Deponija smeća u Beču popularno izletište

Deponija Rautenweg u Beču je primjer ne samo najmodernije austrijske deponije, nego i atraktivno i interesantno zeleno izletište koje nastanjuju razne životinjske i biljne vrste.

Deponije smeća ne smatraju se svuda atraktivnim mjestom za izlete, ali se Odjsek Grada Beča za upravljanje otpadom MA48 pobrinuo da odlagališta smeća učine primamljivim izletištima.

Tako od maja do oktobra svakog petka i prve subote u mjesecu pozivaju na deponiju Rautenweg, gdje se od 2009. godine deponuju još samo pepeo i šljaka iz postrojenja za sagorijevanje otpada. Od tada je deponija dobrim dijelom ozelenjena i postala je stanište za mnoge biljke i životinje.

Tokom vožnje kroz deponiju građani se upoznaje sa funkcionisanjem kompletnog sistema zbrinjavanja otpada i zaštite podzemnih voda, a deponija je predstavljena i kao alternativni snabdjevač energijom. Elektrifikacijom deponijskog gasa, solarnim panelima i drugim alternativnim metodama ovdje se godišnje uštedi 2.200 tona ugljen-dioksida. Pri tome se proizvodi osam puta više struje nego što je potrebno za održavanje deponije.

Spisak izleta o otpadu zaokružuje posjeta postrojenju za kompost Lobau. Sav biološki otpad iz bašti, parkova i drugih gradskih zelenih površina zbrinjava se na tom mjestu, a sve procese obrade i kontrole kvaliteta mogu pratiti i posjetioci.

Foto: Twitter

Svoj dom na deponiji pronašle su i brdske koze austrijske rase “Pinzgauer”, koje su početkom 90-ih godina prošlog vijeka bile pred izumiranjem.

Grad Beč je 1993. godine uspio da spase tu vrstu, a njihov broj na deponiji je u međuvremenu porastao na 35, jer su nedavno na svijet došli i novi jarići. O njihovom zdravlju redovno se brinu veterinari.

 

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika
Novosti, Propisi, Treće doba
3 shares387 views

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika

Redakcija - jun 07, 2023

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su u domovima za stare povrijeđeni principi socijalne zaštite i da se time krše zakonom…

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba
Uncategorized
5 shares254 views

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba

Redakcija - jun 06, 2023

Na protestu protiv penzione reforme u Parizu okupilo se danas 31.000 ljudi prema podacima policijske prefekture, dok sindikati navode broj od 300.000, prenio…

HOĆE LI BITI POVEĆANJA PENZIJA: Vlada ćuti, Fond PIO se izjašnjava u četvrtak
Novosti, Penzije
9 shares473 views

HOĆE LI BITI POVEĆANJA PENZIJA: Vlada ćuti, Fond PIO se izjašnjava u četvrtak

Redakcija - jun 06, 2023

Upravni odbor Fonda PIO u četvrtak će na sjednici donijeti odluku o redovnom usklađivanju, odnosno povećanju penzija u iznosu od 5,4 odsto, potvrđeno…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci