Kako stari doprinose savremenom društvu?

Ako su stari nekada bili baštinici plemenskog znanja, koja bi njihova uloga danas bila presudna za razvoj savremenog društva?

Džereda Dajmonda (Jared Mason Diamond), američkog multidisciplinarnog naučnika i autora brojnih bestselera, rođenog 1937. godine, često opisuju kao najpoznatijeg američkog geografa.

Njegov novi hit bilo je izlaganje na poznatoj TED koferenciji u martu 2013. godine kada je govorio o suštini generacijskih odnosa u različitim ljudskim društvima, a naročito odnos prema starima.

– Primitivna društva imaju dva ekstremna odnosa prema starijima: ili ih poštuju kao “žive biblioteke”, baštinike plemenskog znanja, ili ih ostavljaju, pa čak i osuđuju na smrt. Na primjer, nomadska zajednica ne može da nosi i svoje stare (noseći djecu i imovinu), dok izrazito siromašna društva jedva prehranjuju i svoju djecu.

U izlaganju on se pita i kako se mi u savremenom društvu odnosimo prema starima, i zaključuje da smo negde na sredini ove dve krajnosti.

Često ostavljamo svoje roditelje za sobom, i oni ostaju usamljeni, odvojeni od prijatelja i porodice, a nisu nam potrebna ni njihova znanja jer se tehnologija danas daleko brže menja a potrebne informacije nalazimo na internetu.

Ipak, on ističe da treća generacija i dalje može da pruži društvu mnogo toga, naravno, ukoliko to sama želi: od najbolje nege za unuke, do iskustva prevazilaženja velikih kriza i “neočekivanih” katastrofa. Pogledajte cijelo izlaganje “Kako društva mogu bolje da ostare zajedno?” na TED-u (sa prevodom).

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci