15 minuta vježbanja dnevno je dovoljno za duži život

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da je samo 15 minuta vježbanja dnevno dovoljno da biste produžili svoj život.

U istraživanju, koje je trajalo 10 godina, je učestvovalo više od 123.000 ljudi, starijih od 60 godina.Naučnici su proučavali životne navike svih učesnika, uključujući navike vježbanja i prehrane.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe koje svaki dan vježbaju barem 15 minuta, imaju za 30% manji rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe koje vježbaju manje ili nikako.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da vježbanje ima pozitivan utjecaj na zdravlje. Prethodna istraživanja su pokazala da svakodnevnim vježbanjem možete smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, dijabetesa tipa 2.

Sve osobe trebaju svaki dan vježbati barem 15 minuta laganim intenzitetom, izjavio je voditelj istraživanja dr. David Hupin.

Dosadašnja istraživanja su pokazala je 15 minuta šetnje umjerenim intenzitetom dovoljno da osjetite prednosti vježbanja, kao što su smanjenje tjelesne težine, bolja cirkulacija krvi, bolje raspoloženje, pamćenje i smanjena potreba za uzimanjem lijekova za regulaciju krvnog pritiska.

penzioneri.me/centarzdravlja.hr

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci