Šta za vas znači starost?

Da li uopšte razmišljate o starenju i šta to za vas znači? I u kojim godinama je, po vašem mišljenju, čovek zapravo star? Evo šta su na tu temu rekli naši sugrađani.

Koliko često razmišljamo o starenju? Čega se bojimo, a čemu se radujemo u vezi sa starošću? Šta je najveći izvor zadovoljstva, a šta najveća briga u starosti? Kada je kasno za započinjanje sopstvenog biznisa ili za zaljubljivanje? 

Na ova, i mnoga druga pitanja, odgovore daje istraživanje “Istina o godinama” ekspertskog centra agencije McCann Beograd. Istraživanje je  sprovedeno na svjetskom nivou u više od 30 zemalja, što daje autentični uvid u globalna dešavanja, kao i mogućnost upoređivanja lokalnih i globalnih rezultata.

Cilj ove studije je bio dvojak – s jedne strane ona istražuje odnos i stavove prema starenju kroz različite generacije, a sa druge, pruža mogućnost boljeg razumevanja onih koji su ušli u godine u kojima im društvo pripisuje etiketu star(ij)ih.

U našoj zemlji istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 18 godina, a poseban dio studije bavi se starijima od 55 godina kojih je u istraživanju bilo 500.

“Starenje nije tema koja je rezervisana samo za stare. Starenje je neminovan proces koji ‘pogađa’ sve generacije i sve ljude, ma gdje živjeli i ma kakvim stilom života živjeli. Pritisak da se osećamo i izgledamo mlado nikada nije bio veći nego u današnje vreme. Ova studija nam je pokazala na koji način ljudi zaista doživljavaju starenje i starost, kako se taj odnos menja sa godinama života, da li i šta radimo da usporimo starenje, za čime ćemo jednog dana možda žaliti, po čemu se mi u Srbiji razlikujemo u odnosu na svet i još mnogo toga. Ova tema do sada nije istraživana na ovako sveobuhvatan način tako da nam rezultati studije daju jednu novu perspektivu u sagledavanju procesa starenja i našeg odnosa prema njemu iz mnogo različitih uglova”, kaže Željka Mićić, menadžrka za istraživanja i razvoj u agenciji McCann Beograd.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko istina o godinama:

Ne radujemo se starosti

U Crnoj Gori, osobe u 20-im i 30-im godinima života su najmanje zabrinute za proces starenja i najmanje razmišljaju o starosti jer je vide kao daleku budućnost. Međutim, sa godinama sve manje smo ravnodušni prema činjenici da starimo, a sve više zabrinuti i uplašeni.

Finansije su najveća briga stari(ji)h u Srbiji, dok je porodica je najveći izvor zadovoljstva

Najveći izvor zadovoljstva za 72 odsto osoba starijih od 55 godina su njihova djeca i unuci, pa bi tako najveći procenat njih najradije provodio vreme upravo u krugu porodice. Pored toga, 95 odsto ispitanika tvrdi da ima dobar odnos sa potomcima, i žele da budu upamćeni najviše kao neko ko je brinuo o porodici i prijateljima

Finansijske poteškoće su glavni problem stari(ji)h u Crnoj Gori, a zatim slijede brige vezane za probleme njihove djece i unuka.

Kada smo, zapravo, stari

Najveći procenat učesnika studije smatra da smo stari kada uđemo u sedmu deceniju života, ali mlađe osobe pomeraju ovu granicu ka 50-im, dok oni stariji u većem procentu smatraju da je osoba stara kada uđe u 70-te. Takođe, 58 odsto ispitanika kaže da za ljubav nikada nije kasno i da za nju nikada nismo stari.

penzioneri.me/mondo.rs

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci