Lijek za otklanjanje negativnih misli je – planinarenje. Ovaj lijek posebno je preporučljiv starijim građanima, koji se sa odlaskom u penziju često nađu usamljeni na putu ka anksioznosti i odvraćanja od uživanja u svakodnevnom životu. Studija objavljena u zvaničnom časopisu Američke nacionalne akademije nauka (NAS) potvrdila je da je planinarenje idealan način za kvalitetno provođenje vremena koje podstiče pozitivna razmišljanja.

Osim gotovo trenutnog osjećaja mira i zadovoljstva koji prati vrijeme provedeno na otvorenom, pješačenje u prirodi može smanjiti prekomjerno razmišljanje. Naučnici tvrde da je povećana urbanizacija usko povezana sa povećanim slučajevima depresije i drugih mentalnih bolesti. Oni tvrde da samo 90 minuta pešačenja u prirodi podstiče pozitivne misli, te da se ovo posebno preporučuje penzionerima.

Tako je planinarenje postalo popularno i u Srbiji, pa se rame uz rame sa tridesetogodišnjacima, na osvajanje vrhova odlučuju i pripadnici trećeg doba. Planinarsko društvo “Železničar” iz Beograda već punih sedam decenija osvaja vrhove svijeta. Broje više od 1.500 članova svih uzrasta, a među vodičima ekspedicija nalaze se upravo i penzioneri, koji u prosjeku godišnje sprovedu oko 20 akcija.

– Planinarenjem i pješačenjem bavim se već punih 20 godina i na godišnjem nivou povedem više od 1.000 planinara – objašnjava penzionerka Mirjana Prokić (60), koja više od 15 godina stoji na čelu mnogobrojnih ekspedicija po planinskim vrhovima.

Kako ova penzionerka tvrdi, za nju i njenu grupu nema pješačenja i planinarenja bez najmanje od 12 do 20 kilometara. Zimi su relacije dosta kraće zbog niskih temperatura, ali niko ne posustaje. Obožava planinske proplanke Srbije, a među najlepše svrstava planine u podnožju Šumadije i okolini Kraljeva.

– Penzioneri su ravnopravni sa mladima u našim akcijama. Nekada bude i onih sa više od 70 godina, koji su u punoj kondiciji i snazi i aktivniji su od mnogo mlađih rekreativaca. Redovno idemo i nije nam teško. Uživamo u svakom trenutku, u rekreaciji i u dobrom raspoloženju koje vlada među nama. Nema jaza među generacijama, jer imamo zajednički cilj – dan proveden u prirodi gde hodanjem i naporom izbacujemo iz sebe sve ono što je negativno i što preko njedelje i radnih dana skupimo u organizmu – tvrdi ova aktivna penzionerka, koja je osvojila gotovo sve planinske vrhove Srbije.

Najstariji planinari saglasni su da ih priroda sama po sebi opušta i da širi pozitivnu atmosferu, te da se i oni ponašaju u skladu sa njom. Posle dana provedenog u prirodi, kako tvrde, organizam je preporođen u psihofizičkom smislu.

ŠTA JE POTREBNO

PLANINARENjE je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih sportova, sa kojim se može početi i u trećoj dobi. Iz planinarskog društva preporučuju da se počne sa malim udaljenostima i testiraju svoje sposobnosti. Prva preporuka je da se pronađu karte staza u blizini svog doma, ali i da se nabave samo dobre, čvrste planinarske cipele, šešir i flaša sa vodom.

penzioneri.me/novosti.rs