Poboljšanje servisa podrške starijim građanima u Podgorici

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša i sekretar Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Ivan Terzić, razgovarali su sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore Jelenom Dubak oko zajedničkih aktivnosti na pružanju kvalitetnijih usluga starijim građanima Podgorice.

Na sastanku je dogovoreno da se obučeni volonteri Crvenog krsta Crne Gore pridruže geronto-domaćicama kako bi obogatili usluge koje one pružaju starijim građanima. Tako će korisnici ovog servisa koji finansira Glavni grad, pored redovnih usluga koje dobijaju od strane geronto-domaćica, kroz druženja sa volonterima Crvenog krsta imati priliku prvenstveno da rade na primjeni koncepta zdravog starenja. Volonteri će starijim građanima davati savjete kako adekvatnije da se hrane, koje vježbe da rade, kako da preveniraju određene povrede i bolesti, kako bi njihovo starenje bilo zdravije i kvalitetnije. Pored toga, oni će se družiti sa njima i pokušati u ih u što većoj mjeri uključe u društvene aktivnosti.

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša je na sastanku naveo da je i ovo poboljšanje postojećeg servisa nastavak aktivne brige Glavnog grada o svojim starijim građanima. Podsjetio je i da je broj korisnika servisa Pomoć i njega u kući starim licima ove godine povećan za 30 odsto i da se za tu namjenu godišnje u budžetu izdvaja 100 hiljada eura.”Vjerujem da će saradnja sa Crvenim krstom kad je briga o starijoj populaciji u pitanju biti uspješna, kao i dosadašnje koje smo realizovali za druge ciljne grupe”- naveo je Mugoša. On je istakao da će se Glavni grad, u saradnji sa svojim partnerima, i u budućnosti truditi da starijim osobama učini starenje ljepšim i kvalitetnijim.

“Sigurna sam da će druženja naših volontera i korisnika servisa “Pomoć i njega u kući” biti obostrano korisno, jer i naši volonteri mogu mnogo toga da nauče od naših starijih i iskusnijih sugrađana. Drago nam je što ćemo koncept zdravog starenja implementirati i u Podgorici. Sigurna sam da ćemo kroz uspješnu saradnju sa Glavnim gradom i u narednom periodu unapređivati servise podrške za starije građane Podgorice”, navela je generalna sekretarka Jelena Dubak.

Sekretar Sekretarijata Ivan Terzić je podsjetio da u Glavnom gradu geronto-domaćice vode brigu od oko 120 starijih sugrađanki i sugrađana, koji se nalaze u lošijoj socijalnoj situaciji. Ovaj servis podrške obuhvata nabavku hrane, pripremu obroka i pomoć pri hranjenju, pomoć pri kretanju, pomoć pri održavanju higijene i higijene prostora, pomoć pri nabavci štampe i knjiga i plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i slično, posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo, nabavku i uzimanje ljekova i odvođenje na ljekarske preglede.

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci