predstavlja posljednju destinaciju za mnoge Amerikance koji se odlučuju da tamo provedu penzionerske dane.

U 2013. godini skoro svaki peti stanovnik (18,7 odsto) imao je preko 65 godina, što je najviše od svih 50 država SAD. Međutim, zanimljivo je da je 2010. godine ovaj procenat bio 17,4 odsto, a da je istovremeno, za svega tri godine, procenat stanovništva srednjih godina porastao sa 40,7 na 41,5 odsto.

Ove brojke pokazuju da, pored doseljenika penzionera, Florida i sama počinje da stari nakon pola vijeka izuzetnog razvoja turizma, ekonomije, standarda, itd. Generacije njenih bejbibumera sada i same ulaze u pozno doba.

Dobra vijest je da se ekonomija oporavlja, pa, za razliku od nekoliko godina unazad, ponovo dolaze penzioneri sa sjevera zemlje, kojima je Florida druga, ljetnja kuća. Tako, zahvaljajući svojoj obali, moru i klimi (koja ponekad uključuje i uragane), sudbina starenja Floride ipak nije tako zabrinjavajuća kao drugde u Americi i svijetu.

Dobrostojeći stariji građani svakako će privući i nove mlade u potrazi za poslom, a na Floridi će ga biti. Uostalom, ova država je glavni konkurent čuvenoj Kaliforniji na sasvim drugoj obali, po industriji zabave, od filmova, preko zabavnih parkova, do svakodnevnog načina života.

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci