Kako stari doprinose savremenom društvu?

Ako su stari nekada bili baštinici plemenskog znanja, koja bi njihova uloga danas bila presudna za razvoj savremenog društva?

Džereda Dajmonda (Jared Mason Diamond), američkog multidisciplinarnog naučnika i autora brojnih bestselera, rođenog 1937. godine, često opisuju kao najpoznatijeg američkog geografa.

Njegov novi hit bilo je izlaganje na poznatoj TED koferenciji u martu 2013. godine kada je govorio o suštini generacijskih odnosa u različitim ljudskim društvima, a naročito odnos prema starima.

– Primitivna društva imaju dva ekstremna odnosa prema starijima: ili ih poštuju kao “žive biblioteke”, baštinike plemenskog znanja, ili ih ostavljaju, pa čak i osuđuju na smrt. Na primjer, nomadska zajednica ne može da nosi i svoje stare (noseći djecu i imovinu), dok izrazito siromašna društva jedva prehranjuju i svoju djecu.

U izlaganju on se pita i kako se mi u savremenom društvu odnosimo prema starima, i zaključuje da smo negde na sredini ove dve krajnosti.

Često ostavljamo svoje roditelje za sobom, i oni ostaju usamljeni, odvojeni od prijatelja i porodice, a nisu nam potrebna ni njihova znanja jer se tehnologija danas daleko brže menja a potrebne informacije nalazimo na internetu.

Ipak, on ističe da treća generacija i dalje može da pruži društvu mnogo toga, naravno, ukoliko to sama želi: od najbolje nege za unuke, do iskustva prevazilaženja velikih kriza i “neočekivanih” katastrofa. Pogledajte cijelo izlaganje “Kako društva mogu bolje da ostare zajedno?” na TED-u (sa prevodom).

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci