Najraniji simptomi raka kod muškaraca

Rak je vodeći uzročnik smrti među odraslim muškarcima. Jednom kada se rak proširi vrlo ga je teško izliječiti, zbog čega je važno upoznati se s najranijim simptomima raka.

Nagle i učestale promjene u radu probavnog sistema mogu biti posljedica raka debelog crijeva ili anusa. Rak debelog crijeva se može razviti na bilo kojem dijelu debelog crijeva i uzrokuje simptome kao što su proliv, zatvor, plinovi i bolovi na području abdomena.

Krvarenje iz anusa može biti jedan od prvih simptoma raka anusa. Iako krvarenje iz anusa mogu uzrokovati i druga stanja, kao što su hemoroidi, svakako bi bilo dobro da se obratite doktoru. Stručnjaci svim muškarcima koji su stariji od 50 godina savjetuju redovne preglede.

Inkontinencija i urinarne promjene su vrlo uobičajena posljedica starenja. Ipak, urinarne promjene, uzrokovane rakom prostate, su nešto drugačije:

  • inkontinencija
  • otežano mokrenje
  • oduženo mokrenje
  • intenzivno naprezanje tokom mokrenja.

Krv u mokraći nikada nemojte zanemariti jer je uobičajeni simptom raka mokraćnog mjehura. Ovo je jedan od najčešćih tipova raka, naročito kod pušača i bivših pušača. Krv u mokraći može biti posljedica prostatitisa, raka prostate i infekcije urinarnog trakta.

Bolovi u donjem dijelu leđa su jedan od najranijih simptoma raka. Za razliku od uobičajenih bolova u leđima, bolovi u leđima uzrokovani rakom prostate mogu uzrokovati jaku napetost i osjećaj nelagode koji se širi prema kukovima.

Hroničan kašalj je jedan od najranijih simptoma raka pluća. Ako je kašalj popraćen iskašljavanjem krvi, što prije se obratite doktoru .

Rak testisa je nešto rjeđi od raka prostate, pluća i debelog crijeva. Ipak, nemojte zanemarivati ovaj simptom. Kvržice na testisima su najraniji simptom raka testisa. Hroničan umor možete shvatiti kao znak koji vam tijelo šalje da bi vas upozorilo kako nešto nije u redu. Kako se rak širi, tako će umor postajati intenzivniji. Hronični umor je vrlo često simptom raka debelog crijeva.

Naglo i neobjašnjivo mršavljenje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema i raznih vrsta raka. Ako ste naglo smršali, bez obzira na to što su vaše životne navike ostale iste, svakako se obratite doktoru.

Rak dojke se ne javlja samo kod žena. Muškarci takođe trebaju biti oprezni. Ako ste primijetili kvržice u grudima, svakako se obratite doktoru, naročito ako u porodičnoj anamnezi imate slučajeve raka dojke.

penzioneri.me/centarzdravlja.hr

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci