Mongolija ima više od 100 stogodišnjaka i izuzetno ih poštuje

Povodom Belog meseca, državnog praznika Mongolije i prvog dana u lunarnom kalendaru ove zemlje, objavljeno je da u zemlji živi preko sto osoba starih 100 i više godina. Njima država, svake godine, iskazuje posebnu čast povodom ovog praznika prateći tradiciju mongolskog naroda prema kojoj je poštovanje prema starima izuzetno važno.

U Mongoliji živi ukupno 116 osoba starih 100 i više godina, uključujući i ženu koja ima 112 godina, objavljio je Nacionalni zavod za statistiku ove zemlje sredinom januara 2019. godine.

Broj ljudi starih sto ili više godina smanjio se za pet u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je ovaj zavod, a prenela kineska novinska agencija Sinhua. Među stogodišnjacima ove azijske zemlje koja broji ukupno 3,2 miliona stanovnika, 102 osobe su žene, navodi se u saopštenju.

Popis je sproveden povodom predstojeće lunarne Nove godine ili Godine svinje po kalendaru koji se koristi u ovom delu sveta.

Cagan sar ili Beli mesec, naziv je prvog dana u godini po mongolskom kalendaru. To je, takođe, i jedan od najvažnijih praznika u ovoj zemlji. Praznuje se tri dana. U pitanju je pokretni praznik koji je vezan za mesečeve mene i koji svetkuju i arktički narodi.

Ove godine, Beli mesec pada na dan 5. februara. Na ovaj dan se, između ostalog, iskazuje poštovanje prema najstarijima. Tokom praznika, vlada Mongolije tradicionalno šalje poklone građanima koji su stari 100 i više godina.

Penzioni sistem Mongolije je izuzetno opterećen, ali se ova zemlja trudi da problem reši.

 

penzioneri.me/Izvor: Xinhua

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci