OVO MOŽEMO DA SANJAMO: Ovo je maksimalan iznos penzije u Njemačkoj, kažu sa prosječnim čekom jedva preživljavaju

Ni najbogatiji penzioneri u Njemačkoj ne mogu da se smatraju bogatim, ali u poređenju sa onima koji primaju prosječne penzije, ipak su u znatno boljoj situaciji.

Iako je mnogima pojam sigurnosti da primaju njemačku penziju, čak ni oni Nemci koji imaju maksimalan iznos ne smatraju se bogatima, dok je prosječan iznos penzije u 2021. za 40 godina rada u Njemačkoj bio 1.370 evra. Iako su ove godine čekovi porasli, veselje nije veliko – penzioneri mogu da se nadaju 4,4 do 5,9 odsto većim primanjima, što nije dovoljno ni da se dostigne stopa inflacije koja je, prema Njemačkom zavodu za statistiku, u maju 2023. godine iznosila 6,1 odsto.

U Nemačkoj postoji merilo za dohodak kojim se određuje može li se neko smatrati bogatim, a prag je postavljen na 200 odsto srednjeg dohotka. Prema šestom izveštaju o siromaštvu i bogatstvu objavljenom 2021. radi se o 3.600 do 3.900 evra, zavisno od izvora podataka. Doći do te vrijednosti uz zakonsku penziju jednostavno nije moguće.

U Crnoj Gori je prosječna penzija oko 300 eura.

KAKO NJEMCI RAČUNAJU PENZIJU

Sa godišnjim bruto dohotkom na gornjoj granici doprinosa ostvaruje se 2,03 boda zarade godišnje, što nakon 45 godina rezultira otprilike 91 bodom. Jedan bod na zapadu zemlje vrijedi 36,02 evra, a na istoku 35,52, a s najnovijim povećanjem radi se o jedinstvenih 37,6 evra. Jednostavnim množenjem dobijemo rezultat od otprilike 3.240 evra.

Visina penzije izračunava se prema broju prikupljenih bodova tokom radnog vijeka. Jedan bod dobija se za bruto godišnju zaradu od 43.142 evra – veća zarada donosi više bodova, a manja manje. Osim toga, određen je i maksimalni iznos koji sme da se uplati u zakonsko penzijsko osiguranje koji je u januaru u starim saveznim zemljama porastao na 7.300 evra mesečno, a u novima na 7.100 evra.

INTERVJU Aligrudić o doprinosima za Fond PIO, stanovima, članarinama: Čekaju nas ozbiljne reforme (VIDEO)

U starim saveznim zemljama to odgovara bruto prihodu od 87.600 evra godišnje, a u novima 85.200. Za dohodak veći od navedenih, Nemci ne moraju da plaćaju doprinose, objasnilo je Nemačko penzijsko osiguranje.

Zvuči kao odličan iznos novca za lagodan život, ali prema Nemačkom penzijskom osiguranju, u stvarnosti se ta vrednost ne može postići, a zaposleni koji je 45 godina uplaćivao maksimalne doprinose primiće maksimalno 3.141,82 evra. S druge strane, prema Institutu nemačkog vlade u Kelnu, prosečna penzija iznosi 1.945 evra.

Fenix magazin

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci