Mongolija ima više od 100 stogodišnjaka i izuzetno ih poštuje

Povodom Belog meseca, državnog praznika Mongolije i prvog dana u lunarnom kalendaru ove zemlje, objavljeno je da u zemlji živi preko sto osoba starih 100 i više godina. Njima država, svake godine, iskazuje posebnu čast povodom ovog praznika prateći tradiciju mongolskog naroda prema kojoj je poštovanje prema starima izuzetno važno.

U Mongoliji živi ukupno 116 osoba starih 100 i više godina, uključujući i ženu koja ima 112 godina, objavljio je Nacionalni zavod za statistiku ove zemlje sredinom januara 2019. godine.

Broj ljudi starih sto ili više godina smanjio se za pet u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je ovaj zavod, a prenela kineska novinska agencija Sinhua. Među stogodišnjacima ove azijske zemlje koja broji ukupno 3,2 miliona stanovnika, 102 osobe su žene, navodi se u saopštenju.

Popis je sproveden povodom predstojeće lunarne Nove godine ili Godine svinje po kalendaru koji se koristi u ovom delu sveta.

Cagan sar ili Beli mesec, naziv je prvog dana u godini po mongolskom kalendaru. To je, takođe, i jedan od najvažnijih praznika u ovoj zemlji. Praznuje se tri dana. U pitanju je pokretni praznik koji je vezan za mesečeve mene i koji svetkuju i arktički narodi.

Ove godine, Beli mesec pada na dan 5. februara. Na ovaj dan se, između ostalog, iskazuje poštovanje prema najstarijima. Tokom praznika, vlada Mongolije tradicionalno šalje poklone građanima koji su stari 100 i više godina.

Penzioni sistem Mongolije je izuzetno opterećen, ali se ova zemlja trudi da problem reši.

 

penzioneri.me/Izvor: Xinhua

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci