Crna čokolada pomaže starijim ljudima da lakše hodaju

Pacijenti sa arterijskim problemima u nogama bi mogli da poboljšaju svoje stanje ukoliko prethodno unesu makar jedan red crne čokolade.

Za većinu nas, crna čokolada je samo jedna fina poslastica, međutim kako istraživanja navode, starijim ljudima bi mogla da pomogne u hodanju.

Istraživanja su otkrila da bi stariji ljudi sa problemima sa arterijama mogli malo duže da hodaju nakon što prvo pojedu tamnu čokoladu.

Periferna arterijska bolest se javlja kod starijih ljudi, uglavnom preko 70 godina. Tada dolazi do smanjenog protoka krvi, bola, grčeva i umora kako u nogama tako i u kukovima.

U istraživanju je 14 muškaraca i 6 žena, starosti od 60 do 78 povećalo svoju sposobnost da hodaju, pošto su pojeli tamnu čokoladu. Poboljšanje se nije uočilo nakon konzumiranja mlečne čokolade, prenosi dailymail.co.uk.

Istraživači su otkrili da jedinjenja koja se nalaze u kakau, polifenoli, mogu da utiču na poboljšanje protoka krvi u perifernim arterijama.

Tamna čokolada, korišćena u istraživanju, imala je 85% kakaa, dok je mlečna čokolada imala manje od 30%.

Naučnici ističu da poboljšanja vezana za polifenole, tek treba da budu dodatno ispitana što se dugoročne potrošnje tiče.

Polifenoli se još mogu naći u sušenoj nani, lešnicima, semenu celera itd.

penzioneri.me/srbijadanas.com

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci