Poboljšanje servisa podrške starijim građanima u Podgorici

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša i sekretar Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Ivan Terzić, razgovarali su sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore Jelenom Dubak oko zajedničkih aktivnosti na pružanju kvalitetnijih usluga starijim građanima Podgorice.

Na sastanku je dogovoreno da se obučeni volonteri Crvenog krsta Crne Gore pridruže geronto-domaćicama kako bi obogatili usluge koje one pružaju starijim građanima. Tako će korisnici ovog servisa koji finansira Glavni grad, pored redovnih usluga koje dobijaju od strane geronto-domaćica, kroz druženja sa volonterima Crvenog krsta imati priliku prvenstveno da rade na primjeni koncepta zdravog starenja. Volonteri će starijim građanima davati savjete kako adekvatnije da se hrane, koje vježbe da rade, kako da preveniraju određene povrede i bolesti, kako bi njihovo starenje bilo zdravije i kvalitetnije. Pored toga, oni će se družiti sa njima i pokušati u ih u što većoj mjeri uključe u društvene aktivnosti.

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša je na sastanku naveo da je i ovo poboljšanje postojećeg servisa nastavak aktivne brige Glavnog grada o svojim starijim građanima. Podsjetio je i da je broj korisnika servisa Pomoć i njega u kući starim licima ove godine povećan za 30 odsto i da se za tu namjenu godišnje u budžetu izdvaja 100 hiljada eura.”Vjerujem da će saradnja sa Crvenim krstom kad je briga o starijoj populaciji u pitanju biti uspješna, kao i dosadašnje koje smo realizovali za druge ciljne grupe”- naveo je Mugoša. On je istakao da će se Glavni grad, u saradnji sa svojim partnerima, i u budućnosti truditi da starijim osobama učini starenje ljepšim i kvalitetnijim.

“Sigurna sam da će druženja naših volontera i korisnika servisa “Pomoć i njega u kući” biti obostrano korisno, jer i naši volonteri mogu mnogo toga da nauče od naših starijih i iskusnijih sugrađana. Drago nam je što ćemo koncept zdravog starenja implementirati i u Podgorici. Sigurna sam da ćemo kroz uspješnu saradnju sa Glavnim gradom i u narednom periodu unapređivati servise podrške za starije građane Podgorice”, navela je generalna sekretarka Jelena Dubak.

Sekretar Sekretarijata Ivan Terzić je podsjetio da u Glavnom gradu geronto-domaćice vode brigu od oko 120 starijih sugrađanki i sugrađana, koji se nalaze u lošijoj socijalnoj situaciji. Ovaj servis podrške obuhvata nabavku hrane, pripremu obroka i pomoć pri hranjenju, pomoć pri kretanju, pomoć pri održavanju higijene i higijene prostora, pomoć pri nabavci štampe i knjiga i plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i slično, posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo, nabavku i uzimanje ljekova i odvođenje na ljekarske preglede.

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci