Prosječne penzije u regionu: Evo gdje se nalazi Crna Gora

Prosječne penzije u državama nekadašnje Jugoslavije kreću se u prosjeku od 200 do 500 eura. Najniže penzije primaju nekadašnji radnici u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok su najviše u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Najveće penzije

Prosječna penzija u Crnoj Gori, prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, iznosi 284 eura.

Nešto više od 300 eura, prosječno primaju hrvatski penzioneri, dok ubjedljivo najveće penzije, kada su u pitanju bivše države SFRJ, imaju Slovenci. Zanimljivo, slovenački parlament nedavno je usvojio izmene zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, prema kojem će svi koji imaju pune uslove za starosnu penziju primati zagarantovanih 500 eura. Prema podacima Vlade Slovenije, minimalnu penziju od 500 eura primalo bi oko 45.200 penzionera. Zakon je prihvaćen bez ijednog glasa protiv, uprkos tome što su vladin predlog opozicione stranke ocijenile kao populistički potez, namijenjenim privlačenju birača u posljednjoj godini mandata sadašnje vlade.

Srbija na žačelju

Ubjedljivo najmanje prosječne penzije isplaćaju se u Srbiji. Penzioneri iz ove države prosječno imaju penziju od 200 eura, a čak dvije trećine od 1,7 miliona penzionera iz Srbije prima manje. Veću prosječnu penziju za 20 eura u odnosu na Srbiju primaju penzioneri Bosne i Hercegovine.

“Najniža penzija iznosi 166 eura, zagarantovana 420 eura, dok najviša penzija iznosi 1.110 eura. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za jul, s uračunatim troškovima, iznose oko 84 miliona eura. Penziju za jul je primilo ukupno 410.134 korisnika”, kazali su u bosanskom Federalnom zavodu za mirovinsko-penzijsko i invalidkso osiguranje.

U Makedoniji nešto je bolja situacija nego u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju prosječna penzija. Penzioneri u Makedoniji, prema podacima makedonskog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosječno primaju nešto više od 225 eura.

“Minimalna penzija dostigla je 136 eura, a maksimalna 770 eura. Prosječna penzija u Makedoniji u prošloj godini iznosila je 124 eura. Trenutno u Makedoniji ima 302.531 penzionera”, objasnili su u makedonskom Fondu PIO.

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci