Uloga bake i deke

Tanka je linija između brige za unuke i uplitanja u njihovo vaspitanje, a bake i deke je često prekorače. Kako roditelji treba da se postave u toj situaciji?

Podižući vas, vaši roditelji su ulagali mnogo ljubavi, truda i vremena da bi vam obezdedili lijep i udoban život. Zato bi bake i deke trebalo da zaborave na roditeljsku ulogu, i neopterećeno uživaju u unucima.  Djeca razumeju da kod vas ne mogu očekivati isti tretman kao od baka i deka i znaju da nećete biti tako popustljivi.

Važno je da između unuka i baka i deka postoji emocionalna povezanost i toplina.  Deca mogu da mnogo nauče od starijih – strpljenju, toleranciji, lijepim manirima, tim prije što bake i deke imaju puno vremena u odnosu na preopterećene roditelje. Vreme provedeno sa bakama i dekama uči ih važnosti porodičnih veza i porodičnoj privrženosti.  Pored toga, ako vaše dete provodi prijatno vreme s bakama i dekama, verovatno će jednog dana podsticati svoju djecu na druženje s vama.

U većini porodica danas, oba roditelja rade, pa silom prilika manje učestvuju u važnim pitanjima razvoja djeteta, kao što su socijalizacija, disciplina ili jezički razvoj.  Ukoliko baka i deka preuzmu ulogu „čuvara“, može se desiti da postanu loši vaspitači,  jer preterana popustljivost vodi ka pomeranju granica u vaspitanju djece.

Zato, evo nekoliko savjeta za roditelje:

 • U zajedničkom razgovoru odredite nekoliko osnovnih pravila kojih svi treba da se pridržavaju,  na primer, oko gledanja televizije
 • Ukoliko postoji neslaganje u stavovima izmedju vas i vaših (ili partnerovih) roditelja, odmah to raspravite, ali ne pred djecom. Ako osećate uplitanje, dvostruke igre, zauzimanje strana ili slično, reagujte.
 • Objasnite svakom članu porodice šta od njega očekujete.
 • Zahvalite roditeljima na pomoći ili nekom dobrom potezu. To će ih ohrabriti i dati smjernicu da čine „pravu stvar“, jer su i oni osetljivi i nesigurni jer ih ipak godine ograničavaju.
 • Ne očekujte previše.  Krenite od onoga da je „svaka pomoć dobrodošla“.
 • Ukažite im poverenje zbog njihovog znanja i iskustva, ali i zbog ljubavi koju osećaju za unuke.
 • Redovna porodična druženja važna su za održavanje porodičnih odnosa.
 • Budite dobar primjer, jer kako vi posupate prema vašim roditeljima, tako će jednog dana vaša djeca postupati prema vama.
 • Budite spremni i da se suočite sa promenama, jer ne znači da ukoliko ste vi povezani sa roditeljima, da će i vaša djeca biti povezana s vama.

Savjeti za bake i deke:

 • Ne miješajte se u osjetljiva pitanja. Uključite se samo ako vas pitaju za savjet.
 • Budite fleksibilni. Zahtevi današnjice, a i unuka i njihovih roditelja se mijenjaju. Ono što je bilo aktualno i značajno juče, ne mora važiti i za sjutra.
 • Pokušajte da nadoknadite unucima ono što gube zbog prezaposlenosti roditelja. Vodite ih u šetnju, pričajte, crtajte, igrajte se. Možda ni vi niste to stizali kada ste bili u njihovoj situaciji i godinama.
 • Pokušajte da unucima prenesete porodične vrijednosti i objasnite im njihovu važnost.
 • Dajte prednost odlukama roditelja. Ukoliko ima neslaganja među njima, saslušajte ih i dajte im mudar savet vođen vašim iskustvom.
 •  Ukoliko živite u zajedničkom domaćinstvu, povremeno negde otputujte, da osete kada vas nema. I vama je potreban odmor.
 • Pomozite svojim unucima i njihovim roditeljima svojim znanjem i iskustvom, ali im nemojte nametati svoje stavove. Nenametljivost je već sama po sebi pomoć.

penzioneri.me/mojpedijatar.co.rs

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci