Najraniji simptomi raka kod muškaraca

Rak je vodeći uzročnik smrti među odraslim muškarcima. Jednom kada se rak proširi vrlo ga je teško izliječiti, zbog čega je važno upoznati se s najranijim simptomima raka.

Nagle i učestale promjene u radu probavnog sistema mogu biti posljedica raka debelog crijeva ili anusa. Rak debelog crijeva se može razviti na bilo kojem dijelu debelog crijeva i uzrokuje simptome kao što su proliv, zatvor, plinovi i bolovi na području abdomena.

Krvarenje iz anusa može biti jedan od prvih simptoma raka anusa. Iako krvarenje iz anusa mogu uzrokovati i druga stanja, kao što su hemoroidi, svakako bi bilo dobro da se obratite doktoru. Stručnjaci svim muškarcima koji su stariji od 50 godina savjetuju redovne preglede.

Inkontinencija i urinarne promjene su vrlo uobičajena posljedica starenja. Ipak, urinarne promjene, uzrokovane rakom prostate, su nešto drugačije:

  • inkontinencija
  • otežano mokrenje
  • oduženo mokrenje
  • intenzivno naprezanje tokom mokrenja.

Krv u mokraći nikada nemojte zanemariti jer je uobičajeni simptom raka mokraćnog mjehura. Ovo je jedan od najčešćih tipova raka, naročito kod pušača i bivših pušača. Krv u mokraći može biti posljedica prostatitisa, raka prostate i infekcije urinarnog trakta.

Bolovi u donjem dijelu leđa su jedan od najranijih simptoma raka. Za razliku od uobičajenih bolova u leđima, bolovi u leđima uzrokovani rakom prostate mogu uzrokovati jaku napetost i osjećaj nelagode koji se širi prema kukovima.

Hroničan kašalj je jedan od najranijih simptoma raka pluća. Ako je kašalj popraćen iskašljavanjem krvi, što prije se obratite doktoru .

Rak testisa je nešto rjeđi od raka prostate, pluća i debelog crijeva. Ipak, nemojte zanemarivati ovaj simptom. Kvržice na testisima su najraniji simptom raka testisa. Hroničan umor možete shvatiti kao znak koji vam tijelo šalje da bi vas upozorilo kako nešto nije u redu. Kako se rak širi, tako će umor postajati intenzivniji. Hronični umor je vrlo često simptom raka debelog crijeva.

Naglo i neobjašnjivo mršavljenje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema i raznih vrsta raka. Ako ste naglo smršali, bez obzira na to što su vaše životne navike ostale iste, svakako se obratite doktoru.

Rak dojke se ne javlja samo kod žena. Muškarci takođe trebaju biti oprezni. Ako ste primijetili kvržice u grudima, svakako se obratite doktoru, naročito ako u porodičnoj anamnezi imate slučajeve raka dojke.

penzioneri.me/centarzdravlja.hr

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci