Nedovoljno sna uništava naše tijelo

Elon Mask je na to odgovorio tweetom u 2:30 nakon što je došao kući iz fabrike: “Misliš da je to odabir. Nije.”

Posljednjih nekoliko godina čini nam se da svako doživljava prekomjeran stres, hroničan nedostatak vremena i neispavanost. I ne samo to, kao da se pokušavamo takmičiti ko je više pod stresom i ko manje spava.

Neispavanost uzrokuje bolesti

Business Insider naglašava da nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na naše tijelo i mozak. Neke od posljedica su slabije kratkoročno i dugoročno pamćenje, sporije reakcije, razdražljivost, ali one ne iznenađuju jer smo ih vjerovatno doživjeli. No postoje i druge mnogo teže posljedice.

Razna istraživanja su pokazala da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od nekih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva i dojke, kao i Alchajmerova bolest, dijabetes tipa 2 i upalna bolest crijeva. Slično tome, neke su studije istakle da spavanje pomaže očistiti mozak od beta-amiloidnog proteina koji se može nakupiti kad smo budni. To je protein koji je povezan s Alchajmerovom bolešću.

U slučaju da bolujete od astme, artritisa, Kronove bolesti i nekih kardiovaskularnih bolesti, nedostatak sna ih može bitno pogoršati.

Neispavanost utiče i na naš društveni život. Istraživači su otkrili da se mlađi odrasli ljudi manje socijalizuju zbog nedostatka sna, a time i da su usamljeniji. Da bi stvar bila još gora, usamljene osobe ne spavaju dobro, što može dovesti do začaranog kruga.  Promijenite svoj raspored i ubacite barem još jedan dodatni sat sna, prenosi zdrava krava.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci