Sindikat penzionera: Pravda je spora, ali dostižna

Udruženje sindikata penzionera Srbije pita zašto Fond PIO krije od javnosti informacije o presudama kojima se vraćaju penzije oštećenim penzionerima i nudi jednostavan odgovor: Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO.
Prenosimo Saopštenje USPS-a.

Pozitivne presude

Prošlo je, evo, dva meseca od kada se jedna sudija u Republici Srbiji usudila da sudi po zakonu i donese presudu zasnovanu na relevantnim činjenicama i nespornim dokazima. Presuda Osnovnog suda u Bačkoj Palanci kojom je jednom penzioneru vraćen iznos penzije koji mu je bez njegovog pristanka oduzet u periodu od 2014. do 2018. godine na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, predstavlja svetli primer sudijske nepristrasnosti i nepristajanja na presuđivanja po diktatu izvršne vlasti i resornog ministarstva.

Pomenuta presuda nije, međutim, jedini primer odluke koja je po ovom pravnom osnovu doneta u korist penzionera, ali se to u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fondu PIO) vešto prikriva i sklanja od očiju javnosti. Postoji, naime, više sudskih odluka koje su uz to i pravosnažne, prema kojima je Fond u obavezi da korisniku penzije, odnosno tužiocu, isplati iznos zakinute penzije za prethodni period sa kamatom.

Ćutnja Fonda PIO

Zašto je Fond PIO krio od javnosti tu informaciju, odgovor je vrlo prost, jer je glavnom krivcu za nezakonit rad Fonda u prethodnom periodu Dragani Kalinović isticao mandat, te da bi je Vlada Republike Srbije ponovo izabrala za direktora Fonda, takva informacija se morala sakriti od očiju javnosti.

Pomenuta je, nakon donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija, kao odgovorno lice, dala nalog svojim službama da postupaju mimo zakona i penzionerima ne donose pojedinačna rešenja kojima im se umanjuje penzija u izvršenju pomenutog zakona, svesno i sa ciljem da ih onemogući da izjave žalbu, odnosno pravni lek, što im je Ustavom zagarantovano pravo.

Na nezakonit rad Fonda i obaveznost donošenja rešenja o umanjenju penzija u sprovođenju Zakona iz 2014. godine je u više navrata upozoravao Zaštitnik građana, koji po zakonu vrši nadzor nad zakonitošću rada Fonda, međutim bezuspešno, tako da je nastavljeno sa nezakonitim postupanjem Fonda i isplatom umanjenih penzija samo na osnovu čekova koji su umanjeni, bez rešenja o umanjenju.

Takođe, Državna revizorska institucija je, koliko smo upoznati, ukazala na nepravilnosti u radu Fonda, ali takođe bezuspešno, jer je kršenje zakona na štetu penzionera nastavljeno pune četiri godine.

Odgovornost za štetu

Od kako je Udruženje sindikata penzionera Srbije došlo u posed dokaza, na osnovu kojih je evidentno da su penzioneri kojima je umanjena penzija pretrpeli štetu nezakonitim radom Fonda, od tada su krenule nove tužbe koje su urodile plodom i na osnovu kojih se već presuđuje naknada štete i donose odluke u korist penzionera, za razliku od prethodnog perioda kada su tužbe penzionera listom odbijane.

Postoje, međutim, još uvek sudije koje ne samo da ne čitaju i ne izvode dokaze do kojih su naši članovi došli, već uopšte ne čitaju tužbe. Te sudije presuđuju po diktatu koji im je unapred pripremljen. O njihovom radu i postupanju će Udruženje sindikata penzionera Srbije informisati Visoki savet pravosuđa.

Upozoravamo javnost da će usled ovakvog postupanja dela pravosuđa, kao i samog Fonda PIO, materijalna šteta koju su penzioneri pretrpeli, a koju će pre ili kasnije naplatiti biti sve veća. Samo je pitanje vremena i sudske instance na osnovu koje će se ustaliti sudska praksa na osnovanosti tužbi penzionera za naknadu štete. Da li će to biti Apelacioni, Vrhovni, Ustavni sud ili Sud za ljudska prava u Strazburu, to je samo dilema, dok je pitanje osnovanosti penzionerskih tužbi pitanje samo vremena.

Do tada će glavni dug sa kamatom koji će Fond PIO morati da isplati penzionerima i njihovim naslednicima, biti sve veći i veći, a samim tim i odgovornost odgovornih za nastalu štetu takođe sve veća i veća.

Mihajlo Radović, predsednik
Udruženje sindikata penzionera Srbije

 

penzioneri.me/penzin.rs

 

 

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci