Kafa produžava život

Djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva.

NJUJORK – Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja kafe su pod manjim smrtnim rizikom u narednih 14 godina od onih koji je uopšte ne piju ili je retko piju, rezultat je američke studije, kojom je bilo obuhvaćeno čak 400.000 ljudi.

Pokazalo se da je kafa naročito djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva, prenosi Rojters.

Vođa istraživanja Nil Fridman, iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Rokvilu, Merilend, ističe kako je poznato da kafa utiče na mozak, tako da je moguće da to ima neku ulogu. On navodi i mogući uticaj kafe na zdravlje kostiju.

Oko kafe se već dugo lome koplja. Neke ranije studije su ukazale da su ljubitelji kafe pod manjim rizikom od dijabetesa, a druge da ovaj napitak možda povećava rizik od srčanih bolesti.”Za one koji piju kafu, nema razloga da s tim prestanu. S vremena na vrijeme, neko će reći da to nije zdravo, ali ja mislim da ovo istraživanje podupire stanovište da kafa ne škodi”, kaže Lorens Krakof, kardiolog Medicinskog fakulteta Maunt Sinaj u Njujorku, uz ogradu da ipak ne bi ohrabrivao one koji ne piju kafu, da odjednom počnu da je konzumiraju u velikim količinama, očekujući neku korist od toga.

Tim s pomenutog instituta je istražio rezultate velike studije o ishrani i zdravlju iz 1995. i 1996. godine, kojom su bile obuhvaćene osobe starosti od 50 do 71 godine.

Učesnici te studije su bili praćeni do 2008. godine. Utvrđeno je da su muškarci koji su pili dvije do više od šest šolja kafe dnevno bili pod 10 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije od onih koji nisu pili kafu.

Žene koje su pile navedene količine kafu su bile pod čak 16 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije. Stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje ipak ima jednu manu. Naime, ona operiše s navikama ispitanika sredinom devedesetih, a te navike su kasnije mogle i da se promene.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci