Transformacija Fonda PIO moguća, ali potreban dobar plan

Nakon izjave lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića da se razmatra smanjenje ili ukidanje doprinosa za Fond PIO, javnost je reagovala burno. Spajić objašnjava da sve to znači da će Fond PIO nastaviti da postoji i isplaćuje penzije i poslije primjene programa Evropa sad dva. Ekonomski analitičari različito komentarišu tu mogućnost.

“On će to da radi bez obzira da li će biti doprinosa ili neće biti, kao i zdravstveni sistem, znate da imamo zdravstveni budžet a nemamo doprinose za zdravstvo”, kazao je predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

Nakon toga, bura reakcija.

“Mi uvijek imamo otpor od nečeg novog što se dešava”, kazao je ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Zato i podrška, jer kako objašnjava Filipović, ovaj naš fond je u debelom minusu.

“Ako imate fond koji je u minusu 1,6 milijardi eura, pitanje je da li bi investirali u taj fond, jer vi svoju platu investirate sad, mislim da će on uraditi transformaciju fonda, mora da se donese zakon o tome ko će da upravlja penzionim fondom”, istakao je Filipović.

Nedostatak informacija o tome kakav je plan, otvara mnoga pitanja. A jedno od njih je i hoće li reforma Fonda PIO urušiti cijeli sistem.

“Ova reforma ne može da se uradi bez stvaranja dodatne ekonomske vrijednosti, jer ukidanje bilo kojeg doprinosa a bez povećavanja ekonomske aktivnosti dovodi u pitanje održivost javnih finansija i održivost samog penzionog fonda”, kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Glavno pitanje među penzionerima je da li će ostati bez penzija.

“Nema šanse, oni će penziju dobijati regularno, samo sa mnogo stabilnijeg fonda”, kazao je Filipović.

“Sve ovo nam ne daje pozitivne signale da ovakva reforma može da se uradi brzo, a da se ne ugroze javne finansije”, ističe Mulešković.

Zato poruka da za ovako nešto treba dobar plan.

“Ovo pitanje mora da bude dijalog poslodavaca, sindikata i vlade i da vidimo koji će biti efekti na privredi kako bi mogla da odreaguju mala i srednja preduzeća i da vidimo scenario ako budemo imali problema kao sa zdravstvenim sistemom”, kazao je Mulešković.

Spajić i juče poručuje da će Fond PIO nastaviti da postoji i isplaćuje penzije i nakon primjene programa Evropa sad 2.

 

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci