Starije osobe ih teže podnose: Dječje bolesti opasne su za odrasle

Sve u svoje vrijeme, govorile su bake. To važi i za bolesti koje je trebalo da preležite kao mali, međutim, šta se dešava kada ih dobijemo kao odrasli

Sve je češća pojava da i odrasli ljudi, koji su već zagazili u petu deceniju, obole od neke dječje bolesti.
Razlog za to je što u djetinjstvu nisu preležali sve boljke i sada mogu vrlo lako da ih dobiju kad dođu u kontakt sa inficiranom decom. Odrasli mnogo teže podnose ove bolesti.

OVČJE BOGINJE – (varičele) najteže su zbog svraba i ožiljaka

Simptomi: Kod odraslih su svrab i osip znatno intenzivniji nego kod djece. U oko 20 odsto slučajeva dolazi do zapaljenja pluća. Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičele ne dođe u kontakt s bolesnim djetetom.

Savjet: Boginje se posipaju posebno napravljenim puderom ili tečnošću, a temperatura se skida uobičajenim ljekovima.

ZAUŠKE – kod muškaraca mogu izazvati sterilitet

Simptomi: Pored simptoma koji su slični onima koji se javljaju i u slučaju prehlade, ovde se osjećaju i bolovi prilikom gutanja i žvakanja. Razlog za to je oticanje najveće pljuvačna žlezda. Često ova bolest prođe neopaženo. U ranoj trudnoći zauške mogu da ugroze fetus. Kod muškaraca može da se pojavi zapaljenje mošnica, što može da dovede do steriliteta.

Savjet: Protiv oticanja u predelu ušiju pomaže stavljanje vlažnih i hladnih obloga. Trebalo bi da se izbegavaju kisele namirnice kako se ne bi nadražilo izlučivanje sekreta.

MALE BOGINJE – (morbile) izazivaju komplikacije

Simptomi: Osobe inficirane malim boginjama postaju osetljive na svetlost, imaju povišenu temperaturu i crvene fleke po cijelom tijelu. Kod odraslih bolest često prolazi teže nego kod djece. Budući da im je imunološki sistem oslabljen, često dolazi do komplikacija, recimo zapaljenja pluća ili encefalitisa.

Savjet: Ne postoji terapija protiv malih boginja koje su izazvali virusi. Mogu samo da se ublaže simptomi. U akutnoj fazi, koja traje otprilike nedelju dana, neophodno je ležanje u krevetu i mirovanje. Posle infekcije malim boginjama ili vakcinom i revakcinacijom protiv njih, osoba uglavnom više ne može da oboli od ove bolesti.

Veliki kašalj – Traje i po dva mjeseca

Simptomi: Tipični su napadi kašlja koji traju nedeljama. Neretko se kao posledica javljaju zapaljenje pluća i upala srednjeg uha, kao i inkontinencija (nevoljno puštanje urina) i diskus hernija, koju izaziva naprezanje kod jakog kašlja.

Savjet: Treba piti što više tečnosti. Inhaliranje morskom solju smiruje disajne puteve. Ako je kašalj naročito jak, pomažu i pumpice za astmatičare, prema preporuci ljekara.

penzioneri.me/kurir.rs

 

 

Slične novosti

Danas isplata penzija, prosječna 328 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares0 views

Danas isplata penzija, prosječna 328 eura

Redakcija - sep 19, 2022

Isplata penzija za avgust počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO). Prosječna penzija za avgust iznosi 328,38 eura. Od…

U četvrtak protest penzionera, traže ostavku Košute
Novosti
shares0 views

U četvrtak protest penzionera, traže ostavku Košute

Redakcija - sep 11, 2022

Više organizacija koje se bore za prava penzonera organizovaće u četvrtak u 11 sati protest ispred Fonda PIO. Neki od njihovih zahtjeva su…

ZBOG UTVRĐENIH ZLOUPOTREBA: Savez penzionera više neće dobijati novac iz budžeta i Fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares0 views

ZBOG UTVRĐENIH ZLOUPOTREBA: Savez penzionera više neće dobijati novac iz budžeta i Fonda PIO

Redakcija - sep 10, 2022

Savez udruženja penzionera više neće dobijati novac iz budžeta i Fonda PIO kako bi ga po svojim kriterijumima dijelio ugroženim penzionerima kao socijalnu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci