Kafa produžava život

Djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva.

NJUJORK – Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja kafe su pod manjim smrtnim rizikom u narednih 14 godina od onih koji je uopšte ne piju ili je retko piju, rezultat je američke studije, kojom je bilo obuhvaćeno čak 400.000 ljudi.

Pokazalo se da je kafa naročito djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva, prenosi Rojters.

Vođa istraživanja Nil Fridman, iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Rokvilu, Merilend, ističe kako je poznato da kafa utiče na mozak, tako da je moguće da to ima neku ulogu. On navodi i mogući uticaj kafe na zdravlje kostiju.

Oko kafe se već dugo lome koplja. Neke ranije studije su ukazale da su ljubitelji kafe pod manjim rizikom od dijabetesa, a druge da ovaj napitak možda povećava rizik od srčanih bolesti.”Za one koji piju kafu, nema razloga da s tim prestanu. S vremena na vrijeme, neko će reći da to nije zdravo, ali ja mislim da ovo istraživanje podupire stanovište da kafa ne škodi”, kaže Lorens Krakof, kardiolog Medicinskog fakulteta Maunt Sinaj u Njujorku, uz ogradu da ipak ne bi ohrabrivao one koji ne piju kafu, da odjednom počnu da je konzumiraju u velikim količinama, očekujući neku korist od toga.

Tim s pomenutog instituta je istražio rezultate velike studije o ishrani i zdravlju iz 1995. i 1996. godine, kojom su bile obuhvaćene osobe starosti od 50 do 71 godine.

Učesnici te studije su bili praćeni do 2008. godine. Utvrđeno je da su muškarci koji su pili dvije do više od šest šolja kafe dnevno bili pod 10 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije od onih koji nisu pili kafu.

Žene koje su pile navedene količine kafu su bile pod čak 16 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije. Stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje ipak ima jednu manu. Naime, ona operiše s navikama ispitanika sredinom devedesetih, a te navike su kasnije mogle i da se promene.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci