Najraniji simptomi raka kod muškaraca

Rak je vodeći uzročnik smrti među odraslim muškarcima. Jednom kada se rak proširi vrlo ga je teško izliječiti, zbog čega je važno upoznati se s najranijim simptomima raka.

Nagle i učestale promjene u radu probavnog sistema mogu biti posljedica raka debelog crijeva ili anusa. Rak debelog crijeva se može razviti na bilo kojem dijelu debelog crijeva i uzrokuje simptome kao što su proliv, zatvor, plinovi i bolovi na području abdomena.

Krvarenje iz anusa može biti jedan od prvih simptoma raka anusa. Iako krvarenje iz anusa mogu uzrokovati i druga stanja, kao što su hemoroidi, svakako bi bilo dobro da se obratite doktoru. Stručnjaci svim muškarcima koji su stariji od 50 godina savjetuju redovne preglede.

Inkontinencija i urinarne promjene su vrlo uobičajena posljedica starenja. Ipak, urinarne promjene, uzrokovane rakom prostate, su nešto drugačije:

  • inkontinencija
  • otežano mokrenje
  • oduženo mokrenje
  • intenzivno naprezanje tokom mokrenja.

Krv u mokraći nikada nemojte zanemariti jer je uobičajeni simptom raka mokraćnog mjehura. Ovo je jedan od najčešćih tipova raka, naročito kod pušača i bivših pušača. Krv u mokraći može biti posljedica prostatitisa, raka prostate i infekcije urinarnog trakta.

Bolovi u donjem dijelu leđa su jedan od najranijih simptoma raka. Za razliku od uobičajenih bolova u leđima, bolovi u leđima uzrokovani rakom prostate mogu uzrokovati jaku napetost i osjećaj nelagode koji se širi prema kukovima.

Hroničan kašalj je jedan od najranijih simptoma raka pluća. Ako je kašalj popraćen iskašljavanjem krvi, što prije se obratite doktoru .

Rak testisa je nešto rjeđi od raka prostate, pluća i debelog crijeva. Ipak, nemojte zanemarivati ovaj simptom. Kvržice na testisima su najraniji simptom raka testisa. Hroničan umor možete shvatiti kao znak koji vam tijelo šalje da bi vas upozorilo kako nešto nije u redu. Kako se rak širi, tako će umor postajati intenzivniji. Hronični umor je vrlo često simptom raka debelog crijeva.

Naglo i neobjašnjivo mršavljenje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema i raznih vrsta raka. Ako ste naglo smršali, bez obzira na to što su vaše životne navike ostale iste, svakako se obratite doktoru.

Rak dojke se ne javlja samo kod žena. Muškarci takođe trebaju biti oprezni. Ako ste primijetili kvržice u grudima, svakako se obratite doktoru, naročito ako u porodičnoj anamnezi imate slučajeve raka dojke.

penzioneri.me/centarzdravlja.hr

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci