Doktorica mora da vrati pare za specijalizaciju: Nakon pet godina usavršavanja otišla da radi u Srbiju

Bivša doktorica Doma zdravlja u Pljevljima Anka Borović moraće da vrati oko 80 hiljada eura jer je nakon pet godina specijalizacije otišla da radi u Srbiju

Bivša doktorica Doma zdravlja u Pljevljima Anka Borović moraće da vrati oko 80 hiljada eura toj zdravstvenoj ustanovi, zbog nepoštovanja ugovora o specijalizaciji.

Nakon više od desetak godina spora, presuda Osnovnog suda u Pljevljima postala je izvršna, pa će Borović, koja trenutno živi i radi u Vranju, Domu zdravlja u Pljevljima, morati da vrati oko 40.585 eura, koliko su su procijenjeni troškovi njene specijalizacije iz radiologije i skoro toliko novca po osnovu kamate.

U Domu zdravlja “Vijestima” su kazali da će Borović dug otplaćivati u ratama, tako što će joj se mjesečno od plate odbijati određeni iznos novca, najviše do 50 odsto od zarade.

Borović je sa Domom zdravlja u Pljevljima potpisala ugovor o specijalizaciji iz radiologije 11. septembra 2001, prema kojem je nakon završenog školovanja bila obavezna da ostane da radi u Domu zdravlja u Pljevljima najmanje onoliko vremena koliko je trajao specijalistički staž. Ugovorom je precizirano da u roku od 30 dana od dana neispunjenja ugovorene obaveze, mora vratiti troškove školovanja u slučaju prestanka radnog odnosa njenom krivicom.

Specijalistički staž trajao je od 1. oktobra 2001. godine do 1. novembra 2006. godine, odnosno pet godina i jedan mjesec, pa je prema Ugovora o specijalizaciji, Borović bila u obavezi da po položenom specijalističkom ispitu isto toliko ostane da radi u pljevaljskom Domu zdravlja.

Borović je, kako je sud utvrdio, mjesec i po nakon završene specijalizacije odjavila prebivalište u Pljevljima i odselila se u Vranje, gdje je zasnovala radni odnos u tamošnjem zdravstvenom centru u julu 2007. kao radiolog.

Dan nakon zasnivanja radnog odnosa u Vranju, Dom zdravlja u Pljevljima je prekinuo radni odnos Borović zbog neopravdanog odsustva sa posla vise od pet radnih dana, jer kako je navedeno u presudi na posao nije dolazila od 1. maja 2007. godine.

“Iz specifikacije troškova koju je sačinio tužilac na osnovu službene evidencije Borović, utvrđeno je da ukupni troškovi koje je tužilac imao u vezi sa specijalizacijom tužene iznosi 40.585 eura, i odnose se na zaradu sa porezima i doprinosima, topli obrok, prevoz odvojen život i regres za korišćenje godišnjeg odmora”.

U žalbi na presudu Borović je navela da je prije donošenja odluke trebalo riješti prethodno pitanje da li je postojao razlog za otkaz ugovora o radu zbog neopravdanog odsustva sa posla, jer se ona u periodu od 28. aprila 2007. do septembra 2007. godine nalazila na porodiljskom odsustvu, što sud nije prihvatio jer je utvrđeno da joj je radni odnos prestao njenom krivicom.

Sud je odbacio i njen prigovor o nenadležnosti suda u Pljevljima, s obzirom da je ona državljanin te države, jer je obaveza nastala za vrijeme dok je ona boravila u Crnoj Gori gdje je zasnovala radni odnos.

 

penzioneri.me/vijesti

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci