Mongolija ima više od 100 stogodišnjaka i izuzetno ih poštuje

Povodom Belog meseca, državnog praznika Mongolije i prvog dana u lunarnom kalendaru ove zemlje, objavljeno je da u zemlji živi preko sto osoba starih 100 i više godina. Njima država, svake godine, iskazuje posebnu čast povodom ovog praznika prateći tradiciju mongolskog naroda prema kojoj je poštovanje prema starima izuzetno važno.

U Mongoliji živi ukupno 116 osoba starih 100 i više godina, uključujući i ženu koja ima 112 godina, objavljio je Nacionalni zavod za statistiku ove zemlje sredinom januara 2019. godine.

Broj ljudi starih sto ili više godina smanjio se za pet u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je ovaj zavod, a prenela kineska novinska agencija Sinhua. Među stogodišnjacima ove azijske zemlje koja broji ukupno 3,2 miliona stanovnika, 102 osobe su žene, navodi se u saopštenju.

Popis je sproveden povodom predstojeće lunarne Nove godine ili Godine svinje po kalendaru koji se koristi u ovom delu sveta.

Cagan sar ili Beli mesec, naziv je prvog dana u godini po mongolskom kalendaru. To je, takođe, i jedan od najvažnijih praznika u ovoj zemlji. Praznuje se tri dana. U pitanju je pokretni praznik koji je vezan za mesečeve mene i koji svetkuju i arktički narodi.

Ove godine, Beli mesec pada na dan 5. februara. Na ovaj dan se, između ostalog, iskazuje poštovanje prema najstarijima. Tokom praznika, vlada Mongolije tradicionalno šalje poklone građanima koji su stari 100 i više godina.

Penzioni sistem Mongolije je izuzetno opterećen, ali se ova zemlja trudi da problem reši.

 

penzioneri.me/Izvor: Xinhua

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci