Uloga bake i deke

Tanka je linija između brige za unuke i uplitanja u njihovo vaspitanje, a bake i deke je često prekorače. Kako roditelji treba da se postave u toj situaciji?

Podižući vas, vaši roditelji su ulagali mnogo ljubavi, truda i vremena da bi vam obezdedili lijep i udoban život. Zato bi bake i deke trebalo da zaborave na roditeljsku ulogu, i neopterećeno uživaju u unucima.  Djeca razumeju da kod vas ne mogu očekivati isti tretman kao od baka i deka i znaju da nećete biti tako popustljivi.

Važno je da između unuka i baka i deka postoji emocionalna povezanost i toplina.  Deca mogu da mnogo nauče od starijih – strpljenju, toleranciji, lijepim manirima, tim prije što bake i deke imaju puno vremena u odnosu na preopterećene roditelje. Vreme provedeno sa bakama i dekama uči ih važnosti porodičnih veza i porodičnoj privrženosti.  Pored toga, ako vaše dete provodi prijatno vreme s bakama i dekama, verovatno će jednog dana podsticati svoju djecu na druženje s vama.

U većini porodica danas, oba roditelja rade, pa silom prilika manje učestvuju u važnim pitanjima razvoja djeteta, kao što su socijalizacija, disciplina ili jezički razvoj.  Ukoliko baka i deka preuzmu ulogu „čuvara“, može se desiti da postanu loši vaspitači,  jer preterana popustljivost vodi ka pomeranju granica u vaspitanju djece.

Zato, evo nekoliko savjeta za roditelje:

 • U zajedničkom razgovoru odredite nekoliko osnovnih pravila kojih svi treba da se pridržavaju,  na primer, oko gledanja televizije
 • Ukoliko postoji neslaganje u stavovima izmedju vas i vaših (ili partnerovih) roditelja, odmah to raspravite, ali ne pred djecom. Ako osećate uplitanje, dvostruke igre, zauzimanje strana ili slično, reagujte.
 • Objasnite svakom članu porodice šta od njega očekujete.
 • Zahvalite roditeljima na pomoći ili nekom dobrom potezu. To će ih ohrabriti i dati smjernicu da čine „pravu stvar“, jer su i oni osetljivi i nesigurni jer ih ipak godine ograničavaju.
 • Ne očekujte previše.  Krenite od onoga da je „svaka pomoć dobrodošla“.
 • Ukažite im poverenje zbog njihovog znanja i iskustva, ali i zbog ljubavi koju osećaju za unuke.
 • Redovna porodična druženja važna su za održavanje porodičnih odnosa.
 • Budite dobar primjer, jer kako vi posupate prema vašim roditeljima, tako će jednog dana vaša djeca postupati prema vama.
 • Budite spremni i da se suočite sa promenama, jer ne znači da ukoliko ste vi povezani sa roditeljima, da će i vaša djeca biti povezana s vama.

Savjeti za bake i deke:

 • Ne miješajte se u osjetljiva pitanja. Uključite se samo ako vas pitaju za savjet.
 • Budite fleksibilni. Zahtevi današnjice, a i unuka i njihovih roditelja se mijenjaju. Ono što je bilo aktualno i značajno juče, ne mora važiti i za sjutra.
 • Pokušajte da nadoknadite unucima ono što gube zbog prezaposlenosti roditelja. Vodite ih u šetnju, pričajte, crtajte, igrajte se. Možda ni vi niste to stizali kada ste bili u njihovoj situaciji i godinama.
 • Pokušajte da unucima prenesete porodične vrijednosti i objasnite im njihovu važnost.
 • Dajte prednost odlukama roditelja. Ukoliko ima neslaganja među njima, saslušajte ih i dajte im mudar savet vođen vašim iskustvom.
 •  Ukoliko živite u zajedničkom domaćinstvu, povremeno negde otputujte, da osete kada vas nema. I vama je potreban odmor.
 • Pomozite svojim unucima i njihovim roditeljima svojim znanjem i iskustvom, ali im nemojte nametati svoje stavove. Nenametljivost je već sama po sebi pomoć.

penzioneri.me/mojpedijatar.co.rs

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci