Penzioner iz Pričana hobi pretvorio u biznis, izrađuje tradicionalne predmete od drveta

Drveno posuđe nekad je, uz glineno, bilo neizostavan dio kulture BiH. S jačanjem turizma u BiH te otvaranjem brojnih etno-sela naglo se povećala potreba za ovakvim tradicionalnim posuđem s obzirom na to da turisti žele videti domaće običaje i kulturu.

Vrtni stolovi

Ismet Šahinović iz novotravničkog sela Pričani, jedan od u poslednje vrijeme najpoznatijih proizvođača drvenog posuđa, opremio je drvenim posuđem brojna etno-sela. Ovaj metalostrugar, nakon što je otišao u penziju, zaljubio se u obradu drveta i od toga napravio biznis.

– Još dok sam radio kao metalostrugar, uvijek me je zanimala obrada drveta pa sam se time počeo baviti nakon što sam otišao u penziju. Istina, ništa o svemu nisam znao, sve sam naučio sam testirajući obradu drveta i tražeći po internetu – kazao je Šahinović.

Njegovo posuđe, ali i vrtni stolovi od drveta, danas krase neke od najpoznatijih etno-objekata u Lašvanskoj dolini, ali i šire.

– Cijeli set drvenog posuđa za puru uradio sam za poznatu “Vlašićku kolibu”, a iz mog posuđa jesćete i na Prokoškom jezeru i u nekoliko etno-sela u Republici Srpskoj. Reč je o tradicionalnom posuđu kakvo se nekad koristilo u ovim krajevima, a koje iziskuje kvalitetno drvo, kao što su javor, trešnja, orah i brist – rekao je Šahinović.

Laneno ulje

Posuđe, kaže, prodaje i kao funkcionalne suvenire, a samo za izradu jedne drvene posude potrebno je nekoliko sati, a za neke i celi dan.

– Za jedan mali suvenir treba najmanje dva sata, za neko posuđe i čitav dan s obzirom na to da ja svoje proizvode ne farbam niti lakiram nego vršim dodatnu impregnaciju drveta lanenim uljem – dodao je Šahinović.

Veliko ulaganje u alate

Iako zbog velikog ulaganja u alate zarada nije velika, kaže, zbog ljubavi prema ovom poslu, doživotno će izrađivati tradicionalne predmete od drveta.

– Samo jedan deo alata koštao me je 750 KM, teško je sve to pokriti. Ipak, sve sam ovo zavoleo pa ću i dalje ljeti raditi uglavnom vrtne stolove, a zimi posuđe i suvenire – kazao je Šahinović.

penzioneri.me/avaz.ba

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci