Doktorica mora da vrati pare za specijalizaciju: Nakon pet godina usavršavanja otišla da radi u Srbiju

Bivša doktorica Doma zdravlja u Pljevljima Anka Borović moraće da vrati oko 80 hiljada eura jer je nakon pet godina specijalizacije otišla da radi u Srbiju

Bivša doktorica Doma zdravlja u Pljevljima Anka Borović moraće da vrati oko 80 hiljada eura toj zdravstvenoj ustanovi, zbog nepoštovanja ugovora o specijalizaciji.

Nakon više od desetak godina spora, presuda Osnovnog suda u Pljevljima postala je izvršna, pa će Borović, koja trenutno živi i radi u Vranju, Domu zdravlja u Pljevljima, morati da vrati oko 40.585 eura, koliko su su procijenjeni troškovi njene specijalizacije iz radiologije i skoro toliko novca po osnovu kamate.

U Domu zdravlja “Vijestima” su kazali da će Borović dug otplaćivati u ratama, tako što će joj se mjesečno od plate odbijati određeni iznos novca, najviše do 50 odsto od zarade.

Borović je sa Domom zdravlja u Pljevljima potpisala ugovor o specijalizaciji iz radiologije 11. septembra 2001, prema kojem je nakon završenog školovanja bila obavezna da ostane da radi u Domu zdravlja u Pljevljima najmanje onoliko vremena koliko je trajao specijalistički staž. Ugovorom je precizirano da u roku od 30 dana od dana neispunjenja ugovorene obaveze, mora vratiti troškove školovanja u slučaju prestanka radnog odnosa njenom krivicom.

Specijalistički staž trajao je od 1. oktobra 2001. godine do 1. novembra 2006. godine, odnosno pet godina i jedan mjesec, pa je prema Ugovora o specijalizaciji, Borović bila u obavezi da po položenom specijalističkom ispitu isto toliko ostane da radi u pljevaljskom Domu zdravlja.

Borović je, kako je sud utvrdio, mjesec i po nakon završene specijalizacije odjavila prebivalište u Pljevljima i odselila se u Vranje, gdje je zasnovala radni odnos u tamošnjem zdravstvenom centru u julu 2007. kao radiolog.

Dan nakon zasnivanja radnog odnosa u Vranju, Dom zdravlja u Pljevljima je prekinuo radni odnos Borović zbog neopravdanog odsustva sa posla vise od pet radnih dana, jer kako je navedeno u presudi na posao nije dolazila od 1. maja 2007. godine.

“Iz specifikacije troškova koju je sačinio tužilac na osnovu službene evidencije Borović, utvrđeno je da ukupni troškovi koje je tužilac imao u vezi sa specijalizacijom tužene iznosi 40.585 eura, i odnose se na zaradu sa porezima i doprinosima, topli obrok, prevoz odvojen život i regres za korišćenje godišnjeg odmora”.

U žalbi na presudu Borović je navela da je prije donošenja odluke trebalo riješti prethodno pitanje da li je postojao razlog za otkaz ugovora o radu zbog neopravdanog odsustva sa posla, jer se ona u periodu od 28. aprila 2007. do septembra 2007. godine nalazila na porodiljskom odsustvu, što sud nije prihvatio jer je utvrđeno da joj je radni odnos prestao njenom krivicom.

Sud je odbacio i njen prigovor o nenadležnosti suda u Pljevljima, s obzirom da je ona državljanin te države, jer je obaveza nastala za vrijeme dok je ona boravila u Crnoj Gori gdje je zasnovala radni odnos.

 

penzioneri.me/vijesti

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci