Trovanje hranom ljeti najviše izazivaju ove namirnice

Bolesti izazvane hranom česte su ljeti zbog neadekvatnih uslova u kojima se drže namirnice u prodavnicama i piljarama jer toplota pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju različite stomačne probleme.

Opasnost nas vreba i iz salate, ne samo iz mesa za koje najčešće sumnjamo da izaziva trovanje. Hrana koja se najčešće smatra izazivačem zaraze je riba, mliječni proizvodi i piletina. Ona koja je najčešće povezana sa trovanjem je piletina, svinjetina i povrće.

Najveći izazivač zaraze je norovirus (38 odsto), salmonela (30 odsto), a ešerihija koli se našla u 6 odsto slučajeva zaraze. Norovirus je zarazno oboljenje koje pogađa gastrointestinalni trakt i izaziva klasične simptome trovanja kao što je povraćanje, mučnina i dijareja koja traje nekoliko dana. Većina odraslih osoba se oporavi od infekcije bez ljekova već samo uz neophodnu hidrataciju i odmor.

Kada je riječ o bakterijama, najveći broj slučajeva trovanja je zbog listerije, salmonele i ešerihije. Salmonela i listerija često se nađu u hrani koja ranije nije smatrana rizičnom kao što su žitarice, krekeri i kikiriki. Ukoliko nemaju neke hronične bolesti, trovanje hranom za odrasle osobe nije mnogo opasno i može da prođe za par dana. Najveća opasnost prijeti osobama kojima je ugrožen imuni sistem kao što su oboljeli od HIV-a, osobe koje idu na hemoterapiju, veoma mala djeca čiji imuni sistem nije još uvek razvijen, trudnice i starije osobe.

Više slučajeva trovanja hranom zabilježeno je u restoranima, a mnogo manje u kućnim uslovima. Kada spremamo hranu kod kuće, onda imamo bolje uslove i bolju kontrolu nad higijenom. Češće peremo ruke i namirnice, kuvamo na određenoj temperaturi i držimo meso odvojeno od drugih namirnica ako što je voće i povrće. Ukoliko vodite računa o ovim uslovima, onda nemate razloga za brigu.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci