Deponija smeća u Beču popularno izletište

Deponija Rautenweg u Beču je primjer ne samo najmodernije austrijske deponije, nego i atraktivno i interesantno zeleno izletište koje nastanjuju razne životinjske i biljne vrste.

Deponije smeća ne smatraju se svuda atraktivnim mjestom za izlete, ali se Odjsek Grada Beča za upravljanje otpadom MA48 pobrinuo da odlagališta smeća učine primamljivim izletištima.

Tako od maja do oktobra svakog petka i prve subote u mjesecu pozivaju na deponiju Rautenweg, gdje se od 2009. godine deponuju još samo pepeo i šljaka iz postrojenja za sagorijevanje otpada. Od tada je deponija dobrim dijelom ozelenjena i postala je stanište za mnoge biljke i životinje.

Tokom vožnje kroz deponiju građani se upoznaje sa funkcionisanjem kompletnog sistema zbrinjavanja otpada i zaštite podzemnih voda, a deponija je predstavljena i kao alternativni snabdjevač energijom. Elektrifikacijom deponijskog gasa, solarnim panelima i drugim alternativnim metodama ovdje se godišnje uštedi 2.200 tona ugljen-dioksida. Pri tome se proizvodi osam puta više struje nego što je potrebno za održavanje deponije.

Spisak izleta o otpadu zaokružuje posjeta postrojenju za kompost Lobau. Sav biološki otpad iz bašti, parkova i drugih gradskih zelenih površina zbrinjava se na tom mjestu, a sve procese obrade i kontrole kvaliteta mogu pratiti i posjetioci.

Foto: Twitter

Svoj dom na deponiji pronašle su i brdske koze austrijske rase “Pinzgauer”, koje su početkom 90-ih godina prošlog vijeka bile pred izumiranjem.

Grad Beč je 1993. godine uspio da spase tu vrstu, a njihov broj na deponiji je u međuvremenu porastao na 35, jer su nedavno na svijet došli i novi jarići. O njihovom zdravlju redovno se brinu veterinari.

 

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci